Chemoterapia zvyšuje pravdepodobnosť, že rakovinové bunky budú nakoniec zlikvidované.TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí

Miroslav Kamody10.04.2024., 13:00h

Nemôžeme urobiť to isté, ako v prípade varovania pred rakovinou pľúc z fajčenia. Ak na riešení nezačneme pracovať hneď, v budúcnosti už bude neskoro.

Lajkuj Brainee.sk na

Počet nových prípadov rakoviny prostaty na celom svete sa v priebehu nasledujúcich dvoch desaťročí viac ako zdvojnásobí, keďže chudobnejšie krajiny dobiehajú starnutie bohatších krajín, uvádza nedávno zverejnená správa vedeckého magazínu Lancet. Upozornil na ňu portál ScienceAlert na základe AFP.

Dvojnásobok nových prípadov

„Naše zistenia naznačujú, že počet nových prípadov ročne vzrastie z 1,4 milióna v roku 2020 na 2,9 milióna do roku 2040,” uviedol lekársky časopis na základe štúdie demografických zmien. Vedci stojaci za štúdiou uviedli, že nárast prípadov súvisí s narastajúcou dĺžkou života a zmenami vo vekovej pyramíde na celom svete.

image

Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu

Rakovina prostaty je najrozšírenejšou rakovinou medzi mužmi a predstavuje asi 15 percent všetkých prípadov. Väčšinou sa objavuje po 50. roku života a stáva sa častejšou, keď muži starnú. So zvyšujúcou sa dĺžkou života v rozvojových krajinách sa zvyšuje aj počet prípadov rakoviny prostaty, uviedli vedci.

V tomto prípade je to iné

Zdôraznili, že politiky v oblasti verejného zdravia nemôžu ovplyvniť zmenu, ako by to bolo v prípade rakoviny pľúc alebo srdcových chorôb. Dedičné faktory sú oveľa výraznejšie ako napríklad fajčenie pri vzniku rakoviny pľúc. Bola dokonca preukázaná aj súvislosť s hmotnosťou, ale zatiaľ nie je známe, či ide o priamu príčinu rakoviny prostaty.

image

Rakovina

Unsplash

Výskumníci tiež uviedli, že zdravotnícke úrady musia v rozvojových krajinách podporovať skorší skríning, pretože choroba je často diagnostikovaná príliš neskoro na to, aby bola poskytnutá účinná liečba. Či však na to budú kapacity, je nateraz otázne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 20:26