Na satelitnej snímke zverejnenej Maxar Technologies lesný požiar neďaleko mesta Gennadi na gréckom ostrove RodosTASR/AP Photo/Maxar Technologies
StoryEditor

Júl bude zrejme najteplejším mesiacom za posledných 120-tisíc rokov. Ďalšie roky to bude len horšie, varujú odborníci

Miroslav Kamody28.07.2023., 13:30h

Je desivé uvedomiť si, že v ďalšom desaťročí sa na tento rok bude s najväčšou pravdepodobnosťou pozerať ako na relatívne chladný rok, tvrdí klimatická odborníčka.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo časť Európy je v plameňoch a zo zvyšku sveta hlásia rekordné teploty, ktoré prepisujú historické tabuľky, vedci z dvoch globálnych klimatických úradov hlásia ešte pred koncom júla informáciu, že tento mesiac bude najteplejším v histórii planéty.

Ako informuje CNN, horúčavy v júli boli také extrémne, že je už „prakticky isté“, že tento mesiac sa prelomia rekordy „s výrazným rozdielom“, uviedli v správe zverejnenej vo štvrtok európska Copernicus Climate Change Service a Svetová meteorologická organizácia (WMO).

image

Začína byť Stredozemné more pre Slovákov nebezpečné? Zmena klímy prilákala žraloky aj iné morské potvory

Najteplejší mesiac za 120-tisíc rokov

Inými slovami, práve sme prežili najhorúcejšie trojtýždňové obdobie v histórii – a takmer určite za viac ako stotisíc rokov. Typicky sú tieto rekordy, sledujúce priemernú teplotu vzduchu na celom svete, prekonané o stotiny. Priemerná teplota prvých 23 júlových dní však bola 16,95 stupňa Celzia, čo je výrazne nad predchádzajúcim 16,63 stupňa Celzia z júla 2019.

Údaje použité na sledovanie týchto záznamov siahajú až do roku 1940, ale mnohí vedci, vrátane tých z Copernicus, tvrdia, že je takmer isté, že tieto teploty sú najteplejšie, aké planéta zažila za posledných 120-tisíc rokov, vzhľadom na to, čo vieme z tisícročí klimatických údajov získaných z prstencov stromov, koralových útesov a jadier hlbokomorských sedimentov.

image

Tureckí hasiči pracujú na likvidácii lesného požiaru v istanbulskej štvrti Beykoz

TASR/AP Photo/Emrah Gurel

„Toto sú najvyššie teploty v histórii ľudstva,“ povedala Samantha Burgess, zástupkyňa riaditeľa v Copernicus. To všetko prispieva k bujnému letu na severnej pologuli. „Šance sú určite v prospech rekordného leta,“ povedal Carlo Buontempo, riaditeľ Copernicus, no zároveň dodal, že je príliš skoro na to, aby sme to s istotou tvrdili.

Za všetkým je zmena klímy

Ľudská daň z tepla je krutá. Keďže teploty v niektorých častiach Spojených štátov stúpli nad 50 stupňov Celzia, úmrtia súvisiace s teplom pribúdali a ľudia utrpeli život ohrozujúce popáleniny. V Stredozemnom mori zomrelo viac ako 40 ľudí a v celej oblasti zúria lesné požiare, ktoré poháňajú vysoké teploty.

V Ázii si dlhotrvajúce a intenzívne vlny horúčav vyžiadali obete na životoch ohrozujúce potravinovú bezpečnosť. Klimatické zmeny spôsobené človekom sú hlavnou hnacou silou tohto mimoriadneho tepla, zdôraznila odborníčka Burgess. „Globálna teplota vzduchu je priamo úmerná koncentrácii skleníkových plynov v atmosfére.“

image

FOTO Keď turistov na lehátkach vystriedali plamene. Pláže v celom Stredomorí horia ako fakle

Nedávna štúdia zistila, že klimatické zmeny zohrali „absolútne drvivú“ úlohu vo vlnách horúčav v USA, ale aj Čine aj južnej Európe. Príchod El Niño nemal podľa Burgess veľký vplyv na teploty, pretože je stále vo svojej vývojovej fáze, ale v budúcom roku bude hrať oveľa väčšiu úlohu. To by znamenalo, že pod jeho vplyvom teploty ešte viac narastú.

Prekonávanie teplotných rekordov

Správa, že júl bude najhorúcejším mesiacom, prichádza uprostred množstva alarmujúcich rekordov, ktoré už toto leto boli prekonané – a potom prekonané opäť. Minulý mesiac bol najteplejším júnom v histórii, a to so „značnou rezervou“.

V júli potom svet zažil najteplejší deň. Podľa údajov programu Copernicus sa 6. júla celosvetová priemerná teplota zvýšila na 17,08 stupňov Celzia (62,74 Fahrenheita), čím prekonala predchádzajúci teplotný rekord 16,8 stupňa Celzia (62,24 Fahrenheita) z augusta 2016.

image

Dobrovoľník dáva pokyny počas hasenia lesného požiaru v obci Vati na ostrove Rodos na juhovýchode Grécka

TASR/AP Photo/Petros Giannakouris

Od 3. júla je každý deň teplejší ako rekord z roku 2016. „Zatiaľ ubehlo sedem mesiacov roku 2023 a takmer každý mesiac bol v prvej päťke najteplejších v histórii,“ povedala Burgess a dodala, že ak budú trendy pokračovať aj na jeseň a v zime, rok 2023 bude pravdepodobne medzi najteplejšími rokmi, aké kedy boli zaznamenané.

Bude horšie

Treba však myslieť aj na to, že situácia sa bude ešte zhoršovať. „Je desivé uvedomiť si, že v ďalšom desaťročí sa na tento rok bude s najväčšou pravdepodobnosťou pozerať ako na relatívne chladný rok,“ povedala a dodala, „ak sa ľuďom nebude páčiť to, čo vidia toto leto, čaká ich veľký šok pri vyšších úrovniach otepľovania, ku ktorým smerujeme.“

image

VYSVETĽUJEME Prečo sa láme toľko klimatických rekordov naraz? Nemôže za to len globálne otepľovanie, ale aj tieto faktory

Petteri Taalas, generálny tajomník WMO, uviedol, že extrémne počasie v júli odhaľuje „tvrdú realitu klimatických zmien“. „Potreba znížiť emisie skleníkových plynov je naliehavejšia než kedykoľvek predtým,“ uviedol vo vyhlásení. „Klimatické opatrenia nie sú luxus, ale nevyhnutnosť.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 17:33