Ludwig van BeethovenWikipedia
StoryEditor

Vedci analyzovali DNA z Beethovenových vlasov. Po 200 rokoch oznámili šokujúce zistenie

Miroslav Kamody19.02.2024., 11:00h

Beethoven si vždy prial, aby sa zistilo viac o jeho pohnutom zdraví. Moderná veda však odhalila viac nových otázok ako odpovedí.

Lajkuj Brainee.sk na

Slávny nemecký hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven zomrel po dlhotrvajúcej chorobe v marci 1827. Od predchádzajúcich Vianoc už bol pripútaný na lôžko po tom, čo ho napadla žltačka, opuchli mu končatiny aj brucho a každý jeho nádych bol pre neho boj, píše portál ScienceAlert.

Pri triedení jeho osobných vecí bol objavený dokument, v ktorom bratov prosí, aby o jeho stave informovali verejnosť. Dnes už nie je žiadnym tajomstvom, že jeden z najslávnejších hudobníkov bol hluchý. Bola to tragická irónia, o ktorej si sám Beethoven prial, aby ju svet pochopil nielen z osobného, ale aj medicínskeho hľadiska.

image

Prípad, z ktorého zostáva rozum stáť. Starý otec dieťaťa je zrejme biologickým otcom, jeho syn zmiešal spermie so svojimi

Takmer dve storočia od jeho skonu sa tím výskumníkov rozhodol splniť jeho testament spôsobmi, o ktorých by sa skladateľovi ani nesnívalo - genetickou analýzou DNA v overených vzorkách jeho vlasov.

Chceli zistiť viac o jeho zdraví

„Naším prvoradým cieľom bolo objasniť Beethovenove zdravotné problémy, medzi ktoré patrí progresívna strata sluchu, začínajúca v polovici jeho 20. rokov, ktorá nakoniec viedla k tomu, že bol v roku 1818 funkčne hluchý,“ povedal biochemik Johannes Krause z Inštitútu Evolučnej antropológie Maxa Plancka v Nemecku.

Primárna príčina tejto straty sluchu nebola nikdy známa, dokonca ani jeho osobnému lekárovi Johannovi Adamovi Schmidtovi. To, čo začalo ako tinnitus (hučanie v ušiach) v jeho 20-ke, pomaly ustúpilo zníženej tolerancii k hlasitému hluku a nakoniec strate sluchu vo vyšších tónoch, čím sa jeho kariéra výkonného umelca v podstate skončila.

Pre hudobníka nemôže byť nič ironickejšie. V liste adresovanom svojim bratom Beethoven priznal, že bol „beznádejne postihnutý“ až do bodu, kedy uvažoval o samovražde. Nebola to len strata sluchu, s ktorou sa skladateľ musel vyrovnať v dospelosti. Minimálne od 22 rokov vraj trpel silnými bolesťami brucha a chronickými záchvatmi hnačky.

Záhadný pramienok vlasov

Šesť rokov pred jeho smrťou sa objavili prvé náznaky ochorenia pečene, choroby, o ktorej sa predpokladalo, že bola aspoň čiastočne zodpovedná za jeho smrť v relatívne mladom veku 56 rokov. Forenzné vyšetrovanie prameňa vlasov v roku 2007 naznačilo, že jeho smrť mohla urýchliť či spôsobiť otrava olovom.

Najnovšia štúdia, publikovaná v marci 2023 v magazíne Current Biology, však túto teóriu vyvracia. Ako je to možné? Analýza totiž zistila, že samotné vlasy v prvom rade nikdy nepochádzali od Beethovena, ale od neznámej ženy. Existujú však iné pramienky vlasov, o ktorých sa predpokladá, že by mohli patriť nemeckému skladateľovi. 

image

Syfilis mal Gottwald, Lenin aj van Gogh. Choroba pôvodne dostávala meno po neobľúbených národoch, kde sa šírila

Tie dokazujú, že jeho smrť bola pravdepodobne dôsledkom infekcie hepatitídou B, ktorú zhoršilo pitie alkoholu a mnohé rizikové faktory pre ochorenie pečene. „Nepodarilo sa nám nájsť definitívnu príčinu Beethovenovej hluchoty alebo gastrointestinálnych problémov,” povedal Krause.

Viac otázok ako odpovedí

Vo výsledku tak máme po rôznych výskumoch ešte viac otázok ako predtým. Kde sa nakazil hepatitídou? Ako sa po stáročia považoval prameň ženských vlasov za Beethovenov? A čo bolo za jeho bolesťami čriev a stratou sluchu? Medzi génmi však bolo ukryté ešte jedno prekvapenie.

Ďalšie skúmanie porovnávajúce chromozóm Y vo vzorkách vlasov s chromozómami moderných príbuzných pochádzajúcich z Beethovenovej otcovskej línie poukazuje na nesúlad. To naznačuje mimomanželskú sexuálnu aktivitu v generáciách, ktoré viedli k narodeniu skladateľa.

image

Ludwig van Beethoven

Wikipedia

„Toto zistenie naznačuje extrapárovú udalosť otcovstva v jeho otcovskej línii medzi počatím Hendrika van Beethovena v Kampenhoute v Belgicku okolo roku 1572 a počatím Ludwiga van Beethovena o sedem generácií neskôr v roku 1770 v Bonne v Nemecku,” dodal biologický antropológ Tristan Begg.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 07:39