Sandy a Ellie spolu precestovali svetInstagram/aroundtheworldat80
StoryEditor

Nič lepšie už dnes na internete neuvidíš. 80-ročné babičky spoločne za 80 dní precestovali celý svet

Miroslav Kamody15.04.2023., 16:00h

Pokiaľ po niečom túžiš, stoj si za svojim a plň si sny. Koniec koncov, pri pohľade na tieto milé babičky, ktoré precestovali svet, sa ťažko hľadajú výhovorky, prečo sa niečo nedá.

Lajkuj Brainee.sk na

Dvojica 81-ročných najlepších kamarátok je jasným dôkazom toho, že vek je len číslo. Jedného dňa si totiž povedali, že sa vydajú na cestu okolo sveta za 80 dní. Ako informuje portál The Independent, počas toho nazbierali na internete desiatky tisíc fanúšikov.

Sandy Hazelip, lekárka a lektorka, a jej najlepšia priateľka Ellie Hamby, dokumentárna fotografka, započali svoju cestu 11. januára, pričom o všetkom informovali na svojom vlastnom blogu s názvom Around the World at 80 (Okolo sveta v 80-tke).

image

Travel blogeri pre Brainee: Aké miesta doma i v zahraničí odporúča Milan bez mapy, Janka Travelhacker či Martin Navrátil?

Začali na Antarktíde

A že to zobrali poriadne poctivo. Ich prvou destináciou bola Antarktída, takže museli na lodi preplávať Drakovým prielivom medzi najjužnejším cípom Južnej Ameriky a Južnými Shetlandskými ostrovmi v Antarktíde.

V blogovom príspevku napísanom z ich prvej destinácie si priateľky, ktoré žijú v Texase, pripomenuli, ako ich výlet vyvolala „prechodná poznámka od Sandy k Ellie pred piatimi rokmi“.

„Raz neskoro v noci sme sedeli okolo stola, pracovali sme a Sandy úplne z ničoho nič povedala: ‚Ellie, čo keby sme sa nevydali na cestu okolo sveta o 80 dní, keď máme 80?‘,“ spomenula si dvojica.

Po Antarktíde Hazelip a Hamby cestovali na Veľkonočný ostrov, čilské územie známe svojimi archeologickými náleziskami, a potom do Argentíny. Podľa blogu dvojice ich februárová návšteva Argentíny nahradila ich predtým plánovanú destináciu Peru.

image

FOTO Tyrkysová voda a dychberúce výhľady. Toto sú podľa turistov najkrajšie pláže sveta

Jazda na koni aj ťavách

„Pre politické násilie v Peru a najmä v oblasti Machu Picchu sme museli túto časť našej cesty zrušiť.“ Rozhodne však neľutovali a v Argentíne si užili tanec aj jazdu na koni.

Odtiaľ priateľky navštívili Fínsko a Severný pól, ako aj Koloseum v Ríme. Po výlete do Londýna odcestovali do Zanzibaru, Zambie a Egypta, kde videli pyramídy a jazdili na ťavách.

Po viac ako 40 dňoch cestovania navštívili Indiu a potom Nepál, následne si to namierili do Japonska a Bali. Stále však nešlo o ich konečnú destináciu. Tou sa stala až Austrália, kam dorazili v apríli.

Na takúto cestu by sa zrejme neodvážili ani mnohí mladší ľudia. Babičky však jasne ukázali, že sú mladé duchom. Celú svoju cestu poriadne zdokumentovali nielen na svojom blogu, ale aj na sociálnych sieťach. Na Instagrame nazbierali cez 20-tisíc sledovateľov, na TikToku dokonca vyše 50-tisíc.

Priatelia po celom svete

Celkovo navštívili 18 krajín na všetkých siedmich kontinentoch. A aby toho nebolo málo, počas cesty často nosili rovnaké tričká so svojou podobizňou. A čo bola podľa nich najlepšia časť cesty?

Pre CNN Ellie povedala, že to boli ľudia, ktorých počas svojej cesty stretli. „Milujeme všetky pamiatky, ktoré sme videli, ale najviac si pamätáme ľudí, ktorých sme stretli,“ povedala. „Stretli sme niektorých z najúžasnejších, najláskavejších a najpriateľskejších ľudí na svete. Teraz máme priateľov po celom svete, ktorých nadovšetko milujeme.“

image

Východňar vo švece: Ľudia v Kanade nie sú veľmi pozitívni, liter benzínu stále stojí okolo jedného eura

Okrem toho zdôraznila, že nešlo o dovolenku, ale skôr dobrodružstvo. „Vždy hovoríme, že keď sme s tým začínali, neplánovali sme dovolenku,“ vysvetlila. „Plánovali sme dobrodružstvo. A každý jeden deň bol dobrodružstvom.“

Dlho doma nezostanú

Pri úvahách o jednej veci, ktorá im pomohla komunikovať v každej krajine, ženy pre CNN povedali, že to boli ich úsmevy.

„Viete, ľudia sa nás často pýtajú na jazyk, ako ho zvládame,“ povedala. „So Sandy hovoríme, že existuje jeden jazyk a tým je úsmev. A zistili sme, že to robí zázraky, pretože sme si často uvedomovali, že sa tam nehovorí po anglicky. Ale úsmev pokrýva všetky jazyky.“

Aj keď sa dvojica nerozlučných kamarátok medzičasom vrátila domov, aby si užili oddych, dlho zrejme nečinné nebudú. Stihli sa totiž vyjadriť, že už plánujú ďalšie dobrodružstvo. Ktovie, možno sa po ceste zastavia aj na Slovensku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/cestopisy, menuAlias = cestopisy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:24