Kvôli vojne prišlo o ruky alebo nohy do 50-tisíc Ukrajincov.Twitter/armedforcesukr/
StoryEditor

Kvôli vojne prišlo o ruky alebo nohy 50-tisíc Ukrajincov. Skutočný počet invalidov môže byť oveľa vyšší

TASR02.08.2023., 11:00h

Počas 17 mesiacov vojny na Ukrajine sa invalidmi stalo od 20 do 50-tisíc Ukrajincov, ktorí v dôsledku zranenia zostali bez jednej alebo viacerých končatín.

Lajkuj Brainee.sk na

S odvolaním sa na odhad najväčšieho svetového výrobcu protéz končatín - nemeckej spoločnosti Ottobock - a jej partnerov v sektore zdravotníctva o tom napísal denník The Wall Street Journal (WSJ) citovaný stanicou Rádio Sloboda (RFE/RL).

WSJ pritom uviedol, že skutočný počet invalidov s amputovanými končatinami môže byť vyšší, pretože výroba protéz si vyžaduje čas a okrem toho niektorí ranení čakajú na amputáciu aj niekoľko týždňov alebo dokonca mesiacov po úraze.

Čísla môžu byť ešte vyššie

Náklady na jednotlivé protézy môžu dosiahnuť až 50-tisíc eur. Ukrajinské úrady platia za každého zraneného príslušníka ozbrojených formácii zhruba 20-tisíc eur. Civilisti si často nemôžu liečbu dovoliť vôbec a musia sa obrátiť so žiadosťou o pomoc na charitatívne organizácie.

image

Náklady na jednotlivé protézy môžu dosiahnuť až 50-tisíc eur.

Twitter/ukraineua/

Jedna z takýchto organizácií, kyjevská humanitárna nadácia Houp Foundation, odhaduje, že počet Ukrajincov vážne zranených vo vojne dosahuje 200-tisíc a z nich približne 20-tisíc utrpelo zranenia, pri ktorých bola nutná amputácia.

WSJ pripomenul, že počas prvej svetovej vojny bolo nutné amputáciu vykonať 41-tisíc Britom a 67-tisíc Nemcom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. máj 2024 16:35