Prečo horia elektrické kolobežky.Instagram/Tdot_wheels/
StoryEditor

VYSVETĽUJEME Prečo horia elektrické kolobežky, ako tomu zabrániť a môže batéria skutočne vybuchnúť?

Michal Čiernik24.05.2024., 13:30h

Rozmach elektrokolobožiek priniesol aj väčšie riziká. Stále častejšie správy a požiaroch či dokonca výbuchoch populárnych dopravných prostriedkov vyvolávajú viaceré otázniky. V článku vysvetľujeme, prečo k týmto nehodám dochádza, ako im predísť a čo robiť, keď vzniknú.

Lajkuj Brainee.sk na

Nový trend vlastniť elektrickú kolobežku je stále populárnejší. Čím je ich však viac, tým sú častejšie aj nehody spojené s nimi. Okrem tých dopravných, ktoré sú oveľa nebezpečnejšie ako sa na prvé počutie môže zdať, je stále viac prípadov vzplanutia, či dokonca výbuchu elektrokolobežky.

image

Najrýchlejšie topánky na svete sú poháňané umelou inteligenciou. Za robotickú obuv budúcnosti si však poriadne priplatíš

Najnovší incident sa stal v stredu v Trenčíne, kde batéria kolobežky zapojená na nabíjačku mala údajne spôsobiť v jednom byte výbuch. Podľa polície Slovenskej republiky bola rana taká silná, že mala vyraziť balkónové dvere aj s oknom.

„Na základe doteraz zisteného, pravdepodobne v dôsledku prevádzkovo-technickej poruchy pri nabíjaní elektrickej kolobežky došlo k jej výbuchu, v dôsledku čoho bolo zničené zariadenie izby a zároveň poškodené zariadenie celého bytu dymom,“ uviedla polícia, ktorá spolu s odborníkmi presnú príčinu požiaru stále skúma a je predmetom vyšetrovania.

Pod príspevkom slovenskej polície sa však objavil komentár od spoločnosti, ktorá lithium-iontové (Li-Ion) batérie vyrába a opravuje, že nie sú schopné výbuchu, ktorý by vytrhol okná z rámov. Pozrime sa teda na to, či je to skutočne pravda.

Li-ion batérie

Hlavnou zložkou lítium-iónovej batérie, ktoré sú doslova všade okolo nás, je materiál kladnej elektródy (katódy) zliatina lítia. Ako materiál zápornej elektródy (anódy) sa používa grafit a na realizáciu chemickej reakcie a na dodávanie elektrickej energie sa používa roztok elektrolytu prevažne lítiovej soli. Pri nabíjaní sa lítiové ióny (elektricky nabité častice) nachádzajú na kladnej elektróde a počas vybíjania sa presúvajú na zápornú elektródu. Jednoduché.

Problémom je, že rýchlosť pohybu lítiových iónov je obmedzená a po jej prekročení sa stáva nestabilnou, čo môže viesť k skratu. Ten následne zahreje roztok a batéria sa vznieti.

image

Najčastejšie však dochádza k požiarom pri nabíjaní. Preto sa vo všeobecnosti neodporúča nabíjať kolobežku vo vnútorných priestoroch.

Facebook/Unagi Scooters/

Ďalšie príčiny požiaru

Okrem vyššie spomínaného prebíjania batérie, môže k požiaru dôjsť aj pri fyzickom poškodení batérie alebo jej krytu. Alebo nesprávnou manipuláciou s batériou, kedy sa ju snažíme nabiť nekompatibilnými a chybnými nabíjačkami alebo ju vystavujeme extrémnym teplotám.

Za vznietením môže stáť aj obrovský dopyt po kolobežkách. Výsledkom je stále viac a stále lacnejších strojov, ktoré sú nekvalitné a môžu obsahovať výrobné chyby.

Nabíjanie

Najčastejšie však dochádza k požiarom pri nabíjaní. Preto sa vo všeobecnosti neodporúča nabíjať kolobežku vo vnútorných priestoroch. Ak nemáš na výber a bývaš v byte, rozhodne by si podľa Asociácie pasívnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky (APPO) nemal batériu nabíjať na gauči alebo v blízkosti nejakých horľavých materiálov.

Ďalej by si nemal ani nabíjať a ani skladovať batérie na priamom slnku. A používať iba vhodný nabíjací kábel a nabíjačku predpísanú výrobcom.

image

Neodporúča sa ani nechávať kolobežku dlhšie nabíjať bez dozoru a batériu by si mal pravidelne kontrolovať.

Facebook/Tier/

Neodporúča sa ani nechávať kolobežku dlhšie nabíjať bez dozoru a batériu by si mal pravidelne kontrolovať. Akonáhle zbadáš, že batéria zapácha alebo dymí, zmenila svoju farbu, príliš sa zahrieva, mení svoj tvar, alebo z nej niečo vyteká okamžite ju odpoj z nabíjačky.

Požiar

Následne, ak je to možné, zober batériu na voľné priestranstvo, poprípade ju prekry protipožiarnou dekou alebo aspoň prenes mimo dosah horľavých materiálov. Ako improvizáciu môžeš batériu vložiť do plechového vedra alebo do hrnca či na plech na pečenie, proste do niečo nehorľavého.

Akonáhle už k požiaru dôjde NIKDY batériu nehas vodou. Ak nemáš potrebný hasiaci prístroj a požiar je len menší, snaž sa z jeho blízkosti odstrániť horľavé veci a zavolať na tiesňovú linku 150 alebo 112.

image

Akonáhle už k požiaru dôjde NIKDY batériu nehas vodou, ak nemáš potrebný hasiaci prístroj a požiar je len menší, snaž sa z jeho blízkosti odstrániť horľavé veci a zavolať na tiesňovú linku 150 alebo 112.

Facebook/Polícia Slovenskej Republiky/

Keď je požiar väčší a nedarí sa ti ho uhasiť, okamžite opusti dom, byt alebo budovu, upozorni susedov a v miestnosti v ktorej požiar vypukol by si mal zavrieť dvere aby sa nerozšíril. Práve preto by si nemal kolobežku skladovať v byte na chodbe, aby si si neodrezal jedinú únikovú cestu. A stále platí povinnosť zavolať hasičov na číslo 150.

Výbuch

Na internete je množstvo videí s horiacimi či vybuchujúcimi elektrokolebžakmi. Takže áno, k explózii skutočne môže nastať. Či však môže zbúrať celú stenu a vytrhnúť dvere a okná z rámov, to už musia zistiť iní odborníci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 04:01