Archeológovia našli 3200 rokov starú prekliatu tabuľku.X/Mailonline/
StoryEditor

Archeológovia našli 3200 rokov starú prekliatu tabuľku. Spomínajú v nej naši predkovia boha? Bolo by to prvýkrát v histórii

Michal Čiernik10.12.2023., 13:55h

Olovenú tabuľku našli na Západnom brehu Jordánu na biblickej hore Ebal. Bola preložená na polovicu a údajne obsahovala kliatbu.

Lajkuj Brainee.sk na

Staroveká tabuľka veľkosti poštovej známky mohla niesť najstarší nápis hebrejského mena boha: Jahve. Tím medzinárodných archeológov verí, že malý zložený list olova nájdený na Západnom brehu Jordánu bol vytvorený najmenej pred 3200 rokmi a obsahuje text vyzývajúci boha, aby preklial každého, kto poruší jeho slovo.

Ak by to potvrdil budúci výskum, objav by bol takmer o 2000 rokov starší ako predchádzajúci nález – doska Mesha Stele, ktorá sa datuje do roku 840 pred Kristom.

image

Indický chrám ukrýva poklad za bilión dolárov. Údajne ho chráni kliatba a ak sa otvorí siedma komora, svet postihne katastrofa

Malý artefakt bol objavený pri vykopávkach na hore Ebal, pomenovanej v Biblii ako súčasť cesty Izraelitov zo starovekého Egypta. „Tieto typy tabuliek kliatby sú dobre známe v helenistickom a rímskom období, ale čo je ohromujúce, táto konkrétna pochádza z prvej doby železnej až neskorej doby bronzovej,“ prezradil pre Live Science Scott Stripling, riaditeľ Inštitútu archeologických štúdií v The Bible Seminary v Texase.

Starodávna kliatba

Je to jeden pásik olova, preložený na polovicu, a keď sa oddelí, bude pripomínať maličkú dvojstranovú brožúrku – no otvorením by sa poškodila. Nápis pozostáva zo 48 písmen v 14-slovných súboroch, ktoré sa vyskytujú v troch vzoroch.

Výskumníci vo svojej štúdii zistili, že výraz „arur“, čo znamená „prekliaty“, sa objavil dokopy na tabuľke dvanásťkrát, šesť na každej strane. A zdá sa, že tvorca písal rôznymi smermi: zľava doprava, sprava doľava, zhora nadol, zdola nahor.

Podľa Pietera Gerta van der Veena z Johannes Gutenberg-Universität Mainz v Nemecku, ktorý sa podieľal na objave, bolo čítanie skrytých písmen zdĺhavé. „Ale každý deň sme objavovali nové písmená a slová napísané veľmi starým písmom,“ dodal.

„Máme staroveký text, ktorý hovorí, že Izraeliti žili na hore, kde sa podľa Biblie nachádzali a písali jazykom, ktorý podľa Biblie používali, už okolo roku 1400 pred našim letopočtom,“ prezradil na záver Stripling pre Live Science.

Tím vykonal aj chemickú analýzu a zistil, že olovo použité na výrobu tejto tabuľky pochádza z bane pri Egejskom mori v Grécku, ktorá bola v čase jej výroby v prevádzke.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 21:59