Ozempic je minulosťou. TikTok ovládol nový trend.Archív/tiktok/mandanazarghami/
StoryEditor

Po Ozempicu ovládol TikTok ďalší bizarný trend. Ľudia tvrdia, že vďaka nemu zázračne schudli aj 7 kíl

Na TikToku sa šíri ďalší bizarný trend, ktorý sľubuje zázračné chudnutie. Recept je jednoduchý, stačí zmiešať ovsené vločky s vodou. Keďže trend funguje tak zázračne ako liek na cukrovku Ozempic, ľudia ho nazvali oatzempic. Zdá sa však, že až taký zázračný nie je, odborníci sú k jeho výsledkom skeptickí.

Lajkuj Brainee.sk na

TikTok je platforma, na ktorej je veľmi jednoduché šíriť akýkoľvek nápad, v mnohých prípadoch bizarný. Najnovšie ľudia totiž s ďalším spôsobom, ako zaručene a rýchlo schudnúť. Tentoraz pomocou ovsených vločiek.

Následník Ozempicu

Trend, ktorý sa nedávno začal šíriť na TikToku, sa nazýva "oatzempic". Ide o kombináciu slov "oat", čo znamená ovos, a "Ozempic", čo je liek používaný na kontrolu hladiny cukru v krvi u ľudí s cukrovkou 2. typu. V minulom roku sa stal doslova hitom hollywoodskych celebrít. Zistilo sa, že pomáha pri chudnutí. Vtedy sa ešte toľko nehovorilo o jeho negatívnych účinkoch, takže sa zdal byť úplne zázračný.

image

Spoločnosť vyrábajúca zázračný liek na chudnutie čelí hromandým žalobám. Pacienti majú po užití trvalé následky

Hoci je všeobecne známe, že Ozempic rozhodne nie je zázračný liek na chudnutie, mnohých stále láka vidina dokonalej postavy bez akejkoľvek námahy. Preto sa neustále vymýšľajú nové spôsoby, ako schudnúť, a tentoraz je to pomocou ovsa. Tí, ktorí propagujú trend ovsených vločiek, tvrdia, že im pomohli schudnúť aj sedem kilogramov za desať dní.

Recepty na ovsený nápoj sa na TikToku líšia. Väčšina ľudí odporúča zmiešať jednu šálku vody s polovicou šálky ovsených vločiek a spolu s limetkovou šťavou rozmixovať na hustý nápoj. 

Niektorí skúšajú vlastné chuťové variácie, a do nápoja pridávajú napríklad štipku škorice. Väčšina ľudí pije oatzempic na raňajky. Aby mal nápoj zázračné účinky, ktoré všetci tvrdia, musí sa piť každý deň počas ôsmich týždňov.

Funguje podobne ako liek na cukrovku

Hoci sa môže zdať, že medzi liekom na cukrovku a ovsenými vločkami nemôže byť žiadna súvislosť, nejaká predsa len existuje. Liek na cukrovku funguje podobným spôsobom ako hormón GLP-1, ktorý prirodzene produkuje naše telo a ktorý spomaľuje proces trávenia. Vďaka tomu sa užívatelia lieku cítia dlhšie sýti a majú aj menšiu chuť do jedla.

Ovos a celkovo vláknina môžu spôsobiť, že telo začne uvoľňovať hormón GLP-1, ale v oveľa menšom rozsahu ako pri lieku Ozempic.

image

Diéta známa ako fasting naberá na popularite. Vedci varujú, že okrem výhod má aj svoje riziká

Odborníci sa chytajú za hlavu

Hoci popularita novej diéty prudko stúpa, odborníci sú voči jej účinkom skeptickí. „Je to pomerne jednoduchý spôsob, ako si udržať pocit sýtosti s minimom kalórií,“ vysvetľuje lekár a nutričný terapeut Scott Keatley. 

@dr.dwyer

Say no to Oatzempic 🤢

♬ original sound - Dr. Ashley

„Z jednej šálky uvarených ovsených vločiek získate približne 160 kalórií, čo je na jedlo málo,“ dodáva. Ovsené vločky obsahujú vlákninu, ktorá v spojení s vodou môže vyvolať pocit sýtosti. „Rozhodne však nejde o zdravú metódu chudnutia,“ upozorňuje. Ďalší odborníci varujú pred jojo efektom, ktorý sa dostaví po vysadení diéty.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:24