LyžovanieDreamstime
StoryEditor

Tvrdá rana pre zimné športy. Lyžiari na zjazdovkách zanechávajú večné chemikálie, spájajú ich s rakovinou aj neplodnosťou

ČTK28.01.2024., 12:43h

Lyžiari po sebe na zjazdovkách nechávajú takzvané večné chemikálie (perfluórované a polyfluórované látky čiže PFAS). Uviedol to The Guardian s odvolaním sa na štúdiu, ktorej autori v rakúskych lyžiarskych strediskách objavili 14 typov látok, ktoré bežne obsahujú vosky na lyže.

Lajkuj Brainee.sk na

Takzvané PFAS, skupina približne 10-tisíc látok vyrobených človekom, ktoré sa hojne využívajú v priemyselných procesoch, hasiacich penách či spotrebných výrobkoch, sa hovorovo označujú ako večné chemikálie kvôli tomu, ako dlho trvá, kým sa rozložia v prírode.

Niektoré PFAS sú spájané s rakovinou, ochorením štítnej žľazy, problémami s imunitným systémom a plodnosťou, ako aj s vývojovými chybami u nenarodených detí.

image

Chceš začať s lyžovaním alebo snowboardovaním? Pozreli sme sa na ceny výstroje aj lektorov, priprav si poriadny balík

Preskúmali rakúske skiareály

Vedci našli 14 rôznych typov večných chemikálií, ktoré sa bežne používajú v lyžiarskych voskoch, v skiareáloch v rakúskych Alpách v oveľa vyššom množstve ako v oblastiach, kde sa bežne nelyžuje. Vyplynulo to zo štúdie, za ktorou stojí škótsky inštitút Jamesa Huttona v Aberdeene a Univerzita v Grazi.

„Tieto látky sa nazývajú večné chemikálie, pretože trvá stovky rokov, kým sa rozložia. Z tohto dôvodu by sa mohli hromadiť alebo šíriť do širšieho životného prostredia, vrátane systémov podzemných vôd, čo je hlavný problém,” uviedla hlavná autorka štúdie Viktória Müllerová.

image

Lyžovanie

TASR/Ján Krošlák

„Hoci už nejaký čas existujú obavy z používania PFAS v lyžiarskych voskoch, táto štúdia na alpských zjazdovkách ukázala, že pri lyžovaní sa budú produkovať rádovo vyššie koncentrácie PFAS na všetkých miestach, kde sa lyžuje a kde sa tieto typy voskov používajú,” uviedla vedkyňa.

Aj v pitnej vode

„Avšak aj tam, kde sa nelyžuje, je možné objaviť malé množstvo, pretože táto chemická látka je teraz v životnom prostredí veľmi rozšírená,” dodala. Lyžiari používajú vosk, aby im lyže lepšie kĺzali a oni mohli schádzať zjazdovky rýchlejšie. Niektoré vosky obsahujúce chemikálie PFAS boli nedávno zakázané v niektorých špičkových strediskách a pri profesionálnych závodoch kvôli pravdepodobnosti toxicity.

image

Výmena plastových slamiek za papierové nám príliš nepomohla. Namiesto odpadu nám do tela púšťajú večné chemikálie

PFAS, ktoré boli prvýkrát použité v 40. rokoch 20. storočia, sa v životnom prostredí rozšírili natoľko, že boli nájdené v pitnej vode v Anglicku či v mori v Holandsku. Vedci a ochrancovia prírody po celom svete presadzujú plošný zákaz používania PFAS kvôli tomu, ako dlho trvá, kým sa v životnom prostredí rozložia, a kvôli obavám z ich toxicity.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:46