Kvôli vegánom je v Amerike prebytok mlieka. Plánujú z neho vyrábať biopaliva či vodkuMihail Macri/Unsplash
StoryEditor

V Amerike je kvôli vegánom prebytok mlieka. Plánujú z neho vyrábať vodku či biopalivo

Radomír DohnaliDnes.cz24.06.2023., 13:00h

Farmári z Michiganu plánujú jeden z medziproduktov spracovania mlieka ponúknuť svojim autám. Ako biopalivo.

Lajkuj Brainee.sk na

Budete do nádrže tankovať naftu, benzín alebo skôr polotučné či plnotučné? Zdanlivo nelogické prirovnanie bohužiaľ ilustruje súčasnú situáciu v Spojených štátoch amerických. Kde sa farmári z Michiganu, tradične produkujúci mlieko, museli adaptovať na novú realitu trhu a jeho ekologické kritériá, píše sa na portáli iDnes.

Približne šesť percent Američanov, teda celkovo okolo 9,7 miliónov ľudí, sa na základe svojich stravovacích návykov identifikuje ako vegáni. Teda ako vegetariáni, ktorí navyše odmietajú aj nemäsité produkty živočíšnej výroby. Vrátane napríklad mliečnych výrobkov. A ako sa dá vytušiť, jedným z dôsledkov tohto výrazného spoločenského hnutia – stojaceho na pomedzí filozofie, životného štýlu a módy – je v USA výrazný pokles záujmu o mliečne produkty. 

image

Si vegán a chystáš sa cestovať? V týchto európskych metropolách sa naješ najlacnejšie, umiestnila sa aj Bratislava

Mlieko ani kravy tu nie sú v trende, či už z hľadiska etického alebo ekologického. Farmári z Michiganu, ktorí svoje živobytie vystavali na niekoľko tisícových stádach a produkcii čerstvého mlieka, na to pochopiteľne zareagovali. 

Dáte si dúšok niečoho ostrejšieho?

Už pred rokmi začali hľadať odbyt na iných trhoch a úspešne naviazali úzku spoluprácu s liehovarmi v Kanade. Začali im dodávať mliečny permeát. Laktózou presladenú tekutinu, ktorá vznikne prefiltrovaním a odstreďovaním, odstránením bielkovín a tuku z mlieka. Na čo je to dobré?

Rovnako ako každú prirodzene sladkú tekutinu, je možné aj mliečny permeát nechať kvasiť a destilovať z neho alkohol. Z viac menej odpadového medziproduktu priemyselného spracovania mlieka tak v ontarijskom liehovare Dairy Distillery vzniká vodka. Je to skvelý biznis. 

Len pre predstavu: v supermarkete za liter mlieka v Štátoch zaplatíte v prepočte okolo 41 korún (1,73 eur), a liter mliečneho permeátu zoženiete v špecializovaných obchodoch približne za 20 korún (0,84 eur). Marže, priamy zisk pre farmárov, sú v oboch prípadoch minimálne. A problémy spojené s existenciou na americkom trhu, ktorý sa k mliečnym výrobkom obracia chrbtom, maximálne. 

Samozrejme, s kanadskou mliečnou vodkou, ktorá sa štýlovo nazýva Vodkow, je to hneď o niečom inom. Fľaša litrového objemu príde na tisícku, a farmári z Michiganu na tom rozhodne škodní nie sú. 

Jediný problém je v tom, že aj dopyt po silnom alkoholickom pití má svoje limity. „A tak sme začali riešiť, aké sú ďalšie možnosti veľkoobjemového využitia mliečneho permeátu,“ vysvetľuje Omid McDonald, predseda Združenia michiganských producentov mlieka z Grand Rapids. 

image

Kvôli vegánom je v Amerike prebytok mlieka. Plánujú z neho vyrábať biopaliva či vodku

Mehrshad Rajabi/Unsplash

Počas pandémie koronavírusu, v spolupráci s univerzitou v Ontariu, vyskúšali napríklad výrobu dezinfekčného prostriedku na umývanie rúk. Liehová báza, odvodená z kravského mlieka, slávila ďalší úspech. A odtiaľ to bol krok k ich najnovšiemu nápadu. Expanziu na trh s biopalivami. 

Prispôsobiť sa alebo zbankrotovať

Bio-benzín, spadajúci do kategórie E10 síce nenesie toľko ako kanadská korálka, ale pre farmárov sa s ním spája jedna podstatná výhoda. Za výrobu ekologického biopaliva si totiž môžu započítať emisné odpustky. 

Tým, že mliečny permeát premenia na bionaftu, môžu kompenzovať až 14 500 ton uhlíkových emisií ročne. 

Združenie michiganských producentov mlieka teraz zainvestovalo 41 miliónov dolárov do výstavby novej rafinérie, v ktorej sa z mlieka – mliečneho permeátu – bude vyrábať biopalivo. Zariadenie o rozlohe 790 metrov štvorcových vraj bude schopné produkovať viac než osem miliónov litrov etanolu ročne. 

„Množstvo ľudí sa teraz proti mliečnym výrobkom vymedzuje, kvôli ich ekologickým aspektom,“ dodáva McDonald. „My sa teraz snažíme aspoň časť tých dopadov živočíšnej produkcie na životné prostredie eliminovať.“ Aj keď to znamená, že kvôli finančnej udržateľnosti teraz budú michiganskí farmári namiesto jogurtu, tvarohu, masla alebo syrov musieť produkovať vodku, a kvôli ekologickej udržateľnosti robiť z mlieka biopalivo. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 16:22