KoronavírusUnsplash/Fusion Medical Animation
StoryEditor

Dostal som covid, čo mám teraz robiť? Máme pre vás návod, čo po pozitívnom teste. Aké lieky užívať a aké sú obmedzenia?

Miroslav Kamody06.12.2023., 13:30h

V izolácii zostať nemusíš, ak však chceš chrániť svoje okolie pred nákazou, mal by si ideálne zostať doma. Aké lieky sa ti zídu a kedy je už potrebné kontaktovať svojho lekára?

Lajkuj Brainee.sk na

Pandémia koronavírusu sa zdá byť minulosťou, no v skutočnosti zmizli len opatrenia, nie samotné ochorenie. Ľudia získali imunitu, či už v podobe vakcín, alebo samotného prekonania ochorenia. Jednoducho - s vírusom si dokážeme poradiť lepšie, ako pred rokmi, keď stúpali nielen počty nakazených, ale aj úmrtí. 

To však neznamená, že choroba je definitívne preč. Národné centrum zdravotníckych informácií stále pravidelne pridáva informácie o nových prípadoch. Len za posledný týždeň pribudlo 266 pozitívne testovaných osôb laboratórnymi testami.

image

Tento liek proti bolesti má doma každá slovenská domácnosť. Vedci upozorňujú, že vyvoláva rizikové správanie

Otázkou teda zostáva, čo má vlastne človek s potvrdeným koronavírusom robiť v časoch, kedy protipandemické opatrenia už neplatia? Úprimne povedané - nemusíš nič, no rozhodne by si to nemal brať na ľahkú váhu.

Lepšie zostať doma

Od 20. marca sa totiž zrušila povinná domáca izolácia pre osoby pozitívne na COVID-19. Ako však pripomína portál korona.gov, stále treba dôsledne dodržiavať pokyny lekárov, a teda liečiť sa doma v pokoji a brať do úvahy svoj zdravotný stav. Pokiaľ si chorý, nemal by si ísť do práce, školy či iných kolektívov a verejných priestorov.

Koronavírus je stále infekčné ochorenie, a aj keď domáca izolácia už povinná nie je, mal by si brať ohľad nielen na svoje vlastné zdravie, ale aj ostatných (a najmä zraniteľných) osôb. Informovať by si mal aj svojho lekára, ktorý ti nastaví liečbu.

image

Koronavírus

Unsplash/Mufid Majnun

Pokiaľ nemôžeš zostať doma, napríklad ak si potrebuješ ísť po lieky, mal by si dbať na správne nosenie respirátora, a teda mať riadne prekrytý nos aj ústa. Nezabúdaj ani na dôkladnú hygienu rúk. 

Keď je zle, kontaktuj svojho lekára

Doma dodržiavaj pitný režim (2 - 2,5 litra vody, prípadne aj viac, najmä pri teplote), zvýš príjem ovocia a zeleniny a vyberaj si ľahkú a vyváženú stravu. Okrem ležania v posteli by si sa mal aj primerane pohybovať. „Sú vhodné opakované jednoduché dychové cvičenia – maximálny nádych, akého je pacient schopný, a výdych proti prekážke – cez zošpúlené pery alebo pískanie do balónika,” píše sa v odporúčaniach.

Okrem toho by si si mal dvakrát denne merať teplotu, ideálne aj saturáciu prostredníctvom oxymetra, tlak aj pulz a hovor o svojom stave s rodinou. Takto by si mal prečkať najhoršie obdobie, kým sa opäť nebudeš cítiť lepšie.

image

K Alzheimerovej chorobe prispieva vec, ktorú dennodenne držíme v ruke. Vedci sa podelili o desivé výsledky štúdie

A kedy opätovne kontaktovať svojho lekára? Pokiaľ tvoja telesná teplota stúpne nad 38 °C a trvá viac ako tri dni, pri bolesti na hrudníku pri kašli, zhoršujúcom sa dýchaní, pri zhoršení stavu napriek domácej liečbe, pri zhoršenom príjme tekutín a stravy či pri znížení množstva moču.

Aké voľnopredajné lieky užívať?

Pri pocite plného nosa

  • voľnopredajné spreje a kvapky do nosa, maximálne počas 7 – 10 dní

Pri bolesti hrdla

  • voľnopredajné kloktadlá, spreje, pastilky na cmúľanie
  • spreje a pastilky sú aj s lokálnym anestetikom

Pri kašli

  • voľnopredajné lieky podľa typu kašľa po porade s lekárnikom
  • antitusiká pri suchom, dráždivom kašli; mukolytiká – pri vlhkom, produktívnom kašli
image

Koronavírus

Pixabay

Podpora imunity

  • Vitamín C (2g /deň, rozdelený do 2 – 4 dávok)
  • Vitamín D (1000IU/deň – pri užívaní viac ako 2000 IU vhodné stanoviť hodnotu vitamínu D v krvi)
  • Zinok (10 -15 mg/deň – užívať večer 2 hodiny pred alebo po užití vitamínu C)

Pri zvýšenej teplote/horúčke

  • Voľnopredajné lieky typu paracetamol, ibuprofén a kyselina acetylsalicylová. Možno použiť aj lieky s obsahom naproxenu a diklofenaku. Paracetamol sa môže kombinovať s uvedenými liečivami.

Dávkovanie pre dospelých:

  • Paracetamol - 10 – 15 mg/kg telesnej hmotnosti, maximálne 4 x 1000 mg/24 hod.
  • Ibuprofén - 400 mg v minimálne štvorhodinových intervaloch, maximálna dávka 1200 mg/24 hod.
  • Kyselina acetylsalicylová - 500-1000 mg v 4 – 8-hodinových intervaloch, maximálne 4 g/24 hod.
  • Naproxen - 275 mg sa užíva 2 – 3x/24 hod.
  • Diklofenak - 25 – 50 mg sa užíva 3 – 4 x denne, maximálna dávka je 150 mg/24 hod.
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:52