Noland ArbaughX/Neuralink
StoryEditor

VIDEO Neuralink konečne ukázal pacienta s implantovaným čipom. Ochrnutý Noland môže hrať hry, no hovorí aj o obmedzeniach

Miroslav KamodyČTK08.04.2024., 11:00h

Dosť bolo slov - Neuralink Elona Muska po mesiacoch dohadov konečne ukázal zábery prvého človeka s ich implantovaným mozgovým čipom.

Lajkuj Brainee.sk na

Spolčnosť Neuralink, za ktorou stojí Elon Musk, konečne ukázala zábery prvého človeka, ktorému bol implantovaný mozgový čip. Doteraz totiž spoločnosť vydávala len textové vyjadrenia, prípadne niečo prezradil samotný Musk. Ako informuje Reuters, Neuralink zdieľal video naživo.

Objavil sa na ňom Noland Arbaugh, 29-ročný pacient, ktorý po nehode pri potápaní ochrnul, pričom hral šach na svojom notebooku a pohyboval kurzorom pomocou zariadenia od Neuralinku. Implantát sa snaží ľuďom umožniť ovládať počítačový kurzor alebo klávesnicu iba pomocou svojich myšlienok.

image

Prvý pacient s čipom od Neuralinku dokáže myšlienkami ovládať kurzor. Musk hovorí o revolúcii, no čaká ho ešte dlhá cesta

Nie je to dokonalé, odkazuje

Arbaugh dostal implantát od spoločnosti v januári a mohol ovládať počítačovú myš pomocou svojich myšlienok, povedal Musk minulý mesiac. „Operácia bola super jednoduchá,” povedal vo videu streamovanom na Muskovej platforme X s odkazom na implantačnú procedúru. „Doslova ma prepustili z nemocnice o deň neskôr. Nemám žiadne kognitívne poruchy.”

Ako pokračoval, v podstate sa vzdal hrania obľúbenej hry Civilization VI, v Neuralinku mu však opäť vrátili možnosť hrať sa aj osem hodín vkuse. Arbaugh o svojich skúsenostiach s novou technológiou ale dodal, že „nie je dokonalá“ a „narazili na niekoľko problémov“.

„Nechcem, aby si ľudia mysleli, že toto je koniec cesty, je pred nami ešte veľa práce, ale už teraz to zmenilo môj život,” dodal. Kip Ludwig, bývalý programový riaditeľ pre neurálne inžinierstvo v Národnom inštitúte zdravia USA, povedal, že to, čo Neuralink ukázal, nebolo „prelomom“.

Na dobrej ceste

„Je to stále vo veľmi skorých dňoch po implantácii a na strane Neuralinku aj na strane subjektu je veľa učenia, aby sa maximalizovalo množstvo informácií na kontrolu, ktoré možno dosiahnuť,” dodal. Napriek tomu Ludwig povedal, že pre pacienta je pozitívnym pokrokom, že sa mu podarilo prepojiť s počítačom spôsobom, ktorý pred implantáciou nedokázal. „Určite je to dobrý východiskový bod,” povedal.

Minulý mesiac agentúra Reuters uviedla, že inšpektori amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv našli problémy s vedením záznamov a kontrolami kvality pri pokusoch na zvieratách v Neuralink Elona Muska, necelý mesiac po tom, čo startup oznámil, že má povolenie testovať svoje mozgové implantáty na ľuďoch. 

Neuralink vtedy neodpovedal na otázky týkajúce sa inšpekcie FDA. Terajšia schválená štúdia Neuralinku, ktorá by mala trvať šesť rokov, posúdi funkčnosť aparátu a bude skúmať tiež jeho bezpečnosť. Neuralink tvrdí, že chce pomocou týchto implantátov umožniť ochrnutým pacientom znovu chodiť, vrátiť zrak slepým a dokonca liečiť psychické choroby, ako sú depresie.

image

Vedci vyvinuli prvú helmu na čítanie myšlienok, premieňa mozgové vlny na slová

Zatiaľ nič nové

Hovorí aj o spojení mozgu s umelou inteligenciou. Musk si predstavuje, že postihnutí aj zdraví ľudia budú dostávať chirurgické implantáty v lokálnych klinikách. Cieľom zariadenia je podľa neho liečiť množstvo ochorení, ako sú obezita, autizmus, depresie či schizofrénia, ale tiež umožniť prezeranie webových stránok a telepatiu, napísala agentúra Reuters.

Inštalácia čipu do ľudského mozgu nie je ničím novým, neurovedci na vývoji mozgových čipov pracujú už od 70. rokov 20. storočia. V roku 2004 voperovali americkí vedci zo spoločnosti Cyberkinetics mladému Američanovi do mozgu čip, s pomocou ktorého ovláda e-mail a hrá počítačové hry.

V roku 2019 predstavili výskumníci z inštitútu Clinatec v Grenobli implantát, ktorý by po nasadení umožnil kvadruplegikovi pohybovať ramenami alebo sa pohybovať. A vlani v septembri oznámila podľa afp holandská spoločnosť Onward, že testuje spojenie mozgového implantátu s iným, stimulujúcim miechou, ktorý by tiež umožnil kvadruplegickému pacientovi pohyb.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 17:41