Najrýchlejšie topánky na svete sú poháňané umelou inteligenciou.Shift Robotics/
StoryEditor

Najrýchlejšie topánky na svete sú poháňané umelou inteligenciou. Za robotickú obuv budúcnosti si však poriadne priplatíš

Vladimír LöbliDnes.cz07.01.2024., 11:00h

Inovatívny koncept mobility Moonwalkers, ktorý vyzerá ako kolieskové korčule a je pomenovaný po slávnom tanečnom kroku Michaela Jacksona, dokáže vynaložiť rýchlosť až 11 kilometrov za hodinu. Tieto robotické topánky si môžeš kúpiť už dnes.

Lajkuj Brainee.sk na

Používanie Moonwalkers je veľmi podobné chôdzi. Tí, ktorí si ich mali možnosť vyskúšať, hovoria o podobnom pocite, ako keď idú na letisku po pohyblivom chodníku. K topánkam sa tieto robotické pripevňujú prostredníctvom magnetického rýchloupináku podobne ako kolieskové korčule, ktoré napokon aj dosť pripomínajú. Potom už stačí stlačiť tlačidlo na ich zadnej strane a zapnúť ich jednoduchým otočením pravej nohy. Tempo si každý zvolí sám. Kto sa veľmi ponáhľa, môže relatívne ľahko dosiahnuť maximum až 11 km/h.

Robotické topánky s celkom ôsmimi kolieskami využívajú umelú inteligenciu na meranie kroku užívateľa stokrát za sekundu, aby zistili, kedy zrýchľuješ alebo spomaľuješ, a podľa toho sa prispôsobili. AI je schopná porozumieť štýlu chôdze svojho užívateľa, ale tiež rozpoznať, kedy stúpaš po schodoch alebo schádzaš po rampe.

image

Stručná história vysokých podpätkov. Pôvodne boli znamením mužnosti, až neskôr si ich prevzali ženy

A keď sa potrebuješ zastaviť, stačí prestať ísť, a počas, metra stojíš. Pokiaľ je potrebné vyjsť po schodoch alebo sa venovať nejakej inej činnosti bez robotickej podpory, postačuje zdvihnúť pravú pätu a kolieska sa dočasne zablokujú. Pri chôdzi z kopca sa zase aktivuje rekuperačná brzda, ktorá udržuje stálu rýchlosť a vstavané batérie pritom dobíja. Uvádzaný maximálny sklon je však len 10 stupňov.

image

Robotické topánky s celkom ôsmimi kolieskami využívajú umelú inteligenciu na meranie kroku užívateľa stokrát za sekundu, aby zistili, kedy zrýchľuješ alebo spomaľuješ, a podľa toho sa prispôsobili. 

Shift Robotics/

Moonwalkers sa prvýkrát dostali do povedomia verejnosti, keď spoločnosť Shift Robotics so sídlom v Austine v Texase v októbri 2022 oznámila kampaň na internetovej platforme pre crowdfundingové financovanie projektov Kickstarter. Od viac ako 550 podporovateľov vtedy vybrala viac ako 300-tisíc eur, čo však nie je nijako ohromujúca čiastka.

image

ebo sa venovať nejakej inej činnosti bez robotickej podpory, postačuje zdvihnúť pravú pätu a kolieska sa dočasne zablokujú. Pri chôdzi z kopca sa zase aktivuje rekuperačná brzda, ktorá udržuje stálu rýchlosť a vstavané batérie pritom dobíja.

Shift Robotics/

Tí, ktorí tento projekt pomáhali financovať v rámci crowdfundingu, si ich mohli kúpiť v prepočte za 730 eur, výrobcom odporúčaná maloobchodná cena pre Moonwalkers je 1 399 dolárov, (1277 eur). To nie je práve málo, hoci za najrýchlejšie topánky na svete.

Majú dojazd až 9,5 kilometra

Dušou projektu je Sün-ťie Čang, generálny riaditeľ a zakladateľ Shift Robotics. Ako by to bolo symbolické – takmer štyri roky strávil vo výrobcovi leteckých motorov Rolls-Royce prácou na systémoch riadenia motora pre Airbus A350 a Boeing Dreamliner. Vývoj najrýchlejších topánok na svete mu spoločne s celým radom špecialistov zabral celkom päť rokov práce.

image

Zvládnuť s nimi možno vzdialenosť až 9,5 kilometrov a potom ich môžeš zo zásuvky doma alebo z powerbanky dobiť výkonom 65 W počas pol hodiny.

Shift Robotics/

Robotické topánky sú dostupné len v jednej veľkosti 42–45, vážia 2,5 kg a dajú sa ľahko prevážať v batôžku. Po pripevnení k bežným topánkam umožní chodiť dvaapolkrát rýchlejšie. Zvládnuť s nimi možno vzdialenosť až 9,5 kilometrov a potom ich môžeš zo zásuvky doma alebo z powerbanky dobiť výkonom 65 W počas pol hodiny. Kapacita batérie je 3 Ah a elektromotorčeky majú výkon 300 W, a sú schopné vyvinúť krútiaci moment až 8 Nm.

Výrobca uvádza, že Moonwalkers sú určené pre užívateľov s hmotnosťou do 100 kg. Tí ťažší ich môžu tiež používať, ale budú s nimi pomalší a batéria sa rýchlejšie vybije.

Inteligentné korčule s regeneračným brzdením môžu konkurovať elektrickým kolobežkám a slúžiť ako dopravný prostriedok. Na rozdiel od nich, ale aj elektrických bicyklov, ich môžete používať na chodníku. Obľúbené určite budú u geekov, využitie však môžu nájsť aj v podnikateľskej sfére, ideálne v skladoch, ale aj hocikde inde. Poštári by s nimi svoj rajón určite obišli oveľa ľahšie.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 21:58