PečeňPixabay
StoryEditor

Experiment, ktorý môže zmeniť svet. Vedci úspešne vstrekli pacientovi do tela kašu, z ktorej mu narastie nová pečeň

Miroslav Kamody11.04.2024., 08:00h

Používame lymfatickú uzlinu ako živý bioreaktor, vysvetlil spoluzakladateľ spoločnosti, ktorá by z jednej pečene mohla zachrániť až 75 pacientov.

Lajkuj Brainee.sk na

Nový experimentálny liečebný postup na pestovanie pečene v tele práve dosiahol významný míľnik, informuje portál Futurism. Po desaťročí vývoja biotechnologická spoločnosť LyGenesis oznámila, že po prvýkrát bol ľudskému pacientovi dávkovaný kokteil darovaných pečeňových buniek, aby – dúfajme – premenili jednu z ich lymfatických uzlín na malú, ale fungujúcu pečeň.

Injekcia bunkovej terapie bola vykonaná 25. marca vo fáze 2a klinickej štúdie, v rámci ktorej bude liečených 12 dospelých s ochorením pečene v konečnom štádiu (ESLD). Podľa Centers for Disease Control and Prevention je každý rok len v Spojených štátoch diagnostikovaných približne 4,5 milióna dospelých ľudí s ochorením pečene a viac ako 50-tisíc naň zomrie.

image

Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí

Živý bioreaktor

Tým, že narastie čo i len malé množstvo hmoty pečene, liečba môže poskytnúť výraznú úľavu ťažko chorým pacientom, ktorí nemôžu dostať transplantáciu. „Používame lymfatickú uzlinu ako živý bioreaktor,” povedal pre Wired Michael Hufford, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti LyGenesis.

Pečení, ako takmer v prípade každého ľudského orgánu, je vždy nedostatok. Na čakacej listine na transplantáciu sú tisíce ľudí, pričom aj tie, ktoré lekári dostanú neporušené, nemusia byť vhodné na transplantáciu.

Vedci však tvrdia, že môžu použiť tieto vyradené pečene, pričom na každé ošetrenie potrebujú len malý počet extrahovaných buniek nazývaných hepatocyty. To znamená, že jeden z týchto vyradených orgánov by mohol poskytnúť dostatok materiálu na liečbu až 75 ľudí.

image

Pečeň

Shutterstock

Zatiaľ to fungovalo

Na liečbu ľudského pacienta vedci priviedli milióny hepatocytov do lymfatických uzlín v blízkosti pečene pomocou trubice vedenej kamerou a ultrazvukovým zobrazovaním. Lymfatické uzliny, ktoré tvoria kľúčovú súčasť nášho imunitného systému a ktorých počet sa pohybuje v stovkách, sú ideálnymi miestami rastu, pretože ich bunky sa môžu rýchlo deliť.

Rozhodujúcim faktorom je jedinečná schopnosť pečene liečiť sa prostredníctvom chemických signálov vysielaných poškodeným tkanivom, ktoré zdravému tkanivu hovoria, aby sa regenerovalo. Výberom lymfatických uzlín v blízkosti pečene môže rast injikovaných hepatocytov z týchto signálov profitovať.

Doteraz to bolo testované na zvieratách s presvedčivými výsledkami. Jedna štúdia z roku 2020, ktorú uskutočnili výskumníci z LyGenesis, zistila, že myšiam, ktorým bola podaná bunková kaša, úspešne narástlo dostatočné množstvo pečeňového tkaniva na lymfatických uzlinách, aby kompenzovalo ich chorú pečeň.

image

VIDEO Neuralink konečne ukázal pacienta s implantovaným čipom. Ochrnutý Noland môže hrať hry, no hovorí aj o obmedzeniach

Neisté testy

Iná štúdia v tom roku vykonaná niektorými z tých istých výskumníkov zistila, že ošípané, ktoré dostali túto liečbu, nielenže znovu získali funkciu v orgáne, ale narástli im nové pečene, ktoré boli tým väčšie, čím viac bola poškodená ich pôvodné.

Napriek tomu nie je isté, ako bude tento prístup fungovať pre ľudí. Ako poznamenáva Wired, výskumníci si nie sú istí, koľko buniek bude potrebné vstreknúť, aby sa vypestovala funkčná pečeň. Súčasná fáza začína na 50 miliónoch buniek, ale budúce by mohli dosiahnuť až 250 miliónov.

„Ak bude naša štúdia úspešná a získame schválenie FDA, naša alogénna bunková terapia by mohla umožniť jednej darovanej pečeni liečiť mnoho desiatok pacientov s ESLD, čo by mohlo pomôcť nakloniť súčasnú nerovnováhu medzi ponukou a dopytom po orgánoch v prospech pacientov,” povedal Hufford.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 22:44