TetovanieShutterstock
StoryEditor

Máš tetovanie? Z tohto sa ti urobí zle. Vedci sa pozreli na zloženie tetovacích atramentov a zostali poriadne zhrození

Miroslav Kamody03.03.2024., 12:00h

Pokiaľ máš aj ty nejaké tetovanie, zrejme by si mal zbystriť pozornosť. Ani tvoj tatér totiž nemusí vedieť, čo sa nachádza v atramentoch - klamú totiž už samotní výrobcovia.

Lajkuj Brainee.sk na

Tetovanie ako také je umením, ktoré ľudia praktizujú už tisícročia. Dnes je z neho trend, ktorému podľahlo množstvo ľudí, píše portál ScienceAlert. A zatiaľ čo samotní ľudia, ktorí na svojom tele budú mať už navždy nejaký symbol, sa spoliehajú na tatérov, tí zase veria bezpečným atramentom, ktoré používajú. Ako sa však ukazuje, ich výrobcovia ani zďaleka nie sú úprimní.

Kelli Moseman, chemická výskumníčka na Binghamton University v New Yorku, a jej kolegovia, analyzovali viac ako 50 tetovacích atramentov od deviatich rôznych značiek po tom, čo si všimli, že niektoré atramenty, ktoré použili v predchádzajúcich štúdiách, obsahovali látky, ktoré neboli uvedené na štítkoch.

image

Milujem tučných chlapcov či prasacia princezná. Pozri si najvtipnejšie „faily“ tetovaní v čínštine či japončine

Presný bol len jeden

Pri testovaní atramentov vyrobených svetovými spoločnosťami a menšími výrobcami vedci vo svojej novej analýze, publikovanej v Analytical Chemistry, zistili, že 45 z 54 atramentov, ktoré prešli chemickými analýzami, obsahovalo látky, ktoré neboli na štítku, ako napríklad neuvedené pigmenty alebo prísady.

Na niektorých štítkoch atramentu boli uvedené aj aditíva, ktoré neboli prítomné: 36 obsahovalo glycerol, no ten bol zistený iba v 29 atramentoch. Len etikety jednej značky presne uvádzali zložky, ktoré atrament obsahoval. Pätnásť atramentov obsahovalo propylénglykol, alergén roka 2018 Americkej spoločnosti pre kontaktnú dermatitídu, zatiaľ čo iné testované vzorky obsahovali potenciálne škodlivé alebo jednoducho zvláštne látky, ako sú antibiotiká.

image

Tetovanie

Unsplash/benjamin lehman

Zatiaľ nie je známe, či ide o náhodnú kontamináciu tetovacích farieb, chyby v označovaní alebo úmyselné, ale nezverejnené pridania - to by si vyžadovalo ďalšie vyšetrovanie. Ale vzhľadom na to, ako dlho zostávajú tetovacie farby v koži, ich privolanie imunitných buniek a dôkazy naznačujúce, že malé množstvá pigmentu môžu prenikať do lymfatických uzlín, sú zistenia dosť znepokojujúce.

Inak to nie je ani v Európe

Štúdia z roku 2021 o atramentoch na tetovanie používaných v Európskej únii tiež odhalila hlavné problémy s nesprávnym označovaním a neuvedenými aditívami v podobnom podiele produktov (okolo 90 percent) a zároveň odhalila kovové nečistoty v koncentráciách prekračujúcich regulované limity.

image

106-ročná babička tetuje domorodým spôsobom, teraz je na obálke módneho časopisu. Ročne má tisíce zákazníkov

Tetovacie atramenty, najmä červené odtiene, môžu spôsobiť alergické reakcie, ako je opuch, svrbenie a pľuzgiere mesiace alebo dokonca roky po prvom vstreknutí. Ak však zložky nie sú uvedené na štítkoch produktov, je ťažké zistiť, čo mohlo spôsobiť reakciu a zabrániť jej opätovnému výskytu.

Európska chemická agentúra v roku 2022 zaviedla nariadenia na obmedzenie tisícok nebezpečných chemikálií nachádzajúcich sa v tetovacích farbách. „Aj keď uvažujeme len o šiestich atramentoch na výrobcu, existuje dôvod na obavy, že problémy s označovaním sa pravdepodobne rozšíria aj na iné atramenty, ktoré sa v tejto štúdii nezohľadňujú,“ píšu vedci vo svojej štúdii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 08:27