Tilly Lockey propaguje používanie robotických rúk a nabáda aj ďalších ľudí s postihnutím, aby sa ich nehanbili používať.Youtube/open Bionics/
StoryEditor

Dievčaťu vyrobili nové robotické ruky. Vďaka technologickému start-upu sa dostanú aj k ostatným ľuďom bez končatín

mor23.11.2022., 14:30h

Mala len 15 mesiacov a už mala za sebou ťažké ochorenie. Lekári jej nedávali veľké šance na prežitie. Tilly Lockey sa však tak ľahko nevzdáva a chorobu prekonala. Stratila však obe ruky pod lakťami a palce na nohách.

Lajkuj Brainee.sk na

Ochorenie, s ktorým sa Tilly pasovala, sa volá meningoková septikémia a vo väčšine prípadov býva smrteľné. Tilly sa však napriek tomu zotavila a navyše sa stala aj prvým dieťaťom, čo dostalo myoelektrickú protézu rúk. Mladá kyborg-aktivistka navštívila pred pár týždňami aj Prahu, kde sa zúčastnila medzinárodnej technologickej konferencie Future Port Youth.

 

 

Trh s náhradami za končatiny je pomerne úzky. Postihnutí ľudia sú svetovou menšinou a pre podniky, ktorým ide primárne o zisk, tým pádom nie sú dostatočne zaujímavou skupinou. Za realistickú náhradu ruky môžeš teda pokojne vysoliť aj sto tisíc dolárov. Čím sa tieto pomôcky pre ľudí s postihnutím stávajú ešte nedostupnejšie.

Tilly Lockey sa snaží, aby mali aj ostatní ľudia zjednodušený prístup k týmto zdravotníckym pomôckam. Aj sa jej to podarilo. Zdravotnícky systém v Anglicku do roku 2025 bude tieto protetické pomôcky pacientom skutočne preplácať. 

Kvalita nad autentickosťou 

Avšak britský start up Open Bionics prichádza s revolučnými novinkami a cenovo dostupnejším tovarom. Miesto toho, aby investoval svoje zdroje a úsilie do výroby čo najrealistickejších končatín, sa väčšmi zameriava na funkčnosť a kvalitu. Svoje produkty vyrábajú technológiou 3D tlačiarní. Končatiny tohto start upu sa nehanbia za to, že vyzerajú ako z nejakého sci-fi filmu s robotmi. Práve naopak, hrdo to priznávajú a spokojní sú aj ich klienti. Ruky ovládajú aj jemnejšiu motoriku a ľudia vďaka nim môžu piť, robiť si make-up či stavať hrady z kociek. Vďaka tomu, že sa odfiltrovali drahé materiály, ktoré sa využívajú na prekrytie faktu, že ruka nie je pravá, sú cenovo dostupnejšie (ich cena sa pohybuje od 3 tisíc dolárov a vyššie).

 

Vďaka spolupráci so start upom získala Tilly v 2016 svoje prvé robotické protézy, ktoré sa dajú na trhu nájsť pod názvom Hero Arms. Tie majú výmenné kryty, takže si ich klienti môžu ladiť do farieb, aké sa im páčia a ktoré im vyhovujú. Nie sú však len akýmsi módnym doplnkom, ale aj funkčnými rukami, ktoré ľuďom s postihnutím uľahčujú množstvo úkonov. Hero Arm je zároveň prvou lekársky certifikovanou bionickou rukou, ktorá bola vyrobená v 3D tlačiarni, na svete.

Open Bionics umožňuje pre klienta tlač na mieru. Funguje na základe elektromyografického úchopu (senzory snímajú končatiny a následne na to reagujú).

Vzorom pre ostatných

Ešte pred Hero Arms nosila Tilly len akésy prototypy myoelektrických rúk. Dali sa s nimi však robiť len dva úkony: zatváranie a otváranie ruky, čo nevyhovuje takmer na žiadne z bežných úkonov, s ktorými sa dievča pasovalo počas dňa. Vyzerali taktiež oveľa realistickejšie tým, že boli potiahnuté silikónom - ako vzor použili výrobcovia ruku jej sestry. Tilly sa tak mohla cítiť viac ako ostatní ľudia s rukami a splynúť medzi nimi, ale... Takou som byť nechcela. Chcela som vyčnievať z davu. Nechcela som skrývať fakt, že nemám ruky, chcela som byť sama sebou!

Akonáhle Tilly dostala od Open Bionics svoje prvé Hero Arms, získala nezávislosť. Používanie protézy je pre ňu veľmi zábavné a stále sa učí nové veci, ktoré sa s ňou dajú robiť. Keďže sa Tilly nerada spolieha na pomoc iných, dalo jej to schopnosť rýchlo sa adaptovať aj na zmenené a sťažené podmienky, ako hovorí na webe Open Bionics. Už teraz vraj dokáže takmer všetko, čo aj ľudia s vlastnými rukami. Najradšej však s nimi pózuje a užíva si, že kryty na pažiach sú vymeniteľné a môže si ich zladiť s oblečením. 

Vďaka tomu, že je Tilly taká odvážna a nadšená z objavovania možností, ktoré sa dajú robiť s rukami, je inšpiráciou aj pre ostatné decká. Tilly je influencerkou a so svojimi skúsenosťami sa nedelí len na sociálnych sieťach, ale tiež na rôznych vedecko-technologických konferenciách či ponúka rozhovory pre médiá. Jej cieľom je, aby sa nosenie protetických pomôcok stalo normálnym, nechce, aby sa za robotické ruky deti hanbili, robí z nich niečo, čo je jednoducho cool. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 02:01