Koľko dostaneš za darovanie spermií?Brainee x Canva
StoryEditor

Darovanie spermií na Slovensku a okolitých štátoch. Kde platia skutočne štedro a deti poznajú identitu svojich biologických otcov?

Miroslav Kamody04.10.2024., 08:00h

Za darovanie spermií nemôžeš v žiadnej krajine dostať zaplatené. Kliniky preto namiesto toho používajú termín „kompenzácia nákladov na cestovanie a ubytovanie”. Poznáme presné sumy!

Lajkuj Brainee.sk na

Čoraz väčšie množstvo párov má problém otehotnieť prirodzenou cestou. Môže za to doba, v ktorej žijeme - narastajúci stres, vplyvy zdevastovaného životného prostredia či choroby, ktoré v minulosti vôbec neexistovali. Našťastie sa medicína stále vyvíja míľovými krokmi, a preto existujú možnosti umelého oplodnenia. 

Nedostatok spermií

Ako však píše portál Joe, na to sú potrební darcovia. A tých začína byť žalostne málo. Aj preto sa Spojené kráľovstvo rozhodlo prvýkrát zvýšiť kompenzáciu pre darcov spermií z 35 (41,60 eura) na 45 libier (53,50 eura).

image

Mikroplasty už našli aj mužských údoch. Vyvolalo to vážne otázky o neplodnosti a erektilnej dysfunkcii

Je nutné dodať, že v Spojenom kráľovstve je nezákonné niekomu platiť za darovanie spermií alebo vajíčok. Darcovia preto dostávajú „kompenzáciu” na pokrytie výdavkov, ako sú cestovné a ubytovanie. Darovanie spermií môže zahŕňať návštevu kliniky raz týždenne počas troch až šiestich mesiacov.

Mimochodom, podľa Nicole Nel, manažérky prevádzky a laboratória v London Sperm Bank, nie je nedostatok v Spojenom kráľovstve spôsobený nedostatkom žiadateľov, ale, naopak, nedostatkom „kvality žiadateľov“. Ďalších odrádza fakt, že všetky deti narodené z darcovstva môžu darcu kontaktovať, keď dovŕšia vek 18 rokov.

Darovanie spermií na Slovensku

Ako je to však na Slovensku a v okolitých krajinách? V našej domovine dostaneš za darovanie spermií jednorázovo zväčša od 80do 100 eur, pričom na kliniky môžeš prísť maximálne desaťkrát.

image

Spermie

Flickr/jordan M/

Prinajlepšom si tak vieš zarobiť tisíc eur, no myslieť musíš aj na ostatné podmienky - vek od 18 do približne 35 rokov, minimálne stredoškolské vzdelanie a samozrejme nemôžeš mať žiadne závažné ochorenia. A to najdôležitejšie, tvoje spermie sa po úvodných testoch musia ukázať ako vhodné na darovanie.

Darovanie spermií v Česku

Podobné podmienky sú nastavené aj v Česku. Horný vekový strop je však až 37 rokov a dobrou správou pre nás môže byť, že české kliniky radi uvítajú aj darcov zo Slovenska. 

Za darovanie spermií v Česku sa jednorázovo vypláca kompenzačná suma vo výške 2-tisíc českých korún (79 eur), taktiež platí, že darovať môžeš maximálne desaťkrát ročne. Dokopy si tak vieš u našich západných susedov zarobiť 790 eur.

image

Sme len kúsok od mužskej antikoncepcie. Chlapi tvrdia, že by ju brali zodpovedne, väčšina žien im verí

Darovanie spermií v Rakúsku

Opäť platí, že doteraz spomenuté podmienky platia aj pre Rakúsko. Aj tu sa však, na rozdiel od Slovenska, vek darcov zvyšuje až do veku 38 rokov. Samozrejme je dôležité zdôrazniť, že s nezdravým životným štýlom, nekvalitnými spermiami a holdovaním cigaretám či alkoholu sa na zoznam darcov nedostaneš.

Ak však budeš úspešný, za jedno darovanie ti v Rakúsku zaplatia až 150 eur. Spermie môžeš darovať aj niekoľkokrát za mesiac, no len do bodu, kedy klinika nebude mať dostatočné zásoby - následne ťa o tom bude informovať.

Darovanie spermií v Maďarsku

Podmienky u našich južných susedov sú totožné s tými našimi, a to vrátane veku. Pokiaľ sa však budeš pozerať len na peniaze, ostatné krajiny sú na tom omnoho lepšie. V Maďarsku totiž za jedno darovanie dostaneš len 20-tisíc forintov, čo je približne 50 eur. V tomto prípade ale platí, že (na rozdiel od Rakúska) je totožnosť darcu anonymná.

image

Spermie

Dreamstime

Darovanie spermií v Poľsku

Aj v Poľsku je darovanie úplne anonymné a darca ani dieťa sa o sebe nikdy nedozvedia. Darovať môžeš do veku 35 rokov, aj keď niektoré kliniky uvádzajú aj vek 40 rokov - ostatné podmienky sú totožné s tými slovenskými. Suma na pokrytie nákladov je individuálna a kliniky si ju určujú samé - pohybuje sa však od 200 (46 eur) do 700 zlotých (162 eur).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. október 2024 09:46