MačkaUnsplash/Brian Wangenheim
StoryEditor

Úrady varujú pred mačkou, ktorá sa namočila v toxickej chemikálii. Ide o karcinogénnu látku, spôsobuje vyrážky a zápaly

ČTK14.03.2024., 15:00h

Úrady v japonskom meste Fukujama v prefektúre Hirošima varujú verejnosť pred mačkou, ktorá spadla do nádrže s toxickou chemikáliou a následne odišla neznámo kam. Ľudia sa k nej nemajú približovať. Zviera však zrejme uhynulo, informuje americká televízia CNN na svojej internetovej stránke.

Lajkuj Brainee.sk na

Mačku, ktorá podľa všetkého spadla do nádrže so šesťmocným chrómom, zachytili v nedeľu bezpečnostné kamery, keď odchádzala z priemyselného podniku vo Fukujame. Šesťmocný chróm môže pri dotyku spôsobovať vyrážky a pri vdychovaní zápaly. Ide o karcinogénnu látku.

image

Mačka, psy, šimpanzy či vodné medvede. Pozri sa, akých štvornohých chlpáčov už ľudstvo poslalo do vesmíru

Jeden zo zamestnancov našiel hnedé odtlačky mačacích labiek vedúce od nádrže a plachta, ktorá ju zakrýva, bola odhrnutá. Keď ľudia v podniku v blízkosti tejto chemikálie pracujú, musia nosiť ochranné masky a gumené rukavice.

Hlavne sa jej nedotýkať

Pre tento incident fukujamskí úradníci zodpovední za ochranu životného prostredia vyzvali ľudí, aby sa nedotýkali mačky, ktorá „by pôsobila nenormálne” a uviedli, že mohla medzičasom uhynúť. Tohto názoru je podľa CNN aj Linda Schenková, odborníčka na vyhodnocovanie chemických rizík vo švédskom Karolinskom inštitúte.

Povedala, že srsť síce mačku bezprostredne ochráni pred poleptaním pokožky, ale mačky sa často olizujú, a tak sa jej chemikália zrejme dostala do úst. „Predpokladám, že táto mačka bohužiaľ uhynula kvôli poleptaniu, alebo sa tak skoro stane,” povedala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:33