PrejedanieUnsplash
StoryEditor

Bizarná vedecká štúdia šokovala svet. Nie chuť, ale prehĺtanie jedla nás vraj robí šťastnými a spôsobuje, že sa prejedáme

Miroslav Kamody11.10.2024., 08:00h

Prejedanie sa zrejme ani zďaleka nemáš pod svojou vlastnou kontrolou, ukazuje nová vedecká štúdia.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektoré vedecké štúdie by sme mohli označiť za jednoducho šialené. Nedá sa im však uprieť, že vychádzajú z jasných poznatkov a testov. Ako informuje portál Futurism, výskumníkom sa podarilo zistiť, že nie aróma alebo chuť jedla, ale práve pocit šťastia z prehĺtania, je to, čo nás núti jesť stále viac a viac. Je to preto, že náš mozog jednoducho miluje prehĺtanie. 

Začnite s tým, prečo sme nadšení z jedla. Konštelácia ukazovateľov poháňaných chuťou, vôňou a hladom spôsobuje, že si zahryzneme ako prvé. Ale potom?

image

Takmer každý druhý človek bude o pár rokov trpieť touto chorobou. V budúcnosti to môže byť ešte horšie

Dávka serotonínu

Minulý mesiac bol v magazíne Current Biology uverejnený článok s pútavým názvom „Sérotonergná modulácia prehĺtania v úplnom konektóme blúdivého nervu muchy“. V ňom sme sa dozvedeli nasledovné:

„Identifikujeme spätnoväzbovú slučku čreva a mozgu, v ktorej piezo-exprimujúce mechanosenzorické neuróny v pažeráku prenášajú informácie o prechode potravy do zhluku šiestich serotonergných neurónov v mozgu. Spolu s informáciami o hodnote potravy tieto centrálne serotonergné neuróny zvyšujú aktivitu motorických neurónov exprimujúcich serotonínový receptor 7, ktoré riadia prehĺtanie.”

Alebo inak povedané, akonáhle sa tvoje jedlo presunie z tvojich úst do pažeráku, tvoj pažerák/mozog uvoľní dávku serotonínu, čiže hormónu „dobrej nálady“.

image

Pracovná nočná mora. Nový zamestnanec múzea v Holandsku omylom vyhodil exponát, našli ho v smetiach

V snahe zistiť, ako žalúdok interaguje s mozgom pri trávení potravy, sa medzinárodné konzorcium vedcov vydalo na toto dobrodružstvo, vyzbrojené elektrónovým mikroskopom zameraným na larvy ovocných mušiek, ktoré majú medzi 10-tisíc a 15-tisíc nervových buniek. Po ich rozdelení na tenké plátky videlo, ako ich nervové bunky fungujú počas tráviaceho procesu.

Môže pomôcť viac, ako si myslíš

Pre vizuálnu referenciu si prosím vychutnaj vizualizáciu použitú pre tlačovú správu Univerzity v Bonne, ktorá presne vyjadruje celú vec:

image

Takto prebiehal experiment

University of Bonn

Je však treba dodať, že výskumníci objavili niečo skutočne významné - nový receptor v pažeráku, ktorý pri spracovávaní potravy vysiela nervový signál do mozgu. A môže hrať naozaj veľkú rolu. „Ak je chybný, môže potenciálne spôsobiť poruchy príjmu potravy, ako je anorexia alebo záchvatové prejedanie sa. Je preto možné, že výsledky tohto základného výskumu by mohli mať dôsledky aj na liečbu takýchto porúch.”

Inými slovami, ak sa tento výskum dostane k ľuďom, ako sa vedci domnievajú, potom by to mohlo mať dôsledky zahŕňajúce pomoc pri identifikácii – a možno, jedného dňa, reaktivácii – týchto receptorov, ktoré môžu byť narušené u ľudí s poruchami príjmu potravy, a vyriešiť tak ich problémy.

image

Reštaurácia na konci sveta. Toto ti naservírujú v najsevernejšom trvalo osídlenom mestečku za polárnym kruhom

Je to ďalší príklad druhu ľudského správania, o ktorom sme boli presvedčení, že je vecou voľby, aj keď je len neoddeliteľnou súčasťou chémie mozgu. Dovtedy, keď ťa budú nabudúce karhať za to, že tlačíš do hlavy extra hranolčeky, pamätaj - nie je to ani zďaleka taká záležitosť sebaovládania, ako si si pravdepodobne mysleli.

Top rozhovor
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. december 2024 08:35