Planéta Zem z vesmíruUnsplash/NASA
StoryEditor

Zem stratila 90 percent najdrahšieho vzácneho plynu. Vedci si nedokážu vysvetliť, čo sa stalo

Miroslav Kamody05.03.2024., 08:00h

V atmosfére našej planéty je až o 90 percent menej xenónu, než by tam malo byť. A vedci zatiaľ vôbec netušia, čo by za tým mohlo byť.

Lajkuj Brainee.sk na

Už si to iste zažil aj ty - prehľadávaš celý byt a stále nedokážeš nájsť ten jeden konkrétny predmet, ktorý tak akútne potrebuješ. Môžu to byť okuliare, kľúče či peňaženka, jednoducho čokoľvek, o čom si presvedčený, že by si mal mať, no nikde nie je. Portál Unilad píše, že niečo podobné aktuálne zažívajú aj vedci.

V atmosfére našej planéty totiž chýba obrovské množstvo vzácneho plynu a vedci si nie sú istí, kam sa podel. Záhada vyplynula zo štúdie meteoritov v slnečnej sústave, z ktorých niektoré sú v skutočnosti staršie ako Zem. Z tohto dôvodu môžu byť použité na získanie informácií o zložení slnečnej sústavy v dávnej minulosti, vrátane podielov rôznych plynov.

image

Briti chcú ovládať počasie. Do nového úradu nalejú takmer miliardu, technológiami chcú bojovať proti klimatickým zmenám

Hľadá sa xenón

A jedna z vecí, ktoré vedci zistili, je, že v atmosfére je podstatne menej xenónu, ako by malo byť. V skutočnosti dokonca len asi desať percent množstva, ktoré by tam reálne malo byť. Záhada sa prehlbuje, pretože xenón je vzácny plyn, o ktorom je známe, že nie je veľmi reaktívny.

Ak by sme teda hovorili o veľmi reaktívnom plyne, jeho neprítomnosť by sa dala vysvetliť tým, že reaguje s inými látkami a „zmizne“ do rôznych zlúčenín. V prípade xenónu je to však omnoho menej pravdepodobné. 

Elissaios Stavrou, hlavný autor článku z roku 2018, ktorý sa zaoberal chýbajúcim xenónom, vysvetlil: „Xenón je jedným z rodiny siedmich prvkov nazývaných vzácne plyny, z ktorých niektoré, ako hélium a neón, sú veľmi bežné Ich názov pochádza z akejsi chemickej rezervovanosti; normálne sa nekombinujú ani nereagujú s inými prvkami.”

image

Planéta Zem

Unsplash

Viacero teórií

Kam sa teda xenón podel? Nevieme to s istotou, no existuje hneď niekoľko teórií. Dokument z roku 2018 teoretizoval, že xenón by mohol potenciálne vytvárať zlúčeniny s inými prvkami, ak by bol pod extrémnym tlakom.

Spoluautor Alexander Goncharov vysvetlil: „Naša štúdia poskytuje prvé experimentálne dôkazy o predtým teoretizovaných zlúčeninách železa a xenónu, ktoré existujú v podmienkach nájdených v zemskom jadre. Je však nepravdepodobné, že by takéto zlúčeniny mohli vzniknúť na začiatku histórie Zeme, keď sa jadro ešte formovalo a tlaky vo vnútri planéty neboli také veľké ako teraz.”

image

Vďaka kravskému hnoju až ku hviezdam? Japonská firma úspešne otestovala raketový motor na biometán

Nezodpovedaná záhada

Ďalšou teóriou je, že xenón opustil zemskú atmosféru v procese nazývanom „odplyňovanie“. Ide o priestor, kde atmosféra „uniká“ do vesmíru, pretože Zem je zasiahnutá meteoritmi a atmosféra je nestabilná.

To však nevysvetľuje, prečo bol xenón obzvlášť zasiahnutý, a ak by to bola pravda, potom by vedci museli ukázať, prečo si to odniesol práve xenón a nie iné plyny. Táto záhada tak nateraz zostáva nezodpovedaná.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 15:35