Tajomný objekt v GréckuGrécke ministerstvo kultúry
StoryEditor

V Grécku objavili tajomný kruhový objekt. Je starý 4-tisíc rokov, v jeho okolí sa našlo veľké množstvo kostí

Miroslav Kamody20.06.2024., 10:30h

Stavať v Grécku je obrovský problém. Počas výstavby letiska objavili archeológovia už 35 nových historických lokalít.

Lajkuj Brainee.sk na

Na kopci na gréckom ostrove Kréta objavili pozoruhodný 4-tisíc rokov starý kamenný monument v tvare prstenca. Ako píše portál ScienceAlert, stavba z doby bronzovej s rozlohou 1 800 metrov štvorcových bola nájdená na vrchole kopca Papoura, severozápadne od mesta Kastelli, a bola odkrytá počas výkopových prác pre veľký projekt letiska.

Miesto teraz skúmajú archeológovia, ktorí si myslia, že mohlo mať rituálny alebo náboženský účel. Labyrintová štruktúra pozostáva z ôsmich kamenných kruhov s priemernou hrúbkou 1,4 metra, pričom niektoré stále stoja vo výškach až 1,7 metra.

image

Majiteľ najväčšej zbierky fosílnych výkalov otvára jedinečné múzeum. Jeho gigantická zbierka exkrementov ti vyrazí dych

Svätyne na vrcholoch hôr

Architekti novoobjavenej stavby pochádzali z minojskej kultúry na Kréte, ktorá je známa svojimi vrcholovými svätyňami, miestami na vrcholoch kopcov a hôr, o ktorých sa predpokladá, že sa používali pri starovekých rituáloch.

Tieto miesta často obsahujú nádherné príklady minojského umenia vrátane náboženskej architektúry, terakotových figurín zvierat a ľudí a v niektorých prípadoch oddelené časti tela – označované ako „votívne údy“, ktoré boli obetované v modlitbe alebo ako vďaka za uzdravenie.

Nie je však jasné, či by sa kruhová stavba na kopci Papoura kvalifikovala ako vrcholová svätyňa - okrem jej polohy na kopci sa nepodobá žiadnej inej minojskej štruktúre, ktorá sa doteraz našla. Grécke ministerstvo kultúry v oznámení uvádza, že „možno sa pravidelne používal na možné rituálne ceremónie zahŕňajúce konzumáciu jedla, vína a možno aj obety“, pretože sa v ňom nachádzalo veľké množstvo zvieracích kostí.

image

Tajomný objekt v Grécku

Grécke ministerstvo kultúry

Zemetrasenie aj Mykénčania

Hlavné obdobie používania stavby, 2000 – 1700 rokov pred Kristom, spadá do stredominojského obdobia. Počas tejto doby sa populácia na ostrove dramaticky zvýšila, najmä v Knossose, Phaistos a Malii. S týmto boomom sa začala výstavba ikonických minojských palácov na Kréte, aby uspokojili potreby rastúcej spoločnosti.

Paláce boli postavené na miestach, ktoré slúžili na spoločné obrady po tisíce rokov. Okolo roku 1750 – 1700 pred Kristom bolo zničených mnoho stavieb. Nikto presne nevie prečo, no všeobecne sa predpokladá, že za to mohlo zemetrasenie.

Po roku 1450 pred Kristom ostrov ovládli Mykénčania z gréckej pevniny a mnohé z vrcholných svätýň, ktoré boli rozšírené v minojskej kultúre, sa prestali používať. Zvyšky keramiky z neopalaciálneho obdobia (približne 1750 – 1470 pred Kristom) vedú archeológov k názoru, že toto miesto sa mohlo naďalej používať.

image

Archeológovia našli 3200 rokov starú prekliatu tabuľku. Spomínajú v nej naši predkovia boha? Bolo by to prvýkrát v histórii

Problémy s výstavbou

ScienceAlert pripomína, že plánovanie výstavby v Grécku je často zmarené objavením nového starovekého historického miesta. Samotný projekt letiska Kastelli už viedol k objaveniu najmenej 35 novoobjavených archeologických lokalít, uvádza grécke ministerstvo kultúry.

Ministerstvo sa snažilo ubezpečiť verejnosť, že stavba bude aspoň zatiaľ chránená pred modernou výstavbou. „Ide o unikátny nález, o ktorý je veľký záujem. Existujú riešenia, aby bol archeologický výskum pamiatky ukončený a bola úplne chránená,” hovorí archeologička Lina Mendoni, grécka ministerka kultúry.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 09:04