Odlesňovanie Amazonského pralesa dosiahlo nový rekordUnsplash/roya Ann Miller/
StoryEditor

Našu planétu si nezaslúžime. Počas rekordných horúčav prišla správa, že odlesňovanie v Amazónii dosiahlo rekord

TASR10.07.2022., 10:00h

Rozsah odlesňovania v brazílskom Amazonskom pralese dosiahol za prvých šesť mesiacov roka nový rekord.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa údajov, ktoré v piatok zverejnil brazílsky Národný inštitút pre výskum vesmíru (INPE), od januára do júna ubudlo 3988 kilometrov štvorcových lesa, čo je plocha päťkrát väčšia ako New York, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

image

Začni už konečne žiť udržateľnejšie. Máme pre teba päť najjednoduchších tipov, ktoré môžeš začať robiť okamžite

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast o 10,6 percente a zároveň najvyššia hodnota od polovice roka 2015, keď INPE začal zhromažďovať svoju aktuálnu sadu údajov. V júni vzrástol rozsah odlesnenej plochy o 5,5 percenta na 1120 štvorcových kilometrov, čo je tiež rekord pre tento mesiac.

Bude viac požiarov

„Ak máme vysoké údaje o odlesňovaní, je nevyhnutné, že budeme mať aj vysoký počet požiarov,” povedala Manoela Machado, výskumníčka z Woodwell Climate Research Center a Oxfordskej univerzity. Brazília zaznamenala v júni najvyšší počet požiarov v Amazónii za 15 rokov, hoci podľa údajov INPE je to zlomok toho, koľko sa ich bežne vyskytuje v auguste a septembri, keď sezóna požiarov vrcholí.

image

Odlesňovanie

Unsplash/justus Menke/

Pod tlakom USA a Európy sa brazílska vláda prezidenta Jaira Bolsonara zaviazala ukončiť nelegálnu ťažbu dreva do roku 2028. Na klimatickom summite v Glasgowe konanom v novembri 2021 sa pripojila k viac ako 100 ďalším krajinám, ktoré podpísali dohodu o ukončení veľkoplošného odlesňovania.

Špekulanti rátajú s beztrestnosťou

Vedci obviňujú brazílsku vládu, že nezákonné odlesňovanie toleruje. Špekulanti podľa nich rátajú s beztrestnosťou, preto ničenie pralesa neprestáva. Voľná plocha sa potom využíva na pestovanie sóje a chov dobytka.

image

Eko Inak Podcast: Všetko, čo chceš a potrebuješ vedieť o udržateľnom cestovaní

Amazonský prales, najväčší dažďový prales na svete, kumuluje obrovské množstvo uhlíka, ktorý sa uvoľňuje pri rúbaní stromov a následne otepľuje atmosféru. Odlesňovanie pritom zasahuje čoraz hlbšie do srdca dažďového pralesa: Za prvých šesť mesiacov tohto roka bolo v štáte Amazonas prvýkrát odlesnené väčšie územie ako v ktoromkoľvek inom štáte.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:57