Oceány menia farbuUnsplash/Joseph Barrientos
StoryEditor

Oceány menia farbu, zistili vedci. Odhalili dôvod, prečo sa to pravdepodobne deje

Miroslav Kamody13.07.2023., 12:00h

Nie sú to len modely, ktoré predpovedajú, že tieto zmeny nastanú. Teraz vidíme, že sa to deje a oceán sa mení, hovoria vedci a varujú ľudstvo, aby sa spamätalo.

Lajkuj Brainee.sk na

Je možné, že si si to síce nevšimol, no vedci v novej štúdii zistili, že dnešné oceány vyzerajú inak ako oceány pred 20 rokmi. Informoval o tom portál CBS News. Približne 56 percent svetových oceánov zmenilo farbu, pričom modré vody sa postupom času stávajú zelenšie, uvádza štúdia zverejnená v stredu v magazíne Nature.

Najviac ovplyvnená mala byť voda v tropickom oceáne v blízkosti rovníka. Vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) a Národného oceánografického centra vo Veľkej Británii zistili, že zmena je pravdepodobne spôsobená zmenou klímy.

image

Známy ostrovný štát môže zaniknúť, hrozí mu pohltenie oceánom. Ľudia chcú krajinu presťahovať do virtuálnej reality

Prečo je oceán modrý zelený?

„Skutočne vidieť, že sa to deje, nie je prekvapujúce, ale desivé,” povedala Stephanie Dutkiewicz, spoluautorka štúdie a vedúca vedecká pracovníčka na oddelení vedy o Zemi, atmosfére a planétach na MIT a Center for Global Change Science. „A tieto zmeny sú v súlade so zmenami našej klímy vyvolanými človekom.”

Farba oceánu je výsledkom čohokoľvek, čo sa nachádza v horných vrstvách vody. Podľa National Oceanic and Atmospheric Administration sa zvyčajne javí ako modrá, pretože oceán pôsobí ako slnečný filter a voda absorbuje farby v červenej časti svetelného spektra.

image

Oceány menia farbu

Unsplash/Jeremy Bishop

Zelenšia farba, ktorú odhalili vedci, nastáva, keď sa svetlo odráža od materiálov a života vo vode. Zelenšia voda je do značnej miery poháňaná prítomnosťou fytoplanktónu. Veľká časť zmeny farby je príliš jemná na to, aby si ju ľudské oko všimlo.

Toto nie je predpoveď, ale realita

Výskumníci použili údaje zo spektrorádiometra so stredným rozlíšením na palube satelitu NASA Aqua, ktorý monitoruje farbu oceánov už 21 rokov. Vedci napísali, že zmena farby za ten čas „naznačuje, že účinky zmeny klímy už pociťujú povrchové morské mikrobiálne ekosystémy“.

Dutkiewicz povedala, že „zmeny farby odrážajú zmeny v planktónových spoločenstvách, ktoré ovplyvnia všetko, čo sa živí planktónom. Zmení sa aj to, koľko oceán pohltí uhlíka, pretože rôzne druhy planktónu majú na to rôzne schopnosti,” povedala.

image

Vzniká nový oceán. Afrika sa rozdeľuje na dva kusy, z malej škáry vzniknú dve pevniny

„Takže dúfame, že to ľudia berú vážne. Nie sú to len modely, ktoré predpovedajú, že tieto zmeny nastanú. Teraz vidíme, že sa to deje a oceán sa mení.” Tím výskumníkov použil simulácie toho, ako by voda vyzerala s pridaním skleníkových plynov aj bez nich, aby určili úlohu, ktorú zohrávajú klimatické zmeny, uviedol autor štúdie BB Cael.

NASA plánuje veľký výskum

Model so skleníkovými plynmi takmer presne zodpovedal tomu, čo Cael našiel vo svojej analýze skutočných satelitných údajov. „To naznačuje, že trendy, ktoré pozorujeme, nie sú náhodnou variáciou v zemskom systéme,” povedal Cael. „To je v súlade s antropogénnou zmenou klímy.”

image

Oceány menia farbu

Unsplash/Andrzej Kryszpiniuk

NASA je pripravená zbierať ďalšie údaje o farbe oceánov. Vesmírna agentúra plánuje na budúci rok spustiť misiu Plankton, Aerosol, Cloud, Ocean Ecosystem (PACE). Bude potrebné vykonať globálne merania farby oceánov, ktoré pomôžu vedcom pochopiť, ako si oceán a atmosféra vymieňajú oxid uhličitý.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 16:05