Muž omylom vyhodil exponátyBrainee x Canva
StoryEditor

Pracovná nočná mora. Nový zamestnanec múzea v Holandsku omylom vyhodil exponát, našli ho v smetiach

ČTK08.10.2024., 10:00h

Holandské múzeum moderného a súčasného umenia LAM našlo jeden zo svojich exponátov vo vrecku s odpadkami. Nový technický zamestnanec totiž dve plechovky od piva vystavené v sklenenom výťahu považoval za odpad.

Lajkuj Brainee.sk na

Dve ručne maľované plechovky sú ale dielom francúzskeho umelca Alexandra Laveta, ktorý nimi vzdáva hold chvíľam stráveným s priateľmi. Exponát už je späť na svojom mieste, uviedlo vedenie múzea. Múzeum v obci Lisse západne od Amsterdamu si zakladá nielen na moderných exponátoch, ale tiež na ich netradičnej prezentácii na menej obvyklých miestach.

image

Majiteľ najväčšej zbierky fosílnych výkalov otvára jedinečné múzeum. Jeho gigantická zbierka exkrementov ti vyrazí dych

Stratené a opäť nájdené plechovky boli niekoľko dní vystavené na čestnom mieste pri vstupe do múzea, tentoraz ale na podstavci.  O ďalšom umiestnení rozhodne kurátorka, no sľubuje, že návštevníkov rada prekvapuje.

Trestať ho nebudú

„Témou našej zbierky je jedlo a konzumácia. Naše umenie podnecuje návštevníkov, aby sa na predmety každodennej potreby pozerali v novom svetle. Vystavením umeleckých diel na nečakaných miestach tento zážitok umocňujeme a udržujeme návštevníkov v napätí,” vysvetlila koncept riaditeľka múzea Sietske van Zantenová.

Vedenie múzea svojho zamestnanca nebude trestať, chybu má za pochopiteľnú. Technik bol len dočasný záskok, neznalý múzejných pomerov a exponátov, uviedla van Zantenová. Svojím činom podľa nej potvrdil, s akou dokonalosťou sú plechovky namaľované, keď nepoznal rozdiel oproti štandardnej potlači.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. október 2024 21:31