5 jednoduchých tipov, ako doma spotrebovať menej vody a žiť ekologickejšie.Unsplash/Mélissa Jeanty
StoryEditor

Desíte sa účtov za energie? 5 jednoduchých tipov, ako doma spotrebovať menej vody

kov12.08.2022., 12:00h

Tento rok priniesol do Európy jedno z najväčších súch za uplynulé roky a výnimkou nie je ani Slovensko. Vodou u nás nezvykneme príliš šetriť, no klimatické zmeny nám dávajú jasne najavo, že s plytvaním vody musíme skoncovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Keďže veľká časť sveta trpí suchom, možno si myslíš, že tvoja schopnosť prispieť k riešeniu toho problému je minimálna. Avšak ak si uvedomíš, že priemerná denná spotreba vody na Slovensku je približne 100 litrov na osobu, nie je ťažké sa dovtípiť, že k pozitívnej zmene môžu prispieť aj jednoduché riešenia, ktoré zavedieš do svojej dennej rutiny.

Sprchuj sa s mierou

Väčšina vody, ktorú spotrebuješ, je v sprche. Za každú minútu, keď si pod sprchou (v závislosti od jej výkonu), odtečie okolo 10 litrov vody. Keďže väčšina ľudí sa sprchuje v priemere sedem minút, viac ako polovica tvojej dennej spotreby vody sa uskutoční práve pri sprchovaní, píše web The Conversation

image

5 jednoduchých tipov, ako doma spotrebovať menej vody a žiť ekologickejšie.

Unsplash/Hannah Xu

Vypnutie sprchy počas umývania vlasov šampónom alebo nanášania sprchového gélu môže pomôcť šetriť vodu, ako aj celkovo skrátiť dĺžku sprchovania. Určite však neprechádzaj na kúpeľ – priemerné napustenie vane spotrebuje okolo 80 litrov vody. 

image

Trpia možno aj kvôli tebe. Vtáky po celom svete žijú z odpadkov ľudí, mnohé z nich to stojí život

Využívaj dažďovú vodu v záhrade

Množstvo Slovákov holduje práci v záhrade. Počas horúceho leta môže priemerný záhradkár použiť stovky litrov vody, aby udržal svoje rastliny hydratované. Niektorí ľudia používajú kanvu (ten lepší prípad), iní nechávajú postrekovač zapnutý celý deň (zlé). Väčšina používa pitnú vodu, avšak najlepšou voľbou pre rastliny je jednoznačne dažďová voda.

image

5 jednoduchých tipov, ako doma spotrebovať menej vody a žiť ekologickejšie.

Unsplash/Markus Spiske

Zachytávať ju môžeš napríklad pomocou nádrže na dažďovú vodu, ktorá dážď zachytí na tvojej streche či sudu.

Používaj krátke splachovanie na wc

Na jedno spláchnutie tvoja toaleta spotrebuje približne 5 litrov vody a až 10 litrov pri starších modeloch. Ak je to možné, použi krátke splachovanie, výrazne tým znížiš množstvo plytvania vodou.

Obmedz umývanie auta

Keď potrebuješ umyť auto, urob to staromódnym spôsobom s vedrom a čistiacim prostriedkom, namiesto toho, aby si ho opláchol hadicou. Voda obsiahnutá vo vedre (približne 30 litrov) je výrazne nižšia ako priemer, ktorý pretečie hadicou (približne 15 litrov za minútu). Ešte lepšie bude, ak počas extrémneho sucha nebudeš umývať celé auto.

image

5 jednoduchých tipov, ako doma spotrebovať menej vody a žiť ekologickejšie.

Unsplash/elly Johnson/

Opätovne použi vodu

Keď budeš umývať zeleninu, môžeš vodu zachytiť v miske v umývadle a neskôr ňou poliať rastliny v byte alebo vonku. Alebo pokiaľ budeš čakať, kým z kohútika vytečie teplá voda, naplň kanvicu studenou. Ďalší tip je je zastaviť kohútik, kým si namydlíš ruky mydlom alebo keď si umývaš zuby. Aj keď ide len o malé opatrenia, postupne sa množstvo ušetrenej vody nazbiera.

Nafukovacie bazény sú skvelé na schladenie v tých najhorúcejších dňoch. Ich čistiace čerpadlo dokáže filtrovať vodu a recyklovať ju bez toho, aby si musel použiť viac vody na udržanie čistoty bazéna, čo je ekologickejšie.

image

5 jednoduchých tipov, ako doma spotrebovať menej vody a žiť ekologickejšie.

Unpsplash/Donald Giannatti

Ušetríš

Všetky tieto tipy môžu výrazne znížiť spotrebu vody a bojovať proti vplyvom sucha na životné prostredie, okrem toho ti ročne vedia ušetriť aj peknú sumu peňazí.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:55