Nepoužívajú toaletný papier a recyklujú vodu. Mladý pár žije ekologicky.Instagram/Anna Masiello
StoryEditor

Nepoužívajú toaletný papier, nekupujú si oblečenie a recyklujú vodu. Inšpirujúci pár žije úplne ekologicky

iDnes.cz27.08.2022., 10:00h

Dvadsaťosemročná Anna Masiello a jej manžel Diogo z Talianska chcú žiť čo najviac ekologicky. Snažia sa neplytvať vodou a chrániť životné prostredie.

Lajkuj Brainee.sk na

V neposlednom rade chcú šetriť aj peniaze. A to aj vďaka absencii toaletného papiera v ich domácnosti, namiesto ktorého používajú bidet a uterák, píše portál iDnes.cz.

Na vodu minú osem eur mesačne, oblečenie si nekupujú

Nekupujú si oblečenie, ale vymieňajú si ho s priateľmi. V obchode si nekupujú drogériu v plaste, ale bez obalu. Snažia sa tiež vždy voliť variant šetrný k životnému prostrediu. Chemikálie v ich dome miesto nemajú.

Mesačne za vodu platia v prepočte niečo málo cez osem eur. Na toalete používajú bidet a utierajú sa uterákom. Život bez toaletného papiera je pre nich vraj oveľa jednoduchší a pohodlnejší.

image

V krajine chýba pitná voda, luxusné golfové ihriská bez hanby zavlažujú trávu. Aktivisti im zabetónovali jamky

„Veľa ľudí to nechápe. Keď som to niekomu povedala, nadvihol obočie a nevedel si taký život predstaviť. Pre niekoho je to dokonca nechutné. Pritom je to hygienické a ľahké. Naplníte špeciálnu fľašu vodou a potom si umyjete intímne partie,“ zverila sa žena.

Pár tvrdí, že za rok ušetrí okolo trinásť tisíc litrov vody a vďaka opätovnému použitiu vody zo sprchy ušetrí zhruba ďalších šesťsto. Vodu čistia a užívajú ju znovu na umytie riadu alebo splachovanie záchoda.

Podľa Anny každý človek na planéte spotrebuje ročne zhruba sto roliek toaletného papiera a zaťažuje tým životné prostredie. „Dosť sa mi uľavilo, keď som si uvedomila, že aspoň nejako s partnerom prispievame k tomu, aby sme nezapĺňali zbytočne planétu odpadkami," popisuje mladá žena

„Najprv som mala pocit, že nejako musím planétu ochrániť, že je to moja povinnosť, a bola som z toho ľahko nervózna. Dnes už to tak nevnímam, ale mám dobrý pocit z toho, že pre prírodu niečo robím,“ uzavrela pre Daily Star.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:33