Maliarovi transplantovali obe ruky.Sir Ganga Ram Hospital/
StoryEditor

Maliar, ktorý prišiel o končatiny, dostal novú nádej. Chirurgom sa podarilo transplantovať mu obe ruky od darkyne orgánov

Viktória Revajová16.03.2024., 10:00h

Transplantaciu vykonal 11-členný tím chirurgov a trvala 12 hodín. Muž, ktorý pred štyrmi rokmi prišiel pri nehode o končatiny, dostal nádej, že raz opäť chytí štetec do rúk. Ide o prvú transplantáciu tohto typu v Dilí.

Lajkuj Brainee.sk na

Raj Kumar, indický maliar prišiel o obe ruky v roku 2020 pri tragickej nehode, píše portál Indian expres. Nešťastie sa stalo, keď prechádzal na bicykli cez železničné priecestie. Muž stratil rovnováhu a spadol na trať v čase, keď ňou prechádzal vlak, ktorý mu prakticky obe končatiny amputoval. Po štyroch rokoch sa však na neho usmialo šťastie, keď sa ukázala krvná zhoda medzi ním a darkyňou orgánov. 

Transplantácia bola úspešná

Zákrok vykonali v nemocnici Sir Ganga Ram. Prvá bilaterálna transplantácia rúk v Indickom Dilí trvala dlhých 12 hodín. Išlo o mimoriadne náročný zákrok, pri ktorom asistovalo 11 chirurgov. „Najprv sme doštičkami a skrutkami zafixovali kosti a svaly, potom tepnu a nervy,” opisuje jeden z chirurgov.

image

Chirurgovia si po úspešnej transplantácii spravili s pacientom fotku.

Sir Ganga Ram Hospital/

Doktor ďalej dodal, že presnosť a odbornosť sú kľúčom k zabezpečeniu bezproblémovej integrácie transplantovaných rúk do Kumarovho tela. Pacient sa po operácii zotavoval šesť týždňov a v súčasnosti by už mal byť z nemocnice prepustený.

image

Kedysi sci-fi sen, dnes realita. Vedci vytlačili kožu na 3D tlačiarni priamo na ranu, ktorá sa sama obnovila

Zachránila viacero životov

Darkyňou orgánov má byť bývalá riaditeľka školy v Južnom Dilí, ktorá prekonala stav mozgovej smrti. Jej orgány však pomohli zachrániť ďalšie tri životy. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:00