Najobľúbenejšie ovocie na svete napáda zákerné hubové ochorenieUnsplash/engin-akyur/
StoryEditor

Prídeme o banány? Najobľúbenejšie ovocie na svete napáda zákerné hubové ochorenie

Michal Čiernik24.10.2023., 15:00h

Každý rok ľudia po celom svete zjedia viac ako 100 miliárd banánov, z ktorých väčšina je typ nazývaný Cavendish. Práve tento druh však posledné obdobie čelí obrovským problémom.

Lajkuj Brainee.sk na

Hrozí, že ochorenie vyhubí banány Cavendish z povrchu Zeme. Niektorí vedci geneticky upravujú ovocie, aby bolo odolnejšie voči týmto chorobám.

Niektorí však tvrdia, že najlepším riešením problému je, ak farmári úplne zmenia produkciu banánov a prestanú pestovať iba jednu odrodu ovocia.

Dominancia na trhu

Existuje viac ako 1000 odrôd banánov, ale asi 47 percent, ktoré ľudia jedia, sú banány Cavendish.

Cavendish dominuje svetovému trhu s banánmi hneď z niekoľkých dôvodov. Po prvé - je odolný voči niektorým z hlavných chorôb zabíjajúcich banány. Po druhé - má dlhú trvanlivosť a po tretie - farmári môžu zvyčajne pestovať viac banánov Cavendish ako iné odrody na rovnakom množstve pôdy.

image

Šokujúci objav v českých supermarketoch. Medzi banánmi našli drogy za milióny eur

„Pre všetky tieto dôvody sa Cavendish stáva veľmi praktickým produktom,“ povedal pre Insider novinár Dan Koeppel, autor knihy „Banán: Osud ovocia, ktoré zmenilo svet“.

Hubová infekcia

Ale Cavendish je ohrozený hubou, ktorá infikuje rastlinu. Infekcia sa nazýva Panamská choroba TR4.

Infekcia TR4 začína v koreňoch banánovníka a potom sa šíri, v konečnom dôsledku znemožňuje rastline schopnosť absorbovať vodu alebo vykonávať fotosyntézu. Nakoniec strom v dôsledku toho zomrie.

Sériový banánový vrah

To, čo sa deje s banánmi Cavendish, sa stalo už predtým inej populárnej odrode banánov s názvom Gros Michel. Gros Michel bol „hlavným exportným banánom v prvej polovici minulého storočia,“ povedal pre Insider James Dale, profesor a vedúci programu banánovej biotechnológie na Queenslandskej technickej univerzite.

Ale predchodca TR4, nazývaný TR 1, začal infikovať banány v roku 1876. Do 50. rokov 20. storočia úplne zdecimoval farmy Gros Michel, čo prinútilo producentov banánov na celom svete hľadať novú odrodu.V nasledujúcich rokoch sa „Cavendish stal popredným exportným banánom, ktorý nahradil Gros Michel, pretože bol imúnny voči TR1,“ dodal Dale.

V roku 1997 vedci objavili vtedy nový kmeň (TR4) v blízkosti Darwinu v Austrálii, ktorý infikoval Cavendisha. Do roku 2015 sa rozšíril na banánové farmy v Queenslande, najväčšom štáte, ktorý produkuje banány v Austrálii. „Odvtedy sa rozšíril do Indie a Číny, najväčších svetových producentov banánov. Rozšíril sa aj na Blízky východ a do Afriky a nedávno bol nájdený aj v Južnej Amerike,“ povedal Dale pre Insider.

Ako proti tomu bojovať?

Niektorí rastlinní patológovia neveria, že banán Cavendish stihne rovnaký osud ako Gros Michel. „Choroba sa pohybuje pomaly, takže máme najmenej desať rokov, kým bude dopad drastický,“ povedal Dale.

Viacero vedcov tiež pracuje na Cavendishu odolnom voči TR4 alebo odolnej náhrade za Cavendish. Napríklad Dale a jeho kolegovia vyvinuli geneticky modifikovaný Cavendish s názvom QCAV-4, ktorý je podľa nich vysoko odolný voči TR4.

image

Ovocie mizne zo sadov vplyvom klímy a jeho nedostatok pocíti každý. Slovenská úroda naopak prekvapila

Ďalšia výskumná skupina vedená vedcami z University of Cambridge skúma štepenie ako možné riešenie. Vrúbľovanie tkaniva z jednej rastliny na druhú môže podľa University of Cambridge zmeniť určité vlastnosti tejto rastliny, ako je zvýšenie odolnosti voči chorobám.

Dlhodobé riešenie

„Je pravda, že existujú určité metódy na boj proti ochoreniu, ale povedal by som, že práve teraz sa nikto ani len nepribližuje k úplnemu vyriešeniu problému,“ povedal Koeppel pre Insider. „Odpoveďou bude koniec monokultúry. Riešením je rozmanitosť,“ dodal.

Navrhuje, že nahradenie súčasného kultivaru banánov novou odrodou odolnou voči chorobám je krátkodobým riešením, pretože huby môžu v budúcnosti prísť s novým a silnejším kmeňom.

Skutočným riešením je hromadná výroba a predaj viac ako jednej odrody banánov, pretože čím sú banány geneticky rozmanitejšie, tým je menšia pravdepodobnosť, že budú náchylné na choroby,

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 03:09