Mladí aktivisti vyhrali súdny spor proti štátu.Twitter/ctvnews/
StoryEditor

Aktivisti vyhrali súdny spor proti štátu. Podľa nich ignoruje klimatickú krízu a napomáha ku globálnemu otepľovaniu

Michal Čiernik15.08.2023., 15:00h

Skupina mladých bojovníkov za zelenšiu planétu vo veku 5 až 22 rokov vyhrala súdny proces proti štátu Montana v USA. Nežiadali finančnú kompenzáciu, iba lepšiu legislatívu v oblasti klímy.

Lajkuj Brainee.sk na

Mladí environmentálni aktivisti dosiahli v pondelok podľa odborníkov prelomové právne víťazstvo. Súd v Montane vyhlásil, že štátne orgány porušujú ich ústavné právo na čisté a zdravé životné prostredie tým, že povoľujú rozvoj využívania fosílnych palív.

Rozhodnutie v tomto prvom súdnom procese svojho druhu v USA sa pridalo k malému počtu právnych rozhodnutí na celom svete, ktoré stanovili povinnosť vlády chrániť občanov pred zmenou klímy.

Rozhodnutie súdu

Sudkyňa okresného súdu Kathy Seeleyová zistila, že politika, ktorú štát používa pri posudzovaní žiadostí o povolenia na využívanie fosílnych palív, je protiústavná. „Emisie a zmena klímy v Montane sú preukázateľne podstatným faktorom, ktorý má vplyv na životné prostredie v Montane a spôsobuje škodu a ujmu mládeži,“ povedala v záverečnej reči.

Odmietla argument štátu, že emisie Montany sú bezvýznamné, a uviedla, že sú podstatným faktorom zmeny klímy. „Každá ďalšia tona emisií skleníkových plynov (GHG) zhoršuje ujmu žalobcov a hrozí, že sa tým spôsobí nezvratná ujma na klíme,“ napísala sudkyňa Seeleyová.

Ide o prvý prípad, keď americký súd rozhodol proti vláde za porušenie ústavného práva na základe zmeny klímy, uviedol profesor práva na Harvardovej univerzite Richard Lazarus. „Ide o štátny súd, nie o federálny súd, a rozhodnutie sa zakladá na štátnej ústave, a nie na ústave USA, ale aj tak je to jednoznačne významné a prelomové víťazstvo pre klimatických žalobcov,“ napísal Lazarus pre NewYorkPost.

Mladí menia svet

Claire Vlases mala 17 rokov, keď sa stala žalobkyňou v prípade. Teraz má 20 a pracuje ako lyžiarska inštruktorka a povedala, že klimatické zmeny ovplyvňujú každý aspekt jej života. „Myslím si, že veľa mladých ľudí sa cíti naozaj bezmocných, najmä pokiaľ ide o budúcnosť,“ povedala Vlasesová a dodala, že od zákonodarcov v Montane očakáva, že budú rešpektovať ústavu štátu a budú sa riadiť rozhodnutím súdu.

image

Vedec to pravdepodobne prehnal, navrhuje pokryť asteroid dáždnikom. Vraj to pomôže proti klimatickým zmenám

Advokáti z neziskovej právnickej firmy Our Children’s Trust, ktorí zastupovali 16 žalobcov vo veku od 5 do 22 rokov, predložili počas dvojtýždňového súdneho konania dôkazy o tom, že zvyšovanie emisií oxidu uhličitého je príčinou vzniku klimatických zmien. Žalobcovia uviedli, že tieto zmeny, okrem životného prostredia, poškodzujú aj ich duševné a fyzické zdravie.

Štát sa plánuje odvolať

Ak rozsudok obstojí, mohol by vytvoriť dôležitý právny precedens. Právny zástupcovia štátu sa však plánujú odvolať. „Toto rozhodnutie je absurdné, ale nie prekvapujúce od sudcu, ktorý dovolil právnikom žalujúcich, aby súdny proces premenili na týždňový reklamný trik financovaný daňovými poplatníkmi,“ uviedla Emily Flower, hovorkyňa generálneho prokurátora Austina Knudsena.

Malá šanca na zmenu

Rozhodnutie je teraz v rukách štátneho zákonodarného zboru, ktorý musí určiť, ako uviesť zmeny do praxe. V štáte, ktorý je naklonený fosílnym palivám a v ktorom dominujú republikáni, je však šanca na okamžitú zmenu veľmi malá.

Montana má najväčšie zásoby uhlia v krajine - viac ako 74 miliárd ton, čo je takmer jedna tretina celkových zásob v USA, ako uvádza MBMG Coal Program. Štát je tiež na šiestom mieste v produkcii uhlia, pričom ročne vyťaží približne 30 miliónov ton zo 6 baní.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 10:11