Starý otec dieťaťa je zrejme biologickým otcomUnsplash/Johnny Cohen
StoryEditor

Prípad, z ktorého zostáva rozum stáť. Starý otec dieťaťa je zrejme biologickým otcom, jeho syn zmiešal spermie so svojimi

Miroslav Kamody18.02.2024., 13:00h

V Británii museli riešiť jeden z najpodivnejších súdnych prípadov v histórii. Starý otec chlapca totiž môže byť jeho biologickým otcom. Je si toho vedomý syn aj jeho priateľka - na všetkom sa totiž dohodli.

Lajkuj Brainee.sk na

Znie to ako príbeh z tej najpodivnejšej a najlacnejšej telenovely, ale je to skutočne tak. Portál LadBible priniesol informáciu, že muž zmiešal svoje a otcove spermie, aby tak pomohol svojej bývalej priateľke počať ich malého chlapca. Podľa britského Najvyššieho súdu pritom existuje „veľká šanca“, že dedko päťročného dieťaťa je v skutočnosti jeho biologickým otcom.

Znamenalo by to, že muž, ktorý sa domnieva, že jeho otcom, by bol jeho nevlastným bratom. Prípad sa dostal pred súd po tom, čo bola podaná zákonná ponuka na odhalenie skutočného rodičovstva dieťaťa. Stalo sa tak po tom, čo v samostatnom konaní odhalil podrobnosti o jeho neortodoxnom počatí.

image

Stručná história antikoncepcie. Pred tabletkami ženy používali kyselinou nasiaknuté špongie aj črevá priadky morušovej

Chceli to utajiť

Miestny úrad vyzval najvyšší súd v Sheffielde, aby nariadil vykonať testy DNA, aby sa zistilo, ktorý muž je skutočným otcom dieťaťa. Toto však nakoniec bolo zamietnuté s tvrdením, že úrady „nemajú žiadny záujem na výsledku“ a že test otcovstva „je vecou ich [rodiny]“, o ktorej sa musia rozhodnúť.

Na pojednávaní minulý mesiac bolo vysvetlené, že muž, označovaný ako PQ, a jeho vtedajšia partnerka, označovaná ako JK, súhlasili so spojením jeho spermií so spermiami jeho vlastného otca, ktorý bol označovaný ako RS. Bývalý pár mal problémy s plodnosťou a nemohol si dovoliť proces In Vitro Fertilizácie, ktorej jeden cyklus môže stáť aj 5-tisíc libier (približne 5 850 eur).

image

Starý otec dieťaťa je zrejme biologickým otcom

Unsplash/Omar Lopez

Vybrali sa preto omnoho netradičnejšou cestou - zmiešali svoje spermie, ktoré boli následne vstreknuté žene. V rodine vraj existovala dohoda, že celá udalosť zostane v tajnosti. „Nemôžem uveriť, že JK, PQ a RS riadne premysleli dôsledky svojho plánu na otehotnenie JK, inak je nepravdepodobné, že by sa do toho pustili,” povedal sudca.

Nikto nevie, kto je otcom

Podľa neho by dieťa neexistovalo, ak by sa na jeho počatie nepripravili mimoriadne netradičné opatrenia. „Tieto opatrenia však vytvorili aj potenciál, aby utrpel emocionálnu ujmu, ak by sa o nich dozvedel,” dodal sudca. Dieťa má údajne vybudovaný normálny vzťah medzi otcom a synom, a preto je na bývalom páre, aby sa s celým prípadom vysporiadali.

image

Geneticky upravili novorodenca. Narodilo sa s DNA z troch ľudí, má to svoj dôvod

„Treba uznať, že okolnosti počatia sa už nedajú vrátiť späť. Bez testovania zostáva jeho biologické otcovstvo neisté, ale existuje prinajmenšom veľká šanca, že osoba, o ktorej si myslí, že je jeho starý otec, je jeho biologický otec a že osoba, o ktorej si myslí, že je jeho otcom, je jeho biologický nevlastný brat,” dodal.

Vyzerá to teda tak, že aj napriek medializácii celého bizarného prípadu zostane celá kauza len vecou rodiny. Ich totožnosť nie je známa, a pokiaľ sa v súkromí nerozhodnú pre testy otcovstva, navždy sa môžu tváriť tak, akoby sa nič nestalo. Zároveň sa však nedočkajú odpovede na otázku, ktorá im nedá spávať ešte poriadne dlho.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 17:52