VírusyShutterstock
StoryEditor

Tisíce rokov čakali na svoj čas. Vedcom sa podarilo priviesť k životu 15-tisíc rokov staré vírusy z tibetských ľadovcov

Miroslav Kamody07.02.2024., 11:00h

Sú tam, no nevieme, čo všetko sa pod ľadom ukrýva. Jedno je však isté - vedia sa prebrať k životu.

Lajkuj Brainee.sk na

Znie to ako opis hororu, ale je to skutočne tak - staroveké stvorenia sa vynárajú z chladného priestoru topiaceho sa permafrostu. A ako informuje portál ScienceAlert, nie všetky sú mŕtve.  Tieto fascinujúce pohľady na organizmy z dávnej minulosti Zeme odhaľujú históriu dávnych ekosystémov vrátane podrobností o prostrediach, v ktorých existovali.

Ale topenie tiež vyvolalo obavy z návratu starých vírusov. „Tanie povedie nielen k strate týchto starých, archivovaných mikróbov a vírusov, ale ich aj v budúcnosti uvoľní do životného prostredia,“ vysvetlili vedci v štúdii v magazíne Microbiom, ktorú viedol autor a mikrobiológ Zhi-Ping Zhong z Ohio State University.

image

Vtáčiu chrípku našli už aj u antarktických tučniakov. Ak sa rozšíri, hrozí hromadný úhyn, varujú odborníci

15-tisíc rokov staré vírusy

V štúdii sa tímu podarilo identifikovať archív desiatok unikátnych 15-tisíc rokov starých vírusov z ľadovej pokrývky Guliya na tibetskej plošine a získať prehľad o ich funkciách. „Tieto ľadovce vznikali postupne a spolu s prachom a plynmi sa v tom ľade uložilo aj veľa, veľa vírusov,“ povedal Zhong.

Minulé štúdie ukázali, že mikrobiálne spoločenstvá sa zhodujú so zmenami v koncentráciách prachu a iónov v atmosfére a môžu tiež naznačovať klimatické a environmentálne podmienky svojho času. V rámci týchto zamrznutých záznamov z dávnych čias, 6,7 kilometra nad hladinou mora v Číne, vedci zistili, že 28 z 33 vírusov, ktoré identifikovali, nebolo nikdy predtým videných.

image

Vírusy

Qimono/Pixabay

„Sú to vírusy, ktorým by sa darilo v extrémnych prostrediach,“ povedal mikrobiológ z Ohio State University Matthew Sullivan s „podpismi génov, ktoré im pomáhajú infikovať bunky v chladnom prostredí – sú to len genetické podpisy toho, ako je vírus schopný prežiť v extrémnych podmienkach.“

Nevieme, čo všetko ukrývajú

Pri porovnaní ich genetických sekvencií s databázou známych vírusov tím zistil, že najhojnejšie vírusy v oboch vzorkách ľadového jadra boli bakteriofágy, ktoré infikujú Methylobacterium – baktérie dôležité pre metánový cyklus v ľade. „Tieto zmrazené vírusy pravdepodobne pochádzajú z pôdy alebo rastlín a uľahčujú získavanie živín pre svojich hostiteľov,“ uzavrel tím.

image

Daniel Gajdusek získal Nobelovu cenu. Jeho otec bol Slovák, vedecké úspechy zatienilo zneužívanie malých chlapcov

Zatiaľ čo po pandémii COVID-19 sa zdajú obavy starých vírusov obzvlášť znepokojujúce, najväčšie nebezpečenstvo nateraz spočíva v tom, čo ešte topiaci sa ľad uvoľňuje – obrovské zásoby metánu a uhlíka. 

„Vieme veľmi málo o vírusoch a mikróboch v týchto extrémnych prostrediach a o tom, čo tam vlastne je,“ vysvetlil vedec Lonnie Thompson, ktorý poznamenal, že stále máme veľa dôležitých otázok nezodpovedaných. „Ako reagujú baktérie a vírusy na zmenu klímy ? Čo sa stane, keď prejdeme z doby ľadovej do teplého obdobia, aké sme teraz?“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 03:23