Eurovea TowerTASR/Dano Veselský
StoryEditor

VYSVETĽUJEME Aká vysoká musí byť budova, aby bola označená ako mrakodrap a koľko takých máme na Slovensku?

Miroslav Kamody27.10.2023., 14:00h

Nie je to také jednoznačné, ako by sa mohlo zdať. Podľa všeobecne uznávaných pravidiel máme na Slovensku len jeden mrakodrap. Druhý je zatiaľ na papieri a viaceré stavby k potrebnej výške delia len metre.

Lajkuj Brainee.sk na

Výškové dominanty veľkých miest navždy zmenili ich panorámu. Vidieť to v každej krajine naprieč celým svetom. Slovensko sa ale až do tohto roka nemohlo pochváliť žiadnou budovou, ktorá by mohla byť oficiálne označená ako mrakodrap. To sa zmenilo s dostavaním Eurovea Tower, ktorej výška je 168 metrov.

Budova na brehu Dunaja zatienila všetky výškové stavby v bratislavskom downtowne a zásadne sa zapísala do histórie. Niektoré médiá v posledných dňoch priniesli informáciu, že Bratislava bude mať už čoskoro svoj druhý mrakodrap. Nie je to však pravda, a my ti v nasledujúcich riadkoch vysvetlíme, prečo je to tak.

image

VIDEO Burdž chalífa bude len ticho závidieť. V Saudskej Arábii pokračuje výstavba kilometer vysokého mrakodrapu

Nové projekty v Bratislave

Veže v bratislavskom downtowne rastú ako huby po daždi. Najnovšie média zaplavili správy o tom, že k výstavbe sa priblížila Klingerka 2 a 3. Prvá Klingerka, ktorá už stojí, bola svojho času najvyššou rezidenčnou budovou na Slovensku. Merala 118 metrov a predbehla ju až Eurovea Tower. 

Dominantou celého projektu bude po jeho dokončení ale ešte vyššia veža - administratívna budova pozostávajúca z 35 podlaží. Týčiť sa bude do výšky 141 metrov, na prvom podlaží sa bude nachádzať vstupná lobby s občianskou vybavenosťou a na druhom poschodí developer navrhol jedáleň pre 150 ľudí. Štvrté až 33. podlažie bude patriť kanceláriám a administratíve. 

image

Vizualizácia pokračovania Klingerky 

J&T Real Estate

Viaceré médiá túto stavbu označili za mrakodrap. Problémom však je, že nespĺňa podmienky na to, aby sme ju takto mohli nazvať.

Aspoň 150 metrov

Mrakodrap je totiž súvisle obývateľná výšková budova, ktorá má vyše 40 poschodí a je vyššia ako približne 150 metrov. Zároveň však treba dodať, že neexistuje žiadna všeobecne akceptovaná definícia a niektoré zdroje v súčasnosti definujú aj výšku 100 metrov.

Zároveň to však nemôže byť vyhliadková veža alebo vysielač. V takom prípade je najvyššou stavbou na Slovensku vysielač Dubník, ktorý sa nachádza neďaleko rovnomennej osady v Slanských vrchoch. Jeho výška je úctyhodných 318 metrov.

image

Aj prvý slovenský mrakodrap sa pred nimi môže schovať. Toto sú najvyššie stavby našej krajiny

Vzhľadom na to, že výškových budov po celom svete neustále pribúda a rastú na výške (viď náš článok o stavbe kilometrového mrakodrapu), ustálila sa definícia na úrovni 150 metrov, respektíve 40 poschodí. Administratívna budova projektu Klingerka nespĺňa ani jeden z týchto dvoch bodov.

Aj preto je za jediný oficiálny mrakodrap na Slovensku považovaná jedine Eurovea Tower. Pokiaľ by sa pracovalo s definíciou na úrovni 100 metrov, v Bratislave by ich bolo už 12 a patril by medzi ne ešte aj obytný dom Glória v Ružinove. 

Budúcnosť a minulosť

Druhým oficiálnym mrakodrapom by sa spomedzi projektov, o ktorých sa hovorí, mohla stať East Tower. O tej uvažuje developer J&T Real Estate, ktorý stojí aj za Eurovea Tower. Vyrásť by mohol až do výšky 250 metrov, čím by sa stal bezkonkurenčne najvyššou stavbou Slovenska. V rámci Európskej únie by sa potom zaradil na štvrté miesto.

image

Vizuálizácia projektu East Tower

JTRE

Pre zaujímavosť, pôvodná definícia mrakodrapu bola úplne iná a súvisela s neexistujúcimi stavebnými metódami, ktoré poznáme dnes. V histórii termín najskôr v 19. storočí označoval budovy s 10 až 20 poschodiami. Všetko sa zmenilo po tom, ako spoločnosť prišla na to, ako stavať vyššie budovy. Odvtedy sa definícia posúvala, až sa viac-menej ustálila na 150 metroch.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 16:43