Zimné športy ťa môžu vyjsť poriadne drahoUnsplash/Maarten Duineveld
StoryEditor

Chceš začať s lyžovaním alebo snowboardovaním? Pozreli sme sa na ceny výstroje aj lektorov, priprav si poriadny balík

Miroslav Kamody04.01.2024., 08:00h

Naučiť sa zimné športy v roku 2024 môže byť poriadne drahé. Záleží však na mnohých faktoroch. Prinášame ti kompletný prehľad cien aj tipy ako ušetriť.

Lajkuj Brainee.sk na

Športovať by sme ideálne mali celý život, bez ohľadu na to, o ktorý z nich sa zaujímame. Niekto chodí pravidelne plávať, ďalší sa nevie dočkať leta, kedy sa bude môcť venovať horolezectvu a iný túžobne očakáva pokles teplôt a vyrazí na svah. 

Nie každý sa však lyžovať či snowboardovať naučil v mladom veku. Mnohí z nás sa vyhli školskému lyžiarskemu výcviku, prípadne na ňom robili všetko okrem učenia sa na svahu. Nikdy však nie je neskoro postaviť sa na svah a začať si užívať zimné športy. 

image

Tatry nie sú Alpy, tam by sme si takýto hotel nemohli dovoliť. Redaktor z britského The Guardian navštívil slovenské veľhory

Nebude to však zadarmo. Pozreli sme sa, koľko ťa bude stáť kúpa či prenájom vybavenia, rovnako tak na ceny inštruktorov, ktorí ťa naučia správne lyžovať. 

Lyžovanie

Začneme s tradičnejšou formou zjazdu svahu - lyžovaním. Základnou výbavou sú tomto smere samozrejme lyže, lyžiarky, zjazdové palice, športové lyžiarske oblečenie a lyžiarske okuliare s prilbou.

V prípade, že by si si chcel zaobstarať svoju vlastnú výstroj, za lyže zaplatíš od 240 až do 1 000 eur, lyžiarky zoženieš od 140 eur a palice od 13 eur. V prípade oblečenia samozrejme musíš nájsť také, ktoré ti bude najviac vyhovovať.

image

Zimné športy ťa môžu vyjsť poriadne draho

Unsplash/Mike Kilcoyne

Kompletne obliecť sa vieš od 140 eur, no v prípade známejších značiek a vyššej kvality môže suma rásť aj o stovky eur. Za lyžiarske okuliare zase dáš približne 50 eur, podobne aj za prilbu. Všetky vyššie sumy však odrážajú lacnejšiu verziu výbavy. Ak sa pozeráš len na cenu, kompletnú výbavu si zaobstaráš aj do 650 eur, ak ti záleží aj na kvalite či konkrétnej značke, priplatíš si. 

Snowboardovanie

V prípade snowboardu ti z výbavy odpadávajú palice a lyže nahrádza samotný board. Za ten zaplatíš od 160 do približne 450 (a viac) eur. Obuv na snowboard začína na 140 eurách, k tomu si musíš ešte pripočítať oblečenie, okuliare a prilbu. Si tak na sume do 550 eur. Opäť však platí, že ak chceš kvalitnejšiu výstroj, pripraviť si budeš musieť o stovky eur navyše.

Požičovne a bazár

V každom prípade ide o poriadny balík peňazí, a to hlavne za niečo, čo vlastne ešte ani nevieš ovládať. Aj preto mnohí využívajú požičovne. V jednej z bratislavských požičovní napríklad zaplatíš za set pre začiatočníka (lyže, lyžiarky a palice) 30 eur za víkend (platí od piatku poobedia do pondelka doobedia). 

image

Prídeme o lyžiarske strediská? Zmena klímy môže na Slovensku spôsobiť zrušenie niektorých obľúbených skiparkov

Pre porovnanie, vo Vysokých Tatrách ťa prenájom lyží/snowboardu na dva dni vyjde na 50 eur. Ak k tomu pridáš ešte aj palice, topánky a prilbu, výsledná suma sa vyšplhá na 93 eur. 

Mnohí sa preto radšej rozhodnú popozerať sa po bazároch, kde každý kúsok potrebnej výstroje môžeš zohnať aj za polovicu. Takto často získaš dobré vybavenie za prijateľnú cenu, a pokiaľ ti zimný šport neučaruje, môžeš ich ďalej predať bez veľkej finančnej straty. 

Inštruktori a skipasy

Pokiaľ nemáš trpezlivého rodinného príslušníka či známeho, ktorý je ochotný absolvovať s tebou základy lyžovania alebo snowboardovania, musíš si pripraviť poriadny balík peňazí za inštruktora.

image

Zimné športy ťa môžu vyjsť poriadne draho

Unsplash/Colin Lloyd

Vo Vysokých Tatrách, konkrétne v Tatranskej Lomnici, zaplatíš za 50 minút trvajúcu lekciu 52 eur, v prípade jednej hodiny a 50 minút si musíš pripraviť 92 eur. Pre porovnanie, v Jasnej si za dvojhodinovú súkromnú lekciu pýtajú 95 eur.

V tomto smere sa oplatí pozrieť si ponuku na webe Inštruktori, kde napríklad nájdeš Jakuba, ktorý si za hodinovú lekciu v Tatranskej Lomnici pýta len 25 eur. Ponuky nájdeš aj na iných webových stránkach, vždy je však dôležité zistiť si, akú má inštruktor kvalifikáciu.

Skypasy

V neposlednom rade nemôžeme zabudnúť pripočítať cenu celodenných skipasov. Portál onthesnow prináša prehľad cien všetkých lyžiarskych stredísk, z ktorých sme vybrali tie najznámejšie. Vo výsledku je však potrebné povedať, že učiť sa lyžovať alebo snowboardovať v roku 2024 rozhodne nie je lacná záležitosť.

  • Bachledka - 39 eur
  • Jasná - 59 eur
  • Krahule - 34 eur
  • PARK SNOW Donovaly - 39 eur
  • Roháče Spálená - 37 eur
  • Starý Smokovec - 53 eur
  • Tatranská Lomnica - 49 eur
  • Vrátna Malá Fatra - 37 eur
  • Winter Park Martinky - 37 eur
  • Štrbské Pleso - 46 eur
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 08:06