KiahneTASR/AP
StoryEditor

Vo svete sa šíri nová choroba, ktorá má prvú obeť. Pacientov od seba delili stovky kilometrov, vedci si to nevedia vysvetliť

Miroslav Kamody16.02.2024., 12:00h

Ochorenie je rozšírenejšie, ako si doteraz vedci mysleli. Po nahlásení prvej obete sú lekári v pohotovosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci a zdravotníci pozorne sledujú vzácny vírus známy ako Alaskapox (aljašské kiahne) po tom, čo sa v úplne novej oblasti objavil vôbec prvý smrteľný prípad. Ako informuje portál ScienceAlert, od prvej identifikácie v roku 2015 bolo diagnostikovaných už niekoľko prípadov.

Ochorenie sa doteraz zvyčajne spájalo len s miernymi príznakmi, vrátane bolesti kĺbov a svalov, opuchnutými lymfatickými uzlinami a jedného alebo viacerých hrbolčekov alebo pustúl na koži. Vírus zvyčajne vymizne po niekoľkých týždňoch, ale môže byť nebezpečnejší pre ľudí s oslabeným imunitným systémom.

image

Tisíce rokov čakali na svoj čas. Vedcom sa podarilo priviesť k životu 15-tisíc rokov staré vírusy z tibetských ľadovcov

Vírus je rozšírenejší, než sme si mysleli

Starší muž na polostrove Kenai sa stal prvým známym jedincom, ktorý zomrel na následky tejto choroby. Je to len siedmy prípad od jeho prvej identifikácie, ale na mieste vzdialenom viac ako 500 kilometrov od prvého, ktorý bol nahlásený vo Fairbanks na Aljaške.

Pacient v smrteľnom prípade hlásil červenú ranu pod pravou pazuchou, po ktorej nasledovali pálivé bolesti a pocity únavy. Vedci predpokladajú, že pod jeho smrť sa podpísal aj fakt, že okrem tejto choroby sa liečil aj na rakovinu. To údajne mohlo prispieť k tomu, že jeho telo bolo zraniteľnejšie, a preto bolo vystavené zvýšenému riziku komplikácií spôsobených novým vírusom.

image

Kiahne

Pexels/CDC

Obeť bola hospitalizovaná ešte v novembri, pričom pacient zomrel koncom januára, uvádza bulletin State of Alaska Epidemiology. Doterajší záver odborníkov je, že aljašské kiahne sú geograficky rozšírenejšie, než sa pôvodne predpokladalo. Okrem toho je podľa nich potrebné šíriť viac povedomia o rizikách, a to najmä pre ľudí s oslabenou imunitou.

Šíria ho malé cicavce

Z doterajších zistení vypláva, že toto ochorenie sa šíri prostredníctvom malých cicavcov, najmä hrabošov červenochrbtých a piskorov. Jedinou dobrou správou nateraz je, že hoci ho ľudia môžu chytiť od zvierat, nezaznamenali sa žiadne známky prenosu z človeka na človeka. Vírus patrí do skupiny ortopoxov, z ktorých sú pravdepodobne najznámejšie pravé kiahne.

image

Daniel Gajdusek získal Nobelovu cenu. Jeho otec bol Slovák, vedecké úspechy zatienilo zneužívanie malých chlapcov

Podľa bulletinu žil muž sám v odľahlej oblasti, aj keď hlásil, že sa staral o túlavú mačku, ktorá ho často poškriabala - možno to bol spôsob prenosu vírusu, hoci testy na mačke vyšli negatívne. Medzi nové odporúčania ministerstva zdravotníctva na Aljaške patrí oboznámenie lekárov s vlastnosťami vírusu a pravidelné testovanie naň.

Okrem toho pridali odporúčanie tým, ktorí majú podozrenie na aljašské kiahne, aby udržiavali lézie na koži suché, zakryté a nedotýkali sa ich. „Je pravdepodobné, že vírus je prítomný vo väčšej miere u malých cicavcov na Aljaške a že sa vyskytlo viac infekcií u ľudí, ale neboli identifikované,” vysvetľuje Aljašska divízia verejného zdravia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 13:32