Amerikou sa šíri desivá choroba zombie jeleňovUnsplash/Diana Parkhouse
StoryEditor

Amerikou sa šíri desivá choroba zombie jeleňov. Prvé prípady zaznamenali aj v Nórsku, infikovať dokáže aj človeka

Miroslav Kamody22.02.2024., 10:00h

Infikované zvieratá slintajú, sú letargické, potkýnajú sa a majú prázdny pohľad. Choroba sa objavila už aj v Európe a v laboratórnych podmienkach dokáže infikovať aj človeka.

Lajkuj Brainee.sk na

V pokojných oblastiach severoamerických lesov a pastvín sa odohráva tichý, no znepokojujúci fenomén: chronická choroba chradnutia (CWD). Ako píše portál The Conversation, tento stav, často nazývaný „choroba zombie jeleňov”, sa šíri medzi populáciami týchto zvierat a vyvoláva obavy medzi vedcami, ochranármi a verejnosťou.

Toto neurologické postihnutie, charakterizované nespočetnými symptómami, ako je slintanie, letargia, potkýnanie sa a prázdny pohľad, bolo teraz zistené vo viac ako 800 vzorkách jeleňov a losov, a to len v štáte Wyoming, čo len zdôrazňuje rozsah a naliehavosť problému. 

image

Telo je zo 60 percent voda a z ôsmich vírus. Každý z nás v sebe nesie dlhú históriu pandémií, ktoré sme ako ľudstvo prekonali

Nebezpečné prióny

„V srdci celej hádanky tejto choroby leží zvláštny vinník - prióny. Sú to nesprávne poskladané proteíny, ktoré môžu spôsobiť nesprávne poskladanie aj normálnych proteínov v mozgu, čo vedie k neurologickej degenerácii. Táto jedinečná vlastnosť robí priónové choroby obzvlášť znepokojujúce, pretože sú notoricky odolné a môžu pretrvávať v životnom prostredí roky, pričom odolávajú tradičným dezinfekčným metódam, ako je formaldehyd, žiarenie a spaľovanie pri extrémnych teplotách,” vysvetľujú Samuel J. White, docent v genetickej imunológii, a profesor Philippe B. Wilson z Nottingham Trent University.

Šírenie CWD predstavuje významné ekologické riziká a potenciálne riziká pre ľudské zdravie. Hoci neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že môže priamo infikovať ľudí, táto možnosť zostáva predmetom obáv. Priónové choroby, ako je Creutzfeldt-Jakobova choroba u ľudí a „choroba šialených kráv“ u hovädzieho dobytka, ukázali, že môžu prekročiť druhovú bariéru – s ničivými následkami.

Napríklad prepuknutie choroby šialených kráv v Británii malo za následok zabitie miliónov kusov dobytka a od roku 1995 viedlo k 178 ľudským úmrtiam pripisovaným ľudskej variante choroby. Napriek nedostatku potvrdených prípadov CWD u ľudí pretrvávajú obavy v dôsledku niekoľkých faktorov.

image

Amerikou sa šíri desivá choroba zombie jeleňov

Unsplash/Yuya Yoshioka

Dokážu infikovať človeka

„Po prvé, štúdie ukázali, že prióny zodpovedné za CWD môžu infikovať a šíriť sa v ľudských bunkách v laboratórnych podmienkach, čím sa zvyšuje spektrum potenciálneho prenosu. Po druhé, ľudia sú už neúmyselne vystavení potenciálne infikovaným zvieratám tým, že ich lovia a jedia. Správy naznačujú, že v roku 2017 ľudia skonzumovali ročne 7 až 15-tisíc zvierat infikovaných CWD, pričom prognózy naznačujú 20-percentný ročný nárast,” varujú odborníci.

Tisíce ľudí tak môžu nevedomky konzumovať mäso z infikovaných jeleňov. Situáciu podľa vedcov ďalej komplikujú aj neodmysliteľné ťažkosti spojené s detekciou a diagnostikou priónových chorôb u ľudí. Prióny totiž nespúšťajú imunitnú odpoveď, čo sťažuje ich detekciu.

Nemusí ísť pritom len o priamy prenos. Prióny v životnom prostredí kontaminujú pôdu, vodu a iné environmentálne zdroje. Keďže sú odolné a schopné pretrvávať v životnom prostredí dlhší čas, dlhodobé dôsledky na ľudské zdravie zostávajú nateraz nejasné.

image

Vo svete sa šíri nová choroba, ktorá má prvú obeť. Pacientov od seba delili stovky kilometrov, vedci si to nevedia vysvetliť

Aj v Európe

V roku 2016 bola choroba diagnostikovaná u voľne žijúcich jeleňov v Nórsku. Tento vývoj podčiarkuje možnosť rozšírenia CWD za hranice súčasného rozsahu a zdôrazňuje potrebu medzinárodnej spolupráce pri monitorovaní a kontrole choroby.

„Riešenie mnohých výziev, ktoré predstavuje CWD, si vyžaduje komplexný a koordinovaný prístup. To zahŕňa posilnenie dohľadu a monitorovania na sledovanie šírenia choroby a implementáciu prísnych opatrení biologickej bezpečnosti na zabránenie ďalšiemu prenosu,” varujú odborníci.

„V konečnom dôsledku prízrak CWD podčiarkuje vzájomnú prepojenosť ekosystémov a ľudského zdravia. Ak budeme dbať na varovania vedcov a podnikneme rozhodné kroky na zmiernenie rizík, môžeme sa snažiť chrániť voľne žijúce živočíchy aj ľudskú populáciu pred zákerným zovretím CWD a inými vznikajúcimi zoonotickými chorobami,” dodávajú na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:52