Svet raz potrápi nová pandémiaTASR/Roman Hanc
StoryEditor

Nákaza X desí konšpirátorov. Z pojmu Svetovej zdravotníckej organizácie urobili sprisahanie, takáto je však pravda

Miroslav Kamody16.01.2024., 15:30h

Svet raz potrápi nová pandémia, to vieme s istotou. Nevieme však, aká bude a kedy sa skutočne objaví.

Lajkuj Brainee.sk na

Ďalšia pandémia príde - to nie je konšpirácia, ale fakt. Nevieme však, kedy sa tak stane, a ako pripomína portál Metro, spôsobená môže byť niečím, čo sme ešte ani neobjavili. A práve táto hypotetická nákaza už stihla medzi konšpirátormi vyvolať na sociálnych sieťach poriadnu búrku.

Zdravotnícki lídri sa aktuálne stretávajú na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose, aby prediskutovali spôsoby, ako sa pripraviť na „nákazu X“ – termín vytvorený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v roku 2018 na opis neznámeho, hypotetického patogénu, ktorý by mohol spôsobiť ďalšiu pandémiu.

image

Dostal som covid, čo mám teraz robiť? Máme pre vás návod, čo po pozitívnom teste. Aké lieky užívať a aké sú obmedzenia?

Nová pandémia

Podľa niektorých odborníkov by nákaza X mohla mať za následok 20-krát viac úmrtí ako pandémia koronavírusu. Je na užšom zozname prioritných chorôb WHO, spolu s vírusmi ako SARS, Ebola a Zika. Na celom totiž svete existuje odhadom 1,67 milióna neidentifikovaných vírusov – a viac ako 800-tisíc z nich by mohlo potenciálne infikovať ľudí.

Vedci sa domnievajú, že nákazu X môže spôsobiť zoonotický vírus – vírus, ktorý preskočí zo zvierat na ľudí. A pravdepodobne pôjde o taký, ktorý sme ešte ako ľudstvo neobjavili. Niektorí vedci si myslia, že zmena klímy môže zvýšiť riziko prenosu zoonóz.

Otepľujúce sa podnebie by mohlo vytvoriť dokonalé podmienky pre šírenie vírusov prenášaných komármi a ničenie biotopov znamená, že ľudia a zvieratá môžu prísť do bližšieho kontaktu. WHO sa domnieva, že nákaza X sa pravdepodobne objaví v tropických krajinách, a tých s nízkymi alebo strednými príjmami – najmä v tých, ktoré už zasiahla zmena klímy.

image

Svet raz potrápi nová pandémia

TASR/František Iván

V roku 2018 WHO aktualizovala svoj zoznam prioritných chorôb, ktoré by mohli spôsobiť budúce pandémie. Nová verzia zoznamu sa očakáva koncom tohto roka.

Ako sa svet na nákazu pripravuje?

V auguste minulého roka začal tím viac ako 200 vedcov pracovať v novom modernom laboratóriu na výskum vakcín vo Wiltshire. Centrum pre vývoj a hodnotenie vakcín bude hľadať spôsoby, ako rýchlejšie reagovať na budúce pandémie. Vývoj vakcíny proti Covid-19 trval 362 dní.

Ale tím Centra pre vývoj a hodnotenie vakcín chce tento čas skrátiť na 100 dní. Vedci v zariadení vyvinú rad prototypov vakcín a testov. Nové laboratórium je súčasťou globálneho úsilia reagovať na globálne zdravotné hrozby.

image

Kto je Martina Šimkovičová? Z najväčšej hviezdy televízneho spravodajstva sa stala modla konšpirátorov a hoaxerov

Čo je Svetové ekonomické fórum?

Svetové ekonomické fórum je globálna organizácia, ktorá podporuje prepojenie medzi verejným a súkromným sektorom. Každoročne organizuje výročné stretnutie v Davose vo švajčiarskych Alpách. Pozvaní sú svetoví lídri, vrcholoví generálni riaditelia a vplyvní akademici.

Tento rok budú účastníci diskutovať o množstve tém, od umelej inteligencie až po klimatické zmeny. Jednou z obzvlášť horúcich tém na tohtoročnom stretnutí v Davose je globálne zdravie. Lídri z AstraZeneca a WHO vystúpia na paneli na tému „Príprava na nákazu X“.

Obavy konšpirátorov

Na internete sa okamžite o nákaze X strhla smrť reakcií. Zvyčajne pritom ide o skupiny, ktoré sa už v minulosti postavili proti očkovaniu voči Covid-19. Monica Crowley, bývalá republikánska politička a prispievateľka Fox News, na Twitteri uviedla, že nákaza X bude pre „nevolených globalistov“ novým spôsobom, ako „zničiť viac slobôd“.

image

Svet raz potrápi nová pandémia

TASR/Michal Svítok

Prominentný konšpiračný teoretik a moderátor podcastov Alex Jones v nedávnom videu tvrdil, že nákaza X je „vyrobená v laboratóriu“ a je súčasťou plánu OSN, Svetového ekonomického fóra a Billa Gatesa. Krajne pravicoví komentátori často kritizovali Svetové ekonomické fórum, pričom mnohí šírili konšpirácie o účele stretnutia v Davose.

V roku 2020 bola téma Svetového ekonomického fóra „Veľký reset“ – termín, ktorý teraz používajú online skupiny na označenie konšpiračnej teórie, že tajná elita plánuje odobrať osobné slobody a zaviesť autoritársku vládu. Konšpirační teoretici veria, že politickí a obchodní lídri sa stretávajú v Davose, aby uzákonili tieto plány. Žiadna z týchto konšpirácií sa však nikdy nepotvrdila.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 15:08