Čaputová sa stretla s viceprezidentkou YouTube.Facebook/Zuzana Čaputová/
StoryEditor

Čaputová sa stretla s viceprezidentkou YouTube. Riešili boj proti nenávistným prejavom aj nízky počet moderátorov obsahu pre Slovensko

Michal ČiernikTASR04.02.2024., 10:00h

Prezidentka Zuzana Čaputová na stretnutí s viceprezidentkou YouTube Leslie Millerovou v San Franciscu kritizovala počet moderátorov obsahu pre Slovensko. Prebrali však aj oblasť duševného zdravia mladých ľudí či boj proti nenávistným prejavom na YouTube.

Lajkuj Brainee.sk na

YouTube má pre Slovensko päť moderátorov obsahu, čo je menej v porovnaní s inými, podobne veľkými krajinami. Počet moderátorov pre jednotlivé jazyky zverejnil Google po prijatí európskeho zákona o digitálnych službách. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po stretnutí s viceprezidentkou YouTube Leslie Millerovou v San Franciscu.

image

Čaputová na klimatickom samite: Krízu sme vytvorili my a len my ju musíme vyriešiť

Slovensko je malý trh, ale je dôležité, aby slovenskí používatelia digitálnych platforiem mali garantovanú rovnakú pozornosť a bezpečnosť ako tí z veľkých krajín,“ povedala Čaputová. S Millerovou hovorila o tom, ako vnímajú dodržiavanie záväzkov pri obsahu v slovenskom jazyku. Prezidentku tiež zaujímalo, kedy YouTube na Slovensku spustí svoje iniciatívy v oblasti duševného zdravia mladých ľudí, ktoré už fungujú v USA.

„YouTube je z hľadiska počtu užívateľov najväčšia sociálna sieť na Slovensku a má významnú zodpovednosť v boji proti nenávistným prejavom, najčastejšie voči dievčatám a ženám, proti výzvam k násiliu alebo v oblasti duševného zdravia mladých ľudí,“ skonštatovala prezidentka.

Čaputová je v týchto dňoch na pracovnej ceste v Spojených štátoch. Zo San Francisca sa v sobotu presúva do Pittsburghu. Na Slovensko sa vráti v pondelok (5. 2.).

Joan Baez

Prezidentka sa v San Franciscu stretla aj s legendárnou speváčkou a skladateľkou Joan Baez, ktorá je spätá s Československom aj s rokom 1989. Hudobníčke odovzdala štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža III. triedy za mimoriadne zásluhy o Slovenskú republiku v oblasti ochrany ľudských práv a slobôd.

„Joan Baez zasiahla dosluhujúci komunistický režim v bývalom Československu na citlivom mieste – svojou hudbou, slovom, odvahou. Jej symbolické gesto na koncerte Bratislavskej lýry v roku 1989 malo obrovský dosah. Dostala do svojho tímu Václava Havla a priamo z pódia jemu a všetkým disidentom adresovala pozdrav. K mikrofónu pozvala zakázaného pesničkára Ivana Hoffmana,“ pripomenula Čaputová na svojom facebookovom profile.

Naša hlava štátu sa v rámci svojej návštevy Spojených štátov stretla aj so slovenskými profesionálmi pôsobiacich v USA. Na radnici, spolu s primátorkou San Fransisca, vztýčili slovenskú vlajku a na Standfordovej univerzity vystúpila s prednáškou o stave demokracie v strednej a východnej Európe, 35 rokov po páde železnej opony.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:10