Ilustračná snímkaCanva/
StoryEditor

Štúdia odhalila, že dievčatá začínajú menštruovať v skoršom veku. Vedci sa domnievajú, že za to môže obezita a stres

Viktória Revajová07.06.2024., 10:00h

Rozsiahla štúdia odhalila, že dievčatá začínajú menštruovať skôr ako to bolo v minulosti. Okrem toho trvá dlhší čas, kým ich cyklus dosiahne pravidelnosť. To podľa vedcov môže byť varovným signálom zdravotných problémov.

Lajkuj Brainee.sk na

Zdá sa, že vek, v ktorom dievčatá dostávajú svoju prvú menštruáciu je čoraz nižší. Naznačujú to výsledky rozsiahlej štúdie, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise JAMA Network Open. Výsledky tiež odhalili, že za posledných 55 rokov sa predĺžil čas, kým ich cyklus nadobudol pravidelnosť. Podľa odborníkov to môže predznamenávať zdravotné problémy v neskoršom veku, píše portál Yahoo Life.

image

Ušetria ti peniaze a na weckách v bare to nemusí byť až tak zlé. Vyskúšala som menštruačný kalíšok aj nohavičky

Začínajú skôr a sú nepravidelné

Rozsiahlej štúdie sa zúčastnilo vyše 71-tisíc účastníčok, ktoré poskytli svoje dáta o menštruačnom cykle zo svojich mobilných zariadení. Ženy sa narodili v rokoch 1950 až 2005. Analýzou ich údajov výskumníci zistili zásadné zmeny v spojitosti s prvou menštruáciou. Zatiaľ čo u žien narodených v rokoch 1950 až 1969 bol priemerný vek v čase prvej menštruácie 12,5 roka, u osôb narodených v rokoch 2000 až 2005 je to 11,9 roka.

Hoci sa môže zdať, že rozdiel je malý, podľa odborníkov je posun zásadný. Výsledky štúdie potvrdzujú predchádzajúci výskum, ktorý ukazuje podobný pokles veku.

image

Lieky a pobyt na slnku nejdú dokopy. Ak užívate tieto druhy liečiv, hrozia vážne zdravotné problémy

Autori štúdie tiež zistili dvojnásobný nárast počtu dievčat, ktoré začínajú menštruáciu "skoro" (pred 11. rokom) alebo "veľmi skoro" (pred 9. rokom života). To u odborníkov vyvoláva obavy, že čoraz viac žien „môže byť náchylných na nepriaznivé zdravotné následky súvisiace so skorou menštruáciou.“ Výskumníci tiež zaznamenali pokles počtu žien, ktoré začali menštruovať "neskoro". Podiel žien, ktorých cyklus nadobudol pravidelnosť do dvoch rokov od začiatku menštruácie sa znížil zo 76 percent na 56 percent. 

image

Menštruácia

Canva/

Môže to byť varovným signálom

Menštruačný cyklus sa považuje za vitálny znak a dlhšie nepravidelné menštruačné cykly môžu podľa odborníkov poukazovať na dlhodobé zdravotné riziká ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, reumatoidná artritída a určité typy rakoviny, vrátane rakoviny prsníka.

„Je to veľmi znepokojujúce, pretože nepravidelné cykly sú dôležitým indikátorom nežiaducich zdravotných udalostí v neskoršom živote,“ upozornil Zifan Wang, hlavný autor štúdie a postdoktorandský výskumný pracovník na Harvarde.

Nepravidelné cykly sú tiež spojené s predmenštruačným syndrómom (PMS) a predchádzajúce štúdie zistili, že PMS je tiež významným rizikovým faktorom pre popôrodnú depresiu. Nepravidelná menštruácia môže viesť k problémom s neplodnosťou.

image

Krvácanie z očí, počatie počas menštruácie, astma či zmena hlasu. Dnes je Medzinárodný deň menštruácie, toto si o nej možno nevedel

Prečo menštruácie začínajú skôr?

Prispievajúce faktory sú rôzne. Autori štúdie poukazujú na spojitosť s vyšším indexom telesnej hmotnosti (BMI). Nárast miery obezity v populácii však nie je jediným faktorom. Doktorka Lauren Houghton, ktorá sa tiež podieľala na výskume tvrdí, že by to mohlo súvisieť so stresom. Sú to však len dohady, ktoré nie sú potvrdené. „Moja pracovná hypotéza je, že väčší stres zvyšuje zásobu androgénov a viac tukového tkaniva premieňa nadbytok androgénov na estrogény, čo vedie k skoršej puberte,“ hovorí.

V hre môžu byť aj socioekonomické a environmentálne faktory, vrátane vystavenia chemikáliám narúšajúcim endokrinný systém, ako aj psychosociálne faktory. Vedci však upozorňujú, že je potrebný ďalší výskum, ktorý by podrobne preskúmal faktory, ktoré stoja za skorším nástupom menštruácie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 14:31