106 ročná babička tetuje domorodým spôsobom.Profimedia.cz/
StoryEditor

106-ročná babička tetuje domorodým spôsobom, teraz je na obálke módneho časopisu. Ročne má tisíce zákazníkov

iDnes.czČTK02.04.2023., 16:00h

Aprílové číslo módneho časopisu Vogue vyjde na Filipínach s obálkou, na ktorej pózuje najstaršia žena v celej histórii magazínu - stošesťročná tatérka Apo Whang-Odová.

Lajkuj Brainee.sk na

Umelkyňa je považovaná za strážkyňu tradície domorodého tetovania zvaného batok, ktoré sa vykonáva za pomoci sadzí a tŕňa.

Klientelu tatérky, ktorá je známa aj pod menom Maria Oggay, tvoria prevažne zahraniční turisti. Do horskej dediny Buscalan, vzdialenej asi 15 hodín jazdy od Manily, za ňou každý rok mieria tisíce návštevníkov, ktorí si od nej chcú nechať tradičné tetovanie tvorené geometrickými vzormi vyrobiť.

image

Umelkyňa je považovaná za strážkyňu tradície domorodého tetovania zvaného batok, ktoré sa vykonáva za pomoci sadzí a tŕňa.

Profimedia.cz/

„Je označovaná za posledný mambabatok (tatérku) svojej generácie a vtlačila symboly kmeňa Kalingov, ktoré značia silu, lásku a odvahu – do kože tisícov ľudí, ktorí vykonali púť do Buscalanu,“ uviedol filipínsky Vogue na Instagrame.

„Som jediná, ktorá zostala nažive a stále tetuje. Ale nebojím sa, že by táto tradícia skončila, pretože školím ďalších majstrov tetovania,“ uviedla Whang-Odová v roku 2017 televíznu stanicu CNN Travel. „Tradícia bude pokračovať tak dlho, kým budú ľudia chodiť na tetovanie,“ dodala.

image

Tatérka Kika: Rodičia neznášajú tetovania, ktoré sú tvojou súčasťou, hovorila mi vo svojom štúdiu, kým ma tetovala

Šéfredaktorka časopisu Vogue Filipíny Bea Valdesová podľa CNN uviedla, že sa s kolegami jednoznačne zhodli na tom, že by Whang-Odová mala byť na obálke. „Mali sme pocit, že reprezentuje naše ideály toho, čo je na našej filipínskej kultúre krásne,“ povedala.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:55