Boris a Anna sú dôkazom, že stará láska nehrdzavieUnsplash/Chino Rocha
StoryEditor

Zaľúbený pár tri dni po svadbe rozdelila vojna. Stretli sa úplnou náhodou po 60 rokoch

Miroslav Kamody06.01.2024., 13:00h

Znie to ako horko-sladký romantický knižný príbeh, no skutočne sa stal. Anna a Boris boli rozdelení len tri dni po svadbe, cestu k sebe akoby zázrakom našli až o 60 rokov neskôr.

Lajkuj Brainee.sk na

Hovorí sa, že stará láska nehrdzavie. Skutočných príkladov tohto príslovia však nie je toľko, ako by sa mohlo zdať. Portál Life Daily však pripomenul príbeh, ktorý chytí za srdce každého. 

Anna a Boris sa do seba zaľúbili v čase druhej svetovej vojny. Tieto dve mladé hrdličky sa zosobášili v roku 1946, tesne po skončení vojny. Boris bol vtedajší zanietený prívrženec komunistickej strany a rovnako tak aj člen Červenej armády. Rátal s tým, že ho môžu kamkoľvek preložiť, no nečakal, že sa tak stane len tri dni po tom, ako sa oženil.

image

Takmer 50-tisíc mladých ľudí stavalo železnicu do Banskej Štiavnice. Na trati mládeže vznikla Lúčnica, väčšina robila zadarmo

Rýchly koniec

Dvojica sa rozlúčila a Anna na Borisa čakala doma. Následne však jej otec dostal notoricky známe označenie „nepriateľ štátu“, pretože nechcel pracovať na družstve. Celú rodinu poslali do vyhnanstva na Sibír.

„Vyhrážala som sa, že radšej spácham samovraždu, ako by som odišla, pretože bez neho nemôžem žiť, ale nakoniec som bola prinútená odísť. Bolo to najnešťastnejšie obdobie môjho života,“ spomínala pre New York Daily News. Jej matka jej zakázala nechať Borisovi adresu a presvedčila ju, že na ňu zabudol.

Keď sa Boris vrátil domov, jeho nevesta bola preč. „Vždy na mňa čakala, keď som prišiel domov, ale tentoraz jejj neboli. Nikto nevedel, kde sú a čo sa stalo Anne. Takto sme o sebe stratili akúkoľvek stopu,” opísal po rokoch.

image

Boris a Anna sú dôkazom, že stará láska nehrdzavie

Unsplash/Jeongim Kwon

Medzitým Anna na Sibíri jedného dňa po ceste z práce pristihla matku, ako sa snaží zbaviť všetkého, čo by jej Borisa mohlo pripomenúť. Spála všetky staré listy, básne, obrázky aj svadobné fotografie. Nahovorila jej, že jej muž na ňu zabudol, a znova sa oženil.

Ďalšie manželstvá

„Povedala mi, že  sa chce so mnou stretnúť druhý muž, a že by som s ním mala ísť von a ak budem mať šťastie, vezme si ma.“ Anna sa následne pokúsila obesiť na šnúre na prádlo v senníku, no zabránila jej v tom matka, ktorá ju našla skôr, ako stihla svoje dielo dokonať.

Dala jej facku a vysvetlila jej, ako sa veci majú. „Povedala mi, aby som nebola taká hlúpa. Presvedčila ma, aby som išla von s týmto mužom, Nefedom, a postupne ma on a moja matka presvedčili, že tu je moja budúcnosť.“

image

Niekedy svaly, inokedy humor. Ženy si mužov vyberajú podľa toho, aký typ vzťahu vyhľadávajú

Aj Boris si po čase našiel novú partnerku a vyzeralo to, že ich príbeh je uzavretý. Po desaťročiach, v čase, kedy Boris aj Anna pochovali svojich partnerov, sa Anna vybrala navštíviť svoj starý dom v Borovlyanke. A zhodou okolnosti bol Boris na tom istom mieste po tom, čo navštívil hrob svojich rodičov.

Náhodné stretnutie

„Myslela som si, že ma oči klamú,“ vysvetlila Anna. „Videla som toho známeho muža, ktorý sa ku mne približoval a jeho oči na mňa hľadeli. Srdce mi poskočilo. Vedela som, že je to on. Plakala som od radosti,“ povedala. Medzitým bol Boris rovnako šokovaný ako jeho prvá manželka.

Boris, ktorý mal 80 rokov, videl svoju prvú ženu pred domom, kde spolu strávili prvé a jediné tri dni manželstva. „Pribehol som k nej a povedal som: Môj miláčik, tak dlho som na teba čakal. Moja žena, môj život.“ zaspomínal. Následne spolu strávili celú noc rozprávaním príbehov o ich životoch za 60 rokov.

Následne jej Boris navrhol, že sa chce znova oženiť. Anna váhala, no nakoniec ju presvedčil. „Nikdy som si nemyslela, že v mojom veku budem nevestou, ale bola to moja najšťastnejšia svadba,“ povedala pred 11 rokmi.

„Odkedy sme sa opäť našli, prisahám, že sme sa ani raz nepohádali. Rozišli sme sa na tak dlho a ktovie, koľko času nám ešte zostalo, takže nechceme strácať čas hádkami.“ Naposledy sa o páre písalo v roku 2019, nie je teda jasné, či stále žijú spolu, alebo ich už rozdelila smrť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 00:25