Muž zjedol nedopečenú slaninu. Lekári odhalili, že má v mozgu pásomnicu.Freepik/kamranaydinov/american Journal Of Case Reports/
StoryEditor

Muž trpel silnými migrénami, ktoré spôsobila pásomnica v jeho mozgu. Nakazil sa zrejme po tom, čo zjedol obľúbenú pochúťku Slovákov

Viktória Revajová18.03.2024., 10:30h

Muž trpel neznesiteľnými bolesťami hlavy, ktoré nepomáhali utíšiť žiadne lieky. Lekári zistili, že ich spôsobila pásomnica, ktorá sa usadila v jeho mozgu. Vedci sa domnievajú, že sa nakazil po tom, čo zjedol nedopečenú slaninu.

Lajkuj Brainee.sk na

O bizarnom prípade píše portál Yahoo news. 52-ročného Američana trápili silné migrény štyri mesiace. Bolesti sa neustále zhoršovali a nezaberali mu žiadne lieky. Dôvod silných bolestí bol záhadou aj pre lekárov, až kým muža hospitalizovali a podrobili vyšetreniam. To, čo zistili, prekvapilo aj samotných lekárov.

Dôvodom bol parazit v jeho mozgu

Príčinu neutíchajúcej migrény lekári zistili po tom, čo absolvoval CT vyšetrenie. To odhalilo, že v mozgu muža sa nachádza viacero cystických ložísk. Následne ho podrobili testom na protilátky proti takzvanej cysticerkóze. Ide o infekciu parazitického tkaniva, ktorú spôsobuje prítomnosť pásomnice v tele. 

Výsledky testov boli pozitívne, a tak mužovi diagnostikovali neurocysticerkózu, ktorú mala spôsobiť pásomnica bravčová nachadzajúca sa v jeho mozgu. 

Hoci celosvetovo ide o pomerne bežne vyskytujúce sa ochorenie, v Amerike je veľmi zriedkavé. Väčšina prípadov nepríjemného ochorenia sa spája s nedostatočným umývaním rúk. To však nie je prípad 52-ročného Američana.

image

CT snímka zachytáva lézie v mozku 52-ročného Američana.

American Journal Of Case Reports/

Môže za to nedopečená slanina?

Tento zriedkavý prípad zaujal výskumníkov štúdie, ktorú minulý týždeň publikoval odborný časopis American Journal of Case Reports. Výskumníci vylúčili spojitosť ochorenia s návštevou akejkoľvek rizikovej krajiny, kde je jej výskyt bežný. Domnievajú sa, že dôvodom sú jeho stravovacie návyky. Predpokladajú, že pásomnica sa v jeho mozgu usadila po tom, čo zjedol nedopečenú slaninu. Ako uvádzajú v štúdii nešlo o ojedinelú záležitosť, muž mal totiž dlhodobý „zvyk jesť väčšinu života ľahko uvarenú, nechrumkavú slaninu,“ píšu.

image

Drobné červy v okolí Černobyľu šokovali vedcov. Vyvinuli si nový pozoruhodný talent, ktorý môže pomôcť aj ľuďom

Hoci výskumníci priznávajú, že slaninová teória nemusí byť stopercentne istá, ide o najpravdepodobnejšiu príčinu nákazy. „Je historicky veľmi neobvyklé stretnúť sa s infikovaným bravčovým mäsom v Spojených štátoch a náš prípad môže mať dôsledky pre verejné zdravie,“ uvádza sa v správe.

Muž mal veľké šťastie v nešťastí. Dobrou správou je, že po tom, čo mužovi lekári nasadili antiparazitiká a protizápalové lieky, bolesti ustúpili. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb CDC však varuje, že ochorenie môže byť smrteľné.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 10:22