V roku 2014 sa Love a jej kolegovia dostali do uzavretej zóny Černobyľu a nasadili divokým vlkom GPS obojky vybavené dozimetrami žiarenia.Caranlove/x/
StoryEditor

V zakázanej černobyľskej oblasti žijú zmutované vlky. Vedci teraz zistili, že si vyvinuli odolnosť voči rakovine

Miroslav Kamody09.02.2024., 12:00h

Zatiaľ čo výbuch jadrovej elektrárne vyhnal z oblasti ľudí, zvieratá zostali a dokázali sa prispôsobiť. Práve to teraz môže byť kľúčom v boji s rakovinou.

Lajkuj Brainee.sk na

To, že v zakázanej zóne v okolí Černobyľu žijú zvieratá, je všeobecne známe. Spolu s prírodou sa dokázali nehostinným podmienkam ako tak prispôsobiť. Ako informuje portál New York Post, vedcom sa aktuálne podarilo zistiť niečo neuveriteľné. Zmutované vlky, ktoré sa po zóne túlajú, si vyvinuli genómy odolné voči rakovine.

Podľa vedeckej štúdie by mohli byť kľúčom k pomoci ľuďom v boji s touto smrteľnou chorobou. Divokým zvieratám sa jednoducho podarilo prispôsobiť sa a prežiť vysokú úroveň radiácie, ktorá sužovala oblasť po výbuchu jadrového reaktora v černobyľskej elektrárni v roku 1986. Ten je dodnes najhoršou jadrovou haváriou na svete v histórii.

image

Ľudia zomierali už prvé hodiny po výbuchu. Katastrofa v Černobyle zasiahla aj nás, jej následky tu budú ešte stovky rokov

S vlkmi sa stretli osobne

Ľudia túto oblasť po výbuchu opustili a územie bolo označené za zakázané, aby sa zabránilo ďalšiemu vystaveniu ľudí radiáciou. V priebehu takmer 38 rokov od katastrofy sa však oblasť nepremenila na mesačnú krajinu a život v nej stále je - v podobe divokej zvery. A práve vlky sa zdajú byť nedotknuté chronickým vystaveniam žiarenia.

Cara Love, evolučná biologička a ekotoxikologička v laboratóriu Shane Campbell-Staton na Princetonskej univerzite, študovala, ako sa tieto zvieratá vyvinuli, aby prežili svoje rádioaktívne prostredie, a svoje zistenia prezentovala minulý mesiac na výročnom stretnutí Spoločnosti integračnej a porovnávacej biológie v Seattli.

V roku 2014 sa Love a jej kolegovia dostali do uzavretej zóny Černobyľu a nasadili divokým vlkom GPS obojky vybavené dozimetrami žiarenia. Zvieratám tiež odobrali krv, aby pochopili ich reakcie na žiarenie spôsobujúce rakovinu. Získali tak merania v reálnom čase - vedia, kde sa vlky nachádzajú a akým úrovniam žiarenia sú vystavení.

Vysoké dávky žiarenia

Takto zistili, že vlky sú počas svojho života denne vystavení 11,28 miliremu žiarenia, čo je viac ako šesťnásobok zákonného bezpečnostného limitu pre ľudí. Imunitný systém černobyľských vlkov sa zdal byť odlišný od normálnych vlkov – podobne ako u pacientov s rakovinou, ktorí podstupujú radiačnú liečbu, zistili vedci.

Vedkyni sa podarilo presne určiť špecifické oblasti vlčieho genómu, ktoré sa zdajú byť odolné voči zvýšenému riziku rakoviny, uvádza správa. Výskum by mohol byť kľúčom k preskúmaniu toho, ako by génové mutácie u ľudí mohli zvýšiť šance na prežitie rakoviny.

Podobne na tom môžu byť aj psy

Je pravdepodobné, že aj černobyľské psy, potomkovia domácich miláčikov bývalých obyvateľov oblasti, môžu mať podobnú odolnosť voči rakovine, no nateraz neboli študované rovnako ako ich divokí bratranci, pripomína New York Post. Psy boli v oblasti bezprostredne po katastrofe a prispôsobili sa lepšie ako iné druhy - napríklad vtáky, ktoré v dôsledku toxického žiarenia zažili extrémne genetické defekty.

image

Jaslovské Bohunice mohli skončiť ako Černobyľ. Pri nehode v slovenskej atómovej elektrárni išlo o čas, dvaja ľudia zomreli

Bohužiaľ, práca Love sa zastavila, pretože ona a jej kolegovia sa nemohli do zakázanej zóny v Černobyle vrátiť. Najprv ich odstavila pandémia koronavírusu, následne vypukla vojna medzi Ruskom a Ukrajinou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:52