Hodnota prírody je nevyčísliteľná.Unsplash/li-an Lim/
StoryEditor

Deň Zeme oslavujeme už viac ako 50 rokov. Poznáš pôvod jeho vzniku? Aj na Slovensku sú podujatia, ktorými ho môžeš osláviť

Viera Nemcová21.04.2023., 10:00h

V sobotu si pripomíname Deň Zeme. Kedy a prečo vlastne vznikol tento sviatok? Ochrana životného prostredia a nepriaznivé zmeny klímy sa týkajú každého z nás. Zapoj sa aj ty a urob niečo v prospech našej planéty.

Lajkuj Brainee.sk na

Deň Zeme z historického pohľadu

Deň Zeme sa oslavuje pravidelne v rovnaký dátum, a to konkrétne 22. apríla. Významný sviatok pre našu planétu tento rok píše už svoje 53. výročie. Rok 1970 znamenal významný míľnik a zrod moderného environmentálneho hnutia, kedy sa zišli jednotlivci za účelom podniknúť kroky smerom k zelenšej planéte a pozitívnej zmene.

Prvý Deň Zeme sa oslavoval, keď Gaylor Nelson (senátor Spojených Štátov z Wisconsinu) zorganizoval národnú demonštráciu za zvýšenie povedomia o otázkach životného prostredia. Zhromaždenia sa konali po celej krajine a do konca roka 1970 vláda USA vytvorila Agentúru na ochranu životného prostredia.

Nelson bol podnietený energiou študentov zúčastňujúcich sa na protivojnových protestoch a rozhodol sa vytvoriť podobný typ akcie aj na podporu životného prostredia. Navrhol špecializované diskusie o životnom prostredí medzi študentami a učiteľmi. Práve vtedy si vybral dátum 22. apríl, pretože predstavoval dátum medzi jarnými prázdninami a záverečnými skúškami, aby tak umožnil maximálnu účasť študentov.

image

Riziko zamorenia odpadom či skutočná tvár konzumného sveta. Tieto dokumenty ti otvoria oči

V prvom roku sa zapojilo 20 miliónov Američanov na 2 tisíc vysokých školách a univerzitách a 10 tisíc žiakov na základných školách. Prostredníctvom demonštrácií, čistenia riek a ďalších aktivít pracovali pre dobro Zeme. Prieskumy v tej dobe ukázali, že záujem o životné prostredie vyskočil do popredia – znečistenie ovzdušia a vody bolo dokonca vnímané dôležitejšie ako otázky rasy a kriminality.

V prieskume z roku 1971 až 78 percent Američanov uviedlo, že by boli ochotní zaplatiť za vyčistenie vzduchu a vody. Od tých čias miliardy ľudí na svete upozorňujú na ekologickejší spôsob života, pretože aj malá zmena má veľký význam a pomáha formovať udržateľnejšiu budúcnosť.

Téma Dňa Zeme v roku 2023 a ako ju podporiť

V záujme ochrany našej planéty musíme do nej investovať. Tohtoročná téma Dňa Zeme nesie názov Investujte do našej planéty a zdôrazňuje dôležitosť venovania nášho času, zdrojov a energie na riešenie klimatickej krízy. Aktívne sa zúčastniť Dňa Zeme môže každý z nás. Čo môžeš urobiť, aby si prispel skutočnou hodnotou? Portál earthday.org pripravil zoznam siedmych ekologických aktivít. Niektoré z týchto tipov sú až notoricky známe a možno ti prídu triviálne, ale nenechaj sa pomýliť, každý z nich je kúskom obrovskej skladačky.

1. Vysaď strom alebo rastliny vhodné pre opeľovače

Stromy majú obrovský význam v boji s klimatickou krízou. Sú jedným z najsilnejších a najprirodzenejších nástrojov, ktoré môžeš v prospech planéty použiť. Keď už strom nevysadíš sám, môžeš sa k niektorej organizácii pridať alebo môžeš prispieť iným, ktorí to urobia za teba. Napríklad sadimestromy.sk alebo mysmeles.sk

Opeľovače sú nevyhnutné pre život na Zemi, bez nich by nebola úroda a dostatok potravinových zdrojov. Vo svojej záhrade alebo aj len na balkóne sa dá vytvoriť malý raj, ktorý bude lákať včely, čmeliaky alebo motýle.

image

Zverejnili rebríček TOP 10 festivalov, ktoré sú najviac ekologické. Je medzi nimi aj obľúbený slovenský event

2. Zníž spotrebu plastov

Najmä tých jednorazovo použiteľných, ale platí to aj pre plasty ako celok. Plasty a mikroplasty sú aktuálne jedným z najdôležitejších environmentálnych problémov, ktorému čelíme. Dnes už je tak jednoduché nahradiť mikroténové vrecká látkovými obalmi, PET fľaše sklenými fľašami a slamky kovovými alebo sklenými kúskami. Možností je neúrekom.

3. V móde preferuj udržateľné rozhodnutia

Fast fashion je pojem známy asi každému, rýchla a masová výroba spôsobila revolúciu v módnom priemysle. Neviedla však k lepšiemu. O vplyve tohto rýchleho biznisu, o nelegálnej a detskej práci, o nedôstojných podmienkach pri výrobe, o vyčerpaní prírodných zdrojov a o zdravie ohrozujúcich chemikáliách, ktoré končia v prírode sa našťastie diskutuje čoraz viac. 

4. Vzdelávaj sa a prevezmi zodpovednosť

Je len na tebe, akú formu zvolíš. Môžeš sa zapájať do lokálnych projektov na podporu ekologických aktivít, ponúkať riešenia a pomáhať pri ich realizácii.

image

Gastro trendy roku 2023. Na svoje si prídu milovníci mäsa aj udržateľného či prírodného stravovania

5. Vytvor vlastné podujatie ku Dňu Zeme

To znamená, čokoľvek v zmysle upratovania verejných priestranstiev, organizovania pochodov alebo prednášok a diskusií zameraných na životné prostredie. Na stránke earthday.org nájdeš pokyny, ako takéto podujatie zorganizovať a ako ho zaregistrovať na oficiálnej mape Dňa Zeme.

6. Podpor a daruj

Darovaním podporuješ zmenu, o ktorú sa snažia environmentálne hnutia a organizácie. Získaš nielen dobrý pocit, ale najmä prispievaš k lepšiemu svetu pre seba, aj pre budúce generácie. 

7. Aktivuj sa na sociálnych sieťach

Mnohí môžu mať k tomuto bodu výhrady, ale využiť sociálne siete správnym spôsobom, môže viesť k pozitívnej zmene a dobrému výsledku. Ak sa zúčastňuješ nejakej akcie na podporu životného prostredia, alebo ju sám organizuješ, nezabudni ju otagovať #EarthDay #InvestInOurPlanet alebo #denzeme a rozšíriť povedomie o dôležitosti tejto aktivity.

Aké iné kroky môžeš podniknúť? Šetriť elektrickou energiou, neplytvať vodou, obmedziť nadmernú spotrebu potravín a obzvlášť mäsa a živočíšnych produktov, kompostovať, redukovať svoju uhlíkovú stopu, výrobky a obaly recyklovať a opätovne využívať. Je toho naozaj veľa a záleží na každom malom čine. Máme len jednu Zem a jej ekosystém je teraz tak krehký, ako ešte nikdy nebol.

Aktivity nájdeš po celom Slovensku

Nie je nič jednoduchšie, ako uploadovať svoj pasívny obdiv ku krásam prírody na aktívny. Buď tento rok skutočne ekologický a zapoj sa do niektorej z aktivít, ktorú pri príležitosti osláv Dňa Zeme nájdeš v každom – a aj v tom najodľahlejšom kúte našej krajiny. Pomoc jednotlivcov alebo aj iné lokálne iniciatívy každého, kto má záujem pomôcť vyčistením napríklad niektorého verejného priestoru sú všade vítané.

Bratislava a okolie

Do čistenia okolia vodných tokov i prírody sa v bratislavskom kraji môžeš zapojiť v rámci podujatia „Čistíme náš kraj“. Okrem série aktivít, ku ktorým sa môže pripojiť naozaj každý, nebudú počas víkendu chýbať ani enviro programy či workshopy venované vode a vzťahu k prírode, nájdeš tam aj sprievodné podujatia ako plavby na kanoe, ochutnávka lokálnych produktov, taktiež ukážky dravcov a prezentácia ochrany vtáctva. Séria environmentálnych aktivít vyvrcholí nedeľným kultúrnym programom v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa.

Smolenice

Smolenický zámok v spolupráci s Lesmi SR a Karpatoš OZ organizuje podujatie na zámku. Návštevníkov čakajú aktivity z lesnej pedagogiky, kde sa naučia informácie o lese. Taktiež pripravili ekologickú hru na Dolnom nádvorí zámku, ktorá každého naučí správne recyklovať. A z veže zámku bude mať každý návštevník Malé Karpaty ako na dlani. Program začína v sobotu 22. apríla, od 11:00. 

Trenčín

Pridať pomocnú ruku k dielu sa tento rok rozhodli aj mladé nádeje Futbalového klubu AS Trenčín, ktorí budú už tento piatok (21. apríla 2023) čistiť okolie hrádze za futbalovým štadiónom, ale i obojsmerne ďalej. Pokojne sa pridaj alebo sa inšpiruj, každá aktivita je vítaná. 

Banská Bystrica

Samosprávny kraj v spolupráci s Verejnou knižnicou Mikuláša Kováča pozýva na podujatie „Ako chrániť prírodu?“ V Pobočke Sídlisko je už vo štvrtok (20. apríla 2023) pripravená beseda s autorom kníh a ekoaktivistom Matejom Zámečníkom. 

Lučenec

Aktívne sa do osláv Dňa Zeme zapojí aj mesto Lučenec aktivitami zameranými napríklad na environmentálnu výchovu, na výsadbu byliniek a včelárstvo pre najmladšie vekové kategórie obyvateľov.

Do aktivít ku Dňu Zeme sa samozrejme môžu zapojiť všetci obyvatelia mesta, napríklad aj zhotovením domčeka pre hmyz alebo nádoby na zachytávanie dažďovej vody.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. apríl 2024 03:44