Mužská antikoncepcia je na cesteUnsplash/altin Ferreira/
StoryEditor

Sme len kúsok od mužskej antikoncepcie. Chlapi tvrdia, že by ju brali zodpovedne, väčšina žien im verí

iDnes.czPetr Chalupa04.04.2023., 15:00h

Doposiaľ nie sú na trhu, skeptici však už varujú. Páni by podľa nich antikoncepčné tabletky odmietali brať, a ak by ich užívali, nie zodpovedne. A ženy by sa na to beztak nedovolili spoliehať. Aktuálna štúdia však prípadnému novému produktu zametá cestu. Muži sa k zodpovednosti hlásia a väčšina žien o nej nepochybuje.

Lajkuj Brainee.sk na

Vývoj je sľubný, znie z mnohých strán farmaceutického sektora. „Mužská nehormonálna antikoncepcia by mohla čoskoro rozšíriť možnosti kontroly pôrodnosti,” sľubovala vlani správa americkej neziskovej vedeckej organizácie ACS.

Agentúra BBC vo februári tohto roku ohlásila, že prototyp tabletiek podľa štúdie z magazínu Nature Communications dokáže brániť v pohybe spermií. Nová antikoncepcia má pred sebou napriek tomu prekážku, píše Petr Chalupa z portálu iDnes.

image

Zlá správa pre všetky ženy, ktoré užívajú antikoncepciu. Vedci varujú, že zvyšuje riziko konkrétneho druhu rakoviny

Ide o nedôveru v ochotu a zodpovednosť mužov. Môžeme očakávať, že si tabletku, pokiaľ príde na trh, budú muži brať poctivo každý deň? pýtala sa napríklad autorka článku v The Washington Post. Bola to rečnícka otázka.

O odpoveď sa pokúša štúdia prezentovaná na konferencii o inováciách v reprodukčnom zdraví v Bostone. A je prekvapivá.

Muži chcú, ženy tiež

Za výskumom stojí nadácia Billa a Melindy Gatesovcov. Spovedal okolo 19-tisíc mužov z deviatich krajín z Afriky, Ázie a Ameriky, navyše tiež ich partnerky. Zistenia boli pritom veľmi presvedčivé, o pilulku by malo záujem od 78 do 98 percent mužov, záleží od krajiny.

image

Mužská antikoncepcia je na ceste

Unsplash/Becca Tapert

Páni by pritom prostriedok dopytovali viac ako ženy, napríklad v Nigérii to bolo 95 percent mužov oproti 86 percentám žien, v Bangladéši 95 percent k 86 percentám, Vietnam a Keňa ponúkli dočista vyrovnané skóre, zhodne 84 percent v prvom prípade a 98 percent v druhom, ukazuje štúdia.

Pokiaľ ide o frekvenciu, muži by preferovali užívať prostriedok pred pohlavným stykom, hneď potom bola každodenná aplikácia, nasledovalo užívanie raz za týždeň a raz za mesiac.

Ženy pritom vyjavili veľmi vysokú mieru dôvery, že by ich partneri antikoncepciu užívali zodpovedne. Napríklad v Keni by pánom dôverovalo 58 percent žien, v Nigérii 81 percent, v Bangladéši 85 percent, vo Vietname ešte o jedno percento viac.

image

Nielen covid a zdražovanie. Problém sú aj veveričky, chcú im nasadiť antikoncepciu

Forma sa v rôznych krajinách líši

Štúdia sa však nevypytovala iba na formu tabletiek, ponúkala pestrejšie formy aplikácie. A v tomto ohľade sa podľa krajín preferencie značne líšili. Pilulky viedli v Spojených štátoch amerických, po nich nasledovala tekutá záplata a nosový sprej.

V afrických krajinách, v Keni, Nigérii, Pobreží Slonoviny, by bol najpopulárnejší gél nanášaný na ramená, až potom by bola dopytovaná pilulka a ďalšie formy. V Bangladéši viedol čip, vo Vietname tekutá záplata.

Podľa Heather Vahdatovej z Male Contraceptive Initiative, ktorá podporuje reprodukčné plánovanie, dokladajú aj tieto zistenia, že spoločnosť začala zanedbávať mužskú rolu pri antikoncepcii už v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, keď farmaceutický biznis zaviedol tabletku pre ženy.

image

Mužská antikoncepcia je na ceste

Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Prichádza bod zlomu

„Antikoncepcia sa stala synonymom ženských práv,“ cituje ju server Deutsche Welle, „lenže dochádzame k bodu zlomu, ak ide o mužskú pilulku, a ľudia jej začínajú venovať pozornosť.“

Doba podľa nej pokroku v mužskej antikoncepcii svedčí, páni chcú byť vo zväzkoch účastnejšími aj v tomto ohľade. Napriek tomu však mužská pilulka nemá cestu otvorenú úplne. Testované prototypy bránia počatiu dočasnou neplodnosťou. Nebudú mať muži obavy, že sa môže stať dlhodobou? Niektoré pokusy už napokon boli práve kvôli obavám z nereverzibility zastavené.

V hre je naopak prostriedok, o ktorého testoch informoval magazín Nature. Vedie k „omráčeniu“ spermií, prinajmenšom v prípade pokusných myší, na niekoľko hodín ich znehybní, čím spoľahlivo zamedzí tomu, aby dosiahli k vajíčku.

image

Dieťa, ktoré má dvoch biologických otcov. Japonským vedcom sa podarilo urobiť veľký krok vpred pre LGBTI+ komunitu

Testy vyzerajú sľubne

Tabletka teda nepracuje s hormónmi, nemá vplyv na testosterón, užívala by sa v prípade potreby, nárazovo, nie pravidelne. Dokáže totiž zapôsobiť na kľúčový enzým v spermiách, ktorá má pohyb na starosť.

„To je celkom nová myšlienka. A fakt, že to funguje, a je to tak rýchlo zvrátiteľné, nie je to nastálo, je veľmi vzrušujúce,“ komentuje vývoj andrológ z Univerzity Sheffield Allan Pacey pre BBC. Podľa jeho informácií sa okrem myší odohrali testy aj na ľudskej spermii, hoci zatiaľ len v laboratórnych podmienkach, a prostriedok pôsobil rovnako ako v prípade hlodavcov.

„Myslím preto, že to otvára vyhliadky, ktoré by mohli predbehnúť niektoré testy s ľuďmi,“ usudzuje. Ďalšie výskumy vsádzajú na iné metódy, ako pohyb spermií zastaviť, blokujú proteín na ich povrchu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 13:29