Okuliare bude potrebovať čoraz viac ľudíUnsplash
StoryEditor

Takmer každý druhý človek bude o pár rokov trpieť touto chorobou. V budúcnosti to môže byť ešte horšie

Miroslav Kamody05.10.2024., 10:00h

Je to čoraz horšie. A nič nenasvedčuje tomu, že by sa v najbližších rokoch malo niečo zmeniť.

Lajkuj Brainee.sk na

Svet čelí narastajúcej epidémii krátkozrakosti. A predpovede do budúcna sú poriadne hrozivé. Ako píše portál ScieceAlert, podľa nových odhadov môže mať do roku 2050 viac ako 740 miliónov detí a dospievajúcich problémy so zrakom. 

Predpovede sú založené na globálnom prehľade, ktorý skúmal prevalenciu krátkozrakosti pomocou údajov zozbieraných z 50 krajín ešte v roku 2023. Predchádzajúce projekcie zohľadňovali iba údaje do roku 2015, no už vtedy sa predpokladalo, že polovica svetovej populácie bude do roku 2050 krátkozraká.

image

Aj vy sa hanbíte prihovoriť sa nevidiacemu? Vedeli by ste mu pomôcť?

Je to čoraz horšie

Najnovšiu analýzu viedli vedci z univerzity Sun Yat-Sen v Číne a zohľadňuje 276 štúdií, ktoré pokrývajú približne 5,4 milióna detí a dospievajúcich a takmer 2 milióny prípadov krátkozrakosti. Vedec Jinghong Liang a jeho tím zistili, že od roku 1990 do roku 2023 sa celosvetová prevalencia krátkozrakosti u ľudí vo veku 5 až 19 rokov zvýšila z 24 percent na 36 percent.

Prevalencia bola najvyššia v Japonsku, kde v súčasnosti trpí krátkozrakosťou 86 percent detí a dospievajúcich. Krajinou s najnižšou prevalenciou bol Paraguaj s iba 0,84 percentami. Ak sa zrak u detí a dospievajúcich bude naďalej zhoršovať rovnakým tempom, krátkozrakosť u mladých ľudí na celom svete by mohla do roku 2050 dosiahnuť takmer 40 percent.

image

Okuliare bude potrebovať čoraz viac ľudí

Unsplash

Konkrétne v Ázii by prevalencia mohla do roku 2050 dosiahnuť takmer 70 percent. Ale čo ak sa epidémia krátkozrakosti ešte zrýchli? Údaje naznačujú, že za posledných 30 rokov a najmä po roku 2020 že problém narastá. Aj keď pri problémoch so zrakom zohráva úlohu genetiky, vedci nedokážu vysvetliť nedávny nárast prípadov po celom svete.

Následky koronavírusu

Predchádzajúce štúdie tiež spájali pandémiu koronavírusu so zhoršením zraku u detí - dáva to zmysel, pretože boli obmedzené na vnútorný priestor a pred obrazovkami trávili omnoho dlhší čas, ako je bežné. Štúdia ale zistila, že aj keď má dieťa dvoch krátkozrakých rodičov, ak netrávi dostatok času vonku, genetická hrozba krátkozrakosti sa zvyšuje na približne 60 percent.

image

FOTO Máš oko snajpera? Na tomto zábere sa ukrýva had, nájdu ho však len ľudia s orlím zrakom

„Je potrebné zhromaždiť údaje na meranie rozdielov v prevalencii krátkozrakosti medzi mládežou v priebehu času, pretože existujú značné rozdiely v etnickej aj geografickej oblasti,” tvrdia vedci. Napríklad v Afrike je prevalencia krátkozrakosti u detí a dospievajúcich sedemkrát nižšia ako v Ázii.

Autori tvrdia, že je nevyhnutné, aby sme identifikovali, prečo sa u mladých ľudí zvyšuje krátkozrakosť, a prišli s vedecky podloženými spôsobmi, ako zabrániť zhoršeniu zraku u budúcej generácie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. október 2024 10:02