Správny pitný režim je základUnsplash
StoryEditor

Koľko pohárov vody by si mal denne vypiť a akú farbu má mať tvoj moč? Máme pre teba všetky odpovede o pitnom režime

Miroslav Kamody07.02.2024., 08:00h

Len málokto z nás dodržiava správny pitný režim. Poradíme ti, ako to zmeniť a čo sledovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruku na srdce - väčšina z nás v priebehu dňa jednoducho nepije dostatok vody. Ako píše portál Unilad, pokiaľ nepatríš k tým, ktorí so sebou nonstop nosia obrovskú fľašu s vodou, prípadne nemáš appku v telefóne, môže byť pre teba náročné zapamätať si, či si vypil dostatok vody.

Je však dôležité dodať, že na druhú stranu je možné aj vypiť príliš veľa vody. Jedna žena napríklad zomrela po tom, čo vypila štyri fľaše vody za 20 minút. Aj preto teraz doktorka Marjana Moghaddama pripomína, že konvenčná múdrosť, ktorú sme dostali o tom, koľko pohárov vody by sme mali vypiť, je úplne nesprávna.

image

Máme pre teba tie najlepšie tipy, ako poraziť opicu. Priprav sa dopredu a nezabúdaj na pitný režim

Ideálna farba moču 

Moghaddama, odborníčka na rodinné lekárstvo z Henry Ford Health, hovorí, že existujú rôzne nepríjemné vedľajšie účinky, ak nepiješ dostatok tekutín. Môžeš očakávať pretrvávajúce bolesti hlavy, tvrdú stolicu spojenú so zápchou, matnú pokožku, únavu a sucho v ústach. Nedostatočný pitný režim môže dokonca viesť k priberaniu.

„Niekedy si ľudia mýlia smäd s hladom a jedia viac, ale v skutočnosti potrebujú viac piť,” vysvetľuje. Pomôcť zistiť, ako na tom vlastne si, ti môže aj farba tvojho moču. Ideálna farba je svetložltá - pokiaľ je farba tmavožltá, nepiješ dostatok vody, ak je jasná až priesvitná, piješ zase príliš veľa vody.

image

Správny pitný režim je základ

Shutterstoc

Koľko piť?

A koľko vody by sme teda mali vypiť?  Podľa NHS by si mal vypiť šesť až osem pohárov denne, pričom sa počíta aj čaj a káva. Dietologička a autorka Amy Goodson pre New York Post ale povedala: „Pravdou je, že množstvo faktorov ovplyvňuje objem vody vrátane vášho veku, pohlavia, úrovne aktivity a celkového zdravia. U žien je celkové množstvo vody asi 11,5 šálky denne a u mužov asi 15,5 šálky.”

Tieto odhady podľa nej zahŕňajú tekutiny spotrebované z potravín aj nápojov vrátane vody. „Zvyčajne získate asi 20 percent vody, ktorú potrebujete, z jedla, ktoré jete (ovocie, zelenina, polievka atď.). Keď to vezmeme do úvahy, ženy potrebujú asi deväť šálok tekutín denne a muži asi 13 šálok, aby pomohli doplniť množstvo stratenej vody.” Jedno je isté - choď si rovno naliať jeden pohár, pretože si dnes určite nevypil dosť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 17:15