Briti chcú ovládať počasieTASR/AP Photo/Matt Rourke
StoryEditor

Briti chcú ovládať počasie. Do nového úradu nalejú takmer miliardu, technológiami chcú bojovať proti klimatickým zmenám

ČTK22.02.2024., 11:00h

Briti majú veľké plány na ovplyvňovanie počasia a následkov klimatických zmien. Už len musia vymyslieť, ako ich privedú do reality.

Lajkuj Brainee.sk na

Píše sa rok 2045 a väčšina Británie je po najdaždivejšej zime v zaznamenanej histórii zaplavená. K ostrovom sa blížia ďalšie búrkové mraky a novozriadené ministerstvo počasia vydáva rozkaz. Nad Atlantický oceán zamieria tisíce dronov. Niektoré z nich vypustia suchý ľad, ďalšie vysielajú elektrické impulzy.

V dôsledku toho sa na mori rozprší. Príval vody, ktorý by inak zaplavil severné Anglicko, sa namiesto toho uvoľní nad oceánom, píše denník The Times. Tento scenár je zatiaľ len dielom fikcie - ale nové britské vládne oddelenie sa domnieva, že raz budú podobné technológie potrebné na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny.

image

Vedci rozlúštili záhadu explodujúcich kráterov na Sibíri. Tichá hrozba sa vplyvom klimatickej zmeny môže ešte zhoršiť

Takmer miliarda eur

Úrad pre pokročilý výskum a vynálezy (ARIA) dostal od štátu 800 miliónov libier (vyše 936 miliónov eur), ktoré v nasledujúcich štyroch rokoch investuje do vývoja a výskumných projektov podľa šablóny „vysoké riziko - vysoký prínos”. Tie majú potenciál priniesť revolučné výsledky, ale je tiež dosť pravdepodobné, že zlyhajú.

Úrad vznikol čiastočne po vzore agentúry amerického ministerstva obrany DARPA, ktorej sa často pripisuje vynález internetu. Jej výstupy zahŕňajú tiež útočné drony, samoriadiace automobily, hlasové rozpoznávanie, ale aj plány na ovládnutie vietnamských dedín pomocou masovej hypnózy či neslávne známy herbicíd Agent Orange.

Na čele ARIA stojí Američan Illan Gur, ktorý uviedol, že mieni podporovať projekty, ktoré sú na „hranici možností”. Jeden z prvých bude podľa neho skúmať spôsoby, ako „zodpovedne riadiť klímu a počasie”. „Zameriame sa na počasie - takže krátkodobé, lokálne vplyvy,” povedal šéf tohto programu Mark Symes.

image

Briti chcú ovládať počasie

TASR/Jane Barlow/PA via AP

Umelo vytvorená hmla

„Predstavte si rosievanie mrakov, aby pršalo nad Atlantikom a nie nad pevninou, aby sme zabránili záplavám v Británii,” uviedol s odvolaním sa na spornú metódu po anglicky označovanú ako cloud seeding. „Alebo si predstavte umelo vytvorenú hmlu nad menšou oblasťou, napríklad aby sme ochránili mesto pred vlnou horúčav,” dodal odborník.

Symesovou úlohou, ako jedného z ôsmich programových riaditeľov ARIA, je identifikovať technológie, ktoré by mohli zmeniť svet a ktoré zatiaľ neexistujú, ale nie sú celkom nemožné. Gur spolu s odborným panelom a ďalšími vedúcimi členmi úradu bude jeho návrhy schvaľovať. V prípade, že projekt dostane zelenú, očakáva sa, že na jeho podporu ARIA vyčlení 50 miliónov libier (58,5 milióna eur).

„V Spojenom kráľovstve máme ľudí, ktorí pracujú na technológiách pre riadenie počasia. V niektorých prípadoch majú malé funkčné zariadenia. Čakajú len na to, kým ich niekto vezme vážne,” povedal Symes. ARIA je navrhnutá tak, aby sa zaobišla bez zásahov byrokracie a britského ministerstva financií.

image

Kanárskym ostrovom hrozí kolaps. Obľúbená destinácia nezvláda nápor turistov

Smelé plány

Medzi ďalšie programy úradu patrí napríklad vývoj geneticky upravených rastlín, umelej inteligencie (AI) dostatočne bezpečnej pre použitie v kritickej infraštruktúre alebo nové spôsoby interakcie a monitoringu mozgu. Pokusy o manipuláciu s počasím a klímou však môžu byť najspornejšou časťou portfólia úradu.

Kritici tvrdia, že investície do podobných projektov môžu dať politikom zámienku, aby prestali riešiť emisie skleníkových plynov - hlavné príčiny klimatickej zmeny. Obávajú sa tiež, že zásah do prírodných javov bude mať neúmyselné katastrofálne dôsledky od narušenia klimatických systémov po vyvolanie chaosu v ekosystémoch.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:14