Aktivisti v Nemecku majú v rukách požiadavky, ktoré majú šancu zvrátiť priebeh klimatickej krízy.Unsplash, Twitter/brainee X Canva/
StoryEditor

Benzín na prídel a búranie ciest. Čo všetko odporúča nemecký profesor, aby sme zachránili ľudstvo?

Lenka CibulkováiDnes.cz24.05.2023., 13:30h

Ako radikálna má byť ochrana životného prostredia? Nemecký profesor ekonómie, filozof, sociológ a politológ Helge Peukert spísal pre aktivistov z Poslednej generácie zoznam krokov, ktoré by zachránili planétu pred zničením.

Lajkuj Brainee.sk na

Skupina nazvaná Letzte Generation (Posledná generácia) sa v Nemecku zasadzuje o intenzívnejšiu ochranu klímy, uvádza sa na portáli denníka iDnes.cz.

image

New York sa potápa. Obrovské mrakodrapy ho tlačia ku dnu

„Chce to dosiahnuť pomocou dopravných blokád, útokov na budovy alebo umelecké diela. Vyzýva k tomu, aby sa Nemecko rýchlejšie stalo klimaticky neutrálnym. Konkrétne skupina požaduje lístok pre prímestskú dopravu za deväť eur a prísnejšie rýchlostné limity. Presadzujú aj zvrat ekonomického rastu, takzvaný nerast (‚degrowth‘),“ opisuje magazín Business Insider.

Skupina sa považuje za zástupcu poslednej generácie, ktorá ešte dokáže ochrániť ľudstvo pred nevratnými dôsledkami globálneho otepľovania. Tým potvrdzuje legitimitu svojho konania. Demokratické inštitúcie majú podľa aktivistickej skupiny doplniť „spoločenské rady“, ktoré by mali mať väčší vplyv na rozhodovanie.

image

Peniaze znovu vyhrali nad životným prostredím. Biden schválil projekt, ktorý premení sever Aljašky na ropnú fabriku

Skupina Letzte Generation vznikla koncom roka 2021, organizuje skoro denne blokády komunikácií, stojí tiež za protestnými akciami v múzeách, na letiskách alebo pri ropovodoch.

Ako radikálna je Posledná generácia?

„Ako radikálna musí byť?“ pýta sa Peukert v článku pre sociálno-ekonomický mesačník OXI. Jeho príspevok bol „návrhom pre Poslednú generáciu, aké požiadavky by mala vzniesť, aby sa odvrátilo termofyzikálne ohrozenie ľudstva“.

image

V krajine chýba pitná voda, luxusné golfové ihriská bez hanby zavlažujú trávu. Aktivisti im zabetónovali jamky

Núdzové zákony miesto ekomodernizácie

Peukert vytyčuje tri ciele: zníženie spotreby energie na polovicu, zníženie materiálových tokov o deväťdesiat percent a ukončenie všetkého využívania pôdy – to všetko do piatich rokov. Pri súčasnej úrovni výroby a spotreby nemožno tieto ciele dosiahnuť ani úplným prechodom na zelenú elektrinu. Na záver dodáva: „Ekomodernistický sen skončil. Po desaťročiach odkladov musia byť okamžite zavedené núdzové zákony.“

Peukert je členom organizácie Scientist Rebellion (Vzbura vedcov) a rokuje s Poslednou generáciou. Jeho požiadavky vyvolali búrlivé reakcie napríklad u ekonómov Jána Schnellenbacha a Rudiho Bachmanna. Schnellenbach obviňuje Peukerta z „totalitného programu“. Vyhlasuje, že nerast je nezlučiteľný so slobodou a demokraciou.

Zoznam najdôležitejších Peukertových požiadaviek je veľmi radikálny a zmenil by životy všetkých. 

Doprava

  • Prídelový systém na súkromnú spotrebu benzínu a nafty na päťsto litrov na osobu za rok. Zníženie na nulu v priebehu piatich rokov.
  • Bezplatná miestna a diaľková verejná doprava.
  • „Absolútna prednosť“ pre cyklistickú a železničnú dopravu.
  • Zbúranie mnohých ciest a diaľnic.
  • Zníženie kamiónovej a lodnej nákladnej dopravy o dvadsať percent ročne.
  • Zákaz výletných lodí.
  • Zákaz nízkonákladových leteckých spoločností.
  • Zákaz všetkých letov do tisíc kilometrov a nad tritisíc kilometrov.
  • Zákaz letov v biznis a prvej triede.
  • Prídelový systém na lety: jeden spiatočný let na osobu a rok. Za päť rokov by mal byť povolený iba jeden let za tri roky.
  • Uzavretie väčšiny letísk.
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 01:47