Obezita je globálnym problémomUnsplash/Towfiqu Barbhuiya
StoryEditor

Lekári objavili gén, ktorý je spúšťačom obezity. Kvôli nemu priberáš z jedál, zatiaľ čo ostatní nie

Miroslav Kamody27.06.2024., 10:00h

Pri obezite sa konečne môžeme začať vyhovárať na gény. Nič to však nemení na tom, že ak sa rozhodneš pre zmenu, nič ti nebude stáť v ceste.

Lajkuj Brainee.sk na

Z jednej strany počúvame, že naša váha je výsledkom toho, ako sa stravujeme a koľko cvičíme, z druhej zasem že telá niektorých ľudí jednoducho naberajú na výhe oveľa ľahšie ako iné, čím sa chudnutie stáva oveľa náročnejším cieľom. A ako píše portál Futurism, nový výskum silne podporuje druhú hypotézu.

Medzinárodný tím vedcov prišiel s novou štúdiou publikovanou v magazíne Med, ktorá podrobne popisuje, ako má mutácia génu nazývaného SMIM1 významnú súvislosť s extra prírastkom hmotnosti v dôsledku jej vplyvu na funkciu štítnej žľazy.

image

Fasting je to najhoršie, čo môžeš spraviť. Jesť len dve hodiny denne nedáva zmysel, hovorí trénerka

Skúmali pol milióna ľudí

Vedci skúmali údaje z Biobanky Spojeného kráľovstva, ktoré reprezentujú pol milióna britských obyvateľov a rôzne informácie o životnom štýle a biologických informáciách, a porovnávali subjekty s funkčným SMIM1 a subjektmi s chybnou, mutovanou verziou.

Štatistickou a biologickou analýzou zistili, že ľudia s genetickou mutáciou SMIM1 vykazovali vlastnosti, ako je prírastok hmotnosti, vysoký cholesterol, vysoké množstvo pečeňových enzýmov a ďalšie príznaky spojené s nadváhou. Chybný SMIM1 tiež znížil schopnosť štítnej žľazy regulovať metabolizmus, a tým obmedzil ich schopnosť spaľovať energiu.

image

Obezita je globálnym problémom

Dreamstime

V podstate, aj keď títo ľudia jedia rovnaké jedlo ako ostatní ľudia s normálnym SMIM1, spaľujú menej kalórií a sú náchylnejší k priberaniu „Príčiny obezity sú veľmi zložité a vo väčšine prípadov ide o kombináciu mnohých faktorov,” povedal pre CNN docent z University of Exeter v oblasti bunkovej biológie a hlavný autor štúdie Mattia Frontini.

Spúšťač obezity

„V tejto štúdii sme však našli jasný genetický spúšťač obezity.” Nanešťastie pre ženy, ktoré majú chybný gén, nosia v priemere o 4,6 kilogramu navyše v porovnaní s mužmi, ktorí majú v priemere len 2,4 kilogramu navyše.

image

Po Ozempicu ovládol TikTok ďalší bizarný trend. Ľudia tvrdia, že vďaka nemu zázračne schudli aj 7 kíl

Frontini pre CNN povedal, že táto genetická variácia je zriedkavá – odhaduje sa, že ju má len jeden z 5-tisíc ľudí – a že „hlavnou príčinou obezity je nerovnováha vo výdaji energie v dôsledku súhry životného štýlu, životného prostredia a genetických faktorov,“ píše sa v štúdii.

Aj keď v našej DNA je ešte množstvo neznámych, je možné, že existujú aj ďalšie gény, ktoré sú spojené s obezitou. To však nateraz potvrdené nie je. Napriek tomu je to zaujímavá oblasť výskumu, ktorá môže viesť k potenciálnym novým liečebným postupom na zníženie hmotnosti v momente, keď nadšenie pre látku semaglutid (napríklad liek Ozempic) dosahuje vrchol horúčky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 13:53