Slovák pracuje na novej hre so slovanskej mytológie.Facebook/Vranygrai/
StoryEditor

Slovák pracuje na novej hre zo slovanskej mytológie. Za posledný mesiac s ňou vyhral dve prestížne ocenenia

Michal Čiernik31.05.2024., 12:30h

Slovenský sólo vývojár Ivan Kubál tvorí RPG plnú slovanskej mytológie. Že môže ísť o sľubný koncept potvrdili aj dve ceny, ktoré s ňou najnovšie vyhral na medzinárodných podujatiach.

Lajkuj Brainee.sk na

Ivan Kubál, momentálne žijúci a pracujúci v Čechách, pracuje na svojej vysnívanej hre z obdobia Veľkej Moravy. V hre Vranygrai plánuje spojiť mýtický slovanský svet príšer a legiend s niektorými historickými faktami a lokáciami.

image

LGBTI+ gamerov stále pribúda, no hier s queer tematikou je žalostne málo. Nový prieskum odhalil dieru na trhu

Pre vývoj hry založil Kubál v roku 2020 štúdio Dire Badger Studio, v ktorom na projekte pracuje ako jediný vývojár. V týme má však aj historičku a odborníčku na mytológiu Kateřinu Brzobohatú a skladateľa Jána Balcara, ktorý do hry nakomponoval hudbu.

Víťazi špeciálnych cien

Potenciál hry sa naplno ukázal posledný mesiac, keď na dvoch prestížnych medzinárodných akciách získala dve ocenenia.

Najprv 8. mája na súťaži Game Pitch Arena, ktorá bolo súčasťou festivalu Anifilm Liberec 2024, získala hra jedno zo štyroch ocenení v konkurencií ďalších trinástich hier. Sedemčlenná porota tvorená medzinárodnými odborníkmi udelila hre Vranygrai cenu v kategórii Žánre pre široké publikum. „Vranygrai prekypuje slovanským šarmom a prináša AAA ambície s indie srdcom,“ znel verdikt poroty.

Následne 20. až 21. mája Kubál prezentoval svoje duchovné dieťa na prestížnej konferencií Digital Dragons v poľskom Krakove. Vranygrai tam predstavil pod záštitou českého národného stánku organizovaného Asociáciou českých herných vývojárov – GDACZ. V konkurencii 226 prihlásených projektov získala hra Activision Special Prize za ambiciózne hry vytvorené sólovými vývojármi.

„Táto nečakaná pocta je obrovskou motivačnou posilou, ktorá potvrdzuje, že Vranygrai je na správnej ceste,“ napísal na Facebooku rodák z Holíča o úspechoch svojej hry.

Krásy Veľkej Moravy v mýtickom svete

Hra Vranygrai je inšpirovaná rôznymi materiálmi, od archeologických prameňov až po fikciu. Autori hry sa snažia vytvoriť vierohodný svet, ktorý je okrem skutočných historických scén plný slovanskej mytológie.

Ako hráč sa ocitneš v koži slovanského kňaza, v staroslovienskom jazyku nazývaného Volchv. Po útoku avarského vojska si stratil svoju sestru. S pocitom zlyhania ako brata sa následne vydáš na cestu vykúpenia a pomsty, počas ktorej ťa však dobehne temná minulosť.

Dátum vydania zatiaľ tvorcovia hry nezverejnili, hru si však môžeš na Steame pridať do svojho wishlistu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 19:40